Ustavni sud ukida Zakon o ravnopravnosti spolova

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Zita

Ustavni sud ukida Zakon o ravnopravnosti spolova

Post Postao/la Zita » 14 lis 2007 12:55

Zakon se ukida zato što ga 2003. godine Sabor nije izglasao potrebnom apsolutnom većinom

ZAGREB - Ustavni će sud, kako neslužbeno doznajemo, odluku o ustavnosti Zakona o ravnopravnosti spolova najvjerojatnije donijeti nakon izbora, točnije nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora.

Sada se čini izvjesnim da će, temeljem zaprimljenog prijedloga za preispitivanje ustavnosti, zakon biti ukinut zato što ga 2003. Sabor nije izglasao apsolutnom većinom koja je potrebna za tzv. organske zakone koji se odnose na ustavna prava i koji su nadređeni običnim zakonima.

O mogućnosti ukidanja Zakona o ravnopravnosti spolova mišljenja su različita. Neki neslužbeno izražavaju bojazan hoće li novi saziv Sabora raditi probleme s usvajanjem novog zakona, što bi, u konačnici, moglo ugroziti postojanje institucija poput pravobraniteljstva i Ureda za ravnopravnost poslova.

Drugi, pak, drže da s time neće biti problema pa ukidanje zakona treba iskoristiti za to da se pozicija zakona ojača, da se u njega unesu izmjene koje će poboljšati njegov pravni učinak. Predstojnik Katedre za europsko javno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta, Siniša Rodin, koji je bio član povjerenstva za izradu zakona, kaže da je otpočetka inzistirao na tome da se zakon izglasa kao organski zakon.

- Na žalost, bio sam u manjini. Da je to bio organski zakon, imao bi višu pravnu snagu od, primjerice, Zakona o radu na koji se također odnosi - govori Rodin. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik ističe da bi u novom zakonu trebalo ispraviti postojeće nedostatke.

- U proteklom smo razdoblju podizali svijest o ravnopravnosti spolova, a sada bismo mogli uvesti jače sankcije. Ali, prije toga svakako treba provesti široku javnu raspravu i u izmjene ići što otvorenije - ističe Gordana Lukač-Koritnik.
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/c ... a,94039.jl

jasno. sasvim razumljivo. ajmo u srednji vijek
sigurna sam da popovska pedofilska gamad imaju prste u tome :puke:

Ameli

Post Postao/la Ameli » 14 lis 2007 14:45

hm nije izglasano apsolutnom vecinom..realno gledajuci i sa ovim zakonom nije sve kako treba,zakon i stanje u realnosti..daleko jedno od drugog :roll:

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 14 lis 2007 20:56

hold on your horses. mozda nije sve tak lose kak se cini. procitajte jos jednom Rodina (kapa dole profesore)
cinjenica jest da ravnopravnost spolova spada u temeljna ljudska prava i garantira se ustavom i spada u organske zakone, dakle one koji su nadredjeni drugima i zato ih treba donositi 2/3 vecinom.
strahota je da se to nije napravilo kad je trebalo i da su temeljna ljudska prava srozana na razinu obicnih zakona.
ono sto bi se moglo dobroga desiti jest da se nakon izbora taj zakon izglasa onak kako bi se doista i trebao izglasati, cime bi postao organski zakon, sto je nuzno u zastiti ravnopravnosti spolova.
(ovaj put zita popovi nemaju veze sa ovim. radi se o saborskim sranjima iskljucivo)
zakon je napravljen bolje neg se ocekivalo, al fale odredjeni instrumenti, a to bi se sad moglo ubacit.
dakle, ovo bi fakat moglo bit dobro. iskreno se nadam da se nece zajebavat sa ovim zakonom jer im treba za pregovore. tko god bio na vlasti.
zvir i bestimja.

Zita

Post Postao/la Zita » 15 lis 2007 07:41

zanimljivo je da im je trebalo 4 godine da skuze da nije izglasan kako treba i da su tu informaciju objavili bas par dana nakon raspustanja sabora

ko je tu lud?!
i kako bi moja draga rekla- imaju i "vaznijih" zakona od toga pa ce se to protegnut godinama dok ga opet ne postave
apsolutni idiotizam

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 15 lis 2007 22:51

ma da :roll: :roll: :roll: :uzdah:
zvir i bestimja.

jasonjowens
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Re: Ustavni sud ukida Zakon o ravnopravnosti spolova

Post Postao/la jasonjowens » 26 vel 2026 07:08

It’s always valuable when forum members can ask real questions and get honest feedback from others — that’s the heart of any community like CroL. In the same way, if someone is struggling with the challenging exams required for professional qualifications, instead of searching for something like pay for ACCA exam, it’s much more effective to seek ethical study support and expert guidance that strengthens understanding and improves results. Providing each other with real help and reliable resources is what makes any forum — and any learning journey — successful.

Odgovorite