Nakon što je u srpnju prošle godine Upravni sud u Sofiji donio odluku da Bugarska mora priznati lezbijski brak sklopljen u inozemstvu, ta je odluka sad "zacementirana" presudom Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Australka Cristina Palma i njezina supruga Mariama Diallo, francuska državljanka, prije tri godine su se vjenčale u Francuskoj, a kad su odlučile trajno se nastaniti u Bugarskoj, naišle su na birokratsku prepreku jer ta zemlja ne priznaje istospolni brak.

Palmi bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova nije htjelo izdati dozvolu trajnog boravka jer je u Bugarskoj ustavom brak propisan kao zajednica muškarca i žene. Stoga je bračni par tužio ministarstvo, a Upravni sud u Sofiji presudio je u njihovu korist.

No, kratko nakon te odluke, bugarski je Odjel za migracije na tu presudu uložio žalbu koju je Vrhovni sud u srijedu odbacio. Kao i u odluci sofijskog Upravnog suda, odluka je obrazložena time da je Bugarska je država-članica Europske unije, pa stoga i građanke/građani EU imaju pravo na spajanje obitelji na njezinu teritoriju, a to se odnosi i na supružnice te supružnike koji nisu njezini državljani.

"Pravda je pobijedila"

"Više ne možemo suspregnuti suze radosnice. Pravda je pobijedila i gej parovi su dobrodošli u Bugarsku", rekla su Palma i Diallo portalu Gay Star News. Rekle su i da jako vole tu zemlju koja im je dala više nego što su očekivale: "Ljudi su srdačni i na toliko načina su nas prihvatili poput obitelji."

Par je pobjedu posvetio svim prijateljima i obitelji, svim mladima koji su ih grlili na sofijskoj Povorci ponosa, svima koji ne mogu biti s njima zbog homofobnog nasilja, svoj djeci njihovih gej prijatelja i posebno svim kolegicama i kolegama koji su im pružali potporu iz dana u dan.

Njihova odvjetnica Denitsa Luybenova koja im je pomogla u ovoj pobjedi s kolegicom Venetom Limberovom izjavila je kako je pred Bugarskom još dug put do potpune bračne jednakosti, ali da je na tom putu ovo veoma važan korak.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.