Podstanarski internet

Forum za high-tech cure te sve one koje kućne popravke i zamjenu ulja u autu znaju obaviti same i žele to podijeliti s drugima. One koje to ne znaju, mogu saznati ovdje.
Odgovorite
Carla del Ponte

Podstanarski internet

Post Postao/la Carla del Ponte » 05 ožu 2009 21:04

Ovo bi zapravo mogla biti i neka vrsta pitalice:
kako podstanari/podstanarke izlaze na kraj s pristupom internetu?

Susrela sam se s nevjerojatno glupim situacijama kada je riječ o (ne)imanju fiksnog telefonskog priključka ("što će vam telefon, pa zar nemate mobitel"; "nemamo fiksnu liniju - danas svi koriste mobitele"; "internet, što je to?") pa me zanima koja su vaša iskustva.

Najčešće se u podstanarskim vodama snalazim s mobilnim internetom, koji posuđujem (dakle, nemam osobno ugovor s Vipom i T-Comom), a koji nudi pristup netu po uglavnom paprenim cijenama... Srećom, tu su Carnetove pristupne šifre uz čiju "pomoć" npr. 500MB prometa stoji cca. 50 kn, 1GB sto kuna, 3GB 150kn, što je zapravo strava kada se sjetim da T-Comov flat-rate dođe 170kn mjesečno...
:o
Playing for the other team.

alice
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la alice » 05 ožu 2009 22:15

jednom sam koristila ušljivi t-com usb stick i naravno da nisu rekli da signal nije dobar baš u cijelom zagrebu! tako da sam fino lijepo masno i debelo plaćala, a koristila sam ga minimalno. ah,čuj, ako imaš wireless uvijek možeš....you know...probati se priključiti na nekog...ali pošto sam ja moralna osoba savjetujem da mu ne skidaš filmove ili sl.
ili jednostavno nađi stan sa telefonom:)

calypso

Post Postao/la calypso » 06 ožu 2009 07:23

Ja imam podstanare u stanu,kojima sam provukla mrezu do soba,tako da svi imamo pristup na isti router.Inace koristim Iskon Duo Surf paket i svi smo zadovoljni!
Ali,moram priznati da sam cula iz iskustva mnogi da je to rijetki slucaj.Valjda sam ja totalni freek za komp i internet pa mi je nezamislivo da netko bude bez pristupa bez obzira sto su podstanari!!
"The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes."

FOR ONE HUMAN BEING TO LOVE ANOTHER,THAT IS PERHAPS THE MOST DIFFICULT OF ALL OUR TASKS...THE WORK FOR WHICH ALL OTHER WORK IS BUT PREPARATION

Zita

Post Postao/la Zita » 06 ožu 2009 07:35

pa ak mislis ostat tamo duze uzmi si telefon na svoje ime-onda vlasnici nemaju veze sa time niti ce ista morat platit
valjda imaju 3 ciste da to prihvate
a kad ces odlazit "nosis" i liniju sa sobom

bambola
Status: Solo

Post Postao/la bambola » 06 ožu 2009 09:02

...joooj, meni je to isto koma...21. st a oni se čude kada pitaš za internet!!!
...ja se sada spajam na nečiji, već duže vrijeme...i skidamo dan i noć, ali očito da taj netko ima flate jer bi se već bio zaštitio u protivnome!!
...nisam sigurna, ali mislim da B.net ima neku opciju da uzmeš net bez ugovora, odnosno koristiš ga dok si u tom stanu i bez problema ga odjaviš u bilo koje vrijeme!!!
..oooooooooplaa!!!

Bob
Status: U vezi

Post Postao/la Bob » 06 ožu 2009 19:09

nama je još gore jer nam je vlasnik stana (na papiru) pokojan već 10-ak godina. ali uspjela sam iskamčiti t-com da mi da net na moje ime iako je telefon na njegovo :P

problem je šta sad ne mogu promijeniti providera jer svi traže da vlasnik linije osobno potpiše ugovor :o

da nisam uspjela srediti t-com vjerovatno bi se spojila na neku wireless udrugu za sitne novce, njih ima u skoro svakom gradu pa se raspitajte...
for a minute there, I lost myself..

calypso

Post Postao/la calypso » 07 ožu 2009 12:13

Pa uzmi si i telefon na svoje ime!
"The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes."

FOR ONE HUMAN BEING TO LOVE ANOTHER,THAT IS PERHAPS THE MOST DIFFICULT OF ALL OUR TASKS...THE WORK FOR WHICH ALL OTHER WORK IS BUT PREPARATION

Bob

Post Postao/la Bob » 07 ožu 2009 15:18

gazda (ne onaj na papiru :D ) želi imati svoju liniju. plaćati dvije pretplate mi je malo neisplativo..

ticklebook
Ja sam: ne želim se identificirati
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 07 ožu 2009 16:22

A šta je s onim Tele2 internetom?

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 ožu 2009 16:45

Super mi je taj stav rvackih najmodavaca, najradije bi da im svaki mjesec pljuneš lovu i da po mogućnosti u stanu ne takneš ništa.
Danas je to skoro ko da ti ne daju štednjak ili frižider. Moja draga je, primjerice, dok je bila podstanarka, morala surfat prek modemske veze zato kaj gazda nije htio uvesti DSL, izlišno je spomenuti kolki su joj bili računi :eek:.

calypso

Post Postao/la calypso » 07 ožu 2009 20:10

Bob je napisao/la:gazda (ne onaj na papiru :D ) želi imati svoju liniju. plaćati dvije pretplate mi je malo neisplativo..
Pa nek on svoju liniju do daljnjeg drzi u mirovanju,a ti uzmi svoju i koristi se samo s njom!

Bob

Post Postao/la Bob » 09 ožu 2009 18:21

nisam 100% sigurna ali čini mi se da linija može samo neko vrijeme biti u mirovanju. tipa 1 godina? nemam pojma.

ticklebook
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 10 ožu 2009 18:52

tamara3 je napisao/la:Super mi je taj stav rvackih najmodavaca, najradije bi da im svaki mjesec pljuneš lovu i da po mogućnosti u stanu ne takneš ništa.
Danas je to skoro ko da ti ne daju štednjak ili frižider. Moja draga je, primjerice, dok je bila podstanarka, morala surfat prek modemske veze zato kaj gazda nije htio uvesti DSL, izlišno je spomenuti kolki su joj bili računi :eek:.
Meni su odmah uveli čim se ADSL pojavio.
I mogla sam baciti stari namjestaj, farbati po volji, uveli su mi kabelsku odmah čim sam tražila, itd, itd.

Jednostavnije je od kad sam u svom po tom pitanju što ne moram pitati za sve to. Ne, sad mi nije više dosta flat-rate internet zaštićeni wireless sa dovoljno signala čak i na balkonu, pa mislim da će biti nice kad zatopli), flat-rate telefon (u HR) i sva moguća kabelska (s HBO) nego mi je sad puklo da oću HD (imam tv u spavaćoj i dnevnoj sobi). E onda bih stavila satelit s jedno 4-8 LNB.
E onda ću smisliti još nešto.
Jesam postala razmažena.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 10 ožu 2009 20:41

Pa, imala si sreće s podstanarstvom, ali većina ljudi to nema nego mora kumiti i moliti ili smišljati triper kombinacije s uvođenjima vlastite linije (mislim da se kasnije preseljenje broja plaća po istoj cijeni, tak je bar prije bilo) i inkomodiranja jadnih najmodavaca pokušavajući im objasniti da im je to bitno i potrebno, da ne govorim o ekstra troškovima i gubljenju vremena.

ticklebook
Kontakt:

Sklopite ugovor o najmu

Post Postao/la ticklebook » 10 ožu 2009 23:42

Svojevremeno sam na internetu vidjela u nekom zineu "članak" o podstanarstvu - kako za sastavljanje ugovora treba platiti ODVJETNIKU par tisuća kn (!) pa kako se stanodavcu ne isplati zbog poreza, blablabla.
Uzas.
Pa sam im poslala mail.

Mislim da treba sklopiti ugovor zbog obostrane zastite (jedna strana je sigurnija da se stan nece unistiti ili pobjeci bez placanja ili sta vec a druga da mu netko nece doci i reci da seli sutra) - i to kosta samo ovjera kod javnog biljeznika - 50-tak kuna? Standardizirani ugovor se moze kupiti u Narodnim novinama i tamo sve lijepo definirati.
Drugo - sto se tice poreza, kad se odredi pausalno (uplatnice dolaze svaki mjesec), moze se dogovoriti da stanar placa i to.

Ne znam zasto neki inzistiraju na neprijavljivanju i joj kako je to komplicirani - bas, jedan odlazak kod javnog biljeznika i 1 na policiju za prijavu na tu adresu - cak i "mediji" i portali o stanovanju/nekretninama svojim lupetanjem nekad stvore veci problem nego sto ga treba biti.

Po meni, stan s kabelom i ADSL-om je puno lakse izdati nego neki cumez bez iceg, pogotovo s ovim 2-u-1 i 3-u-1 paketima (kabel+telefon+internet).

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 11 ožu 2009 16:17

...zašto bi najmoprimci plaćali porez :o?
Apropo kabela i DSL-a, bojim se da se u rvata to još uvijek smatra luksuzom na koji bi mnogi rado oderali još jedno pedeset do sto eura gore.
Jesu ti odgovorili na mail, i što?

ticklebook
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 11 ožu 2009 17:15

Ja sam to iskoristila kao argument u dogovoru da normalno sklopimo ugovor.
Rekla sam, oni ce dobiti jednako novaca, uplatnicu (ispod 200kn) cu uplacivati ja. I vi sretni i zadovoljni. Placala sam manje od 200 kn vise, ali sam imala razne olaksice i prednosti zbog tog.

Pa jesu, odgovorili su i ispricali se na dezinformacijama, da ce istraziti zasto je moron koji je napisao clanak to napisao. Pa zato jer je valjda o tom pitao babu od frendice koja ima susjedu ciji sin pravnik izdaje stan. Ili mu je baba to izgatala iz soca (kave).

To kao da ja idem napamet pisati o kojekakvim bolestinama ili o zakonima ili o peglanju ( :D ) itd.
Tuberkuloza? Odmah na hodocasce u Fatimu a nije na odmet i skinut uroke. :o

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 11 ožu 2009 17:51

Sad bi se dalo raspravljat dalje o točnosti informacija na internetu, koje nažalost mnogi uzimaju zdravo za gotovo i tak.

ticklebook
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 11 ožu 2009 18:17

Ali to nije bio blog ni forum nego zine o nekretninama i članak potpisan imenom i prezimenom.
Što bi po meni moralo imati određenu težinu - iako se gluposti nađe i ovako po novinama.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 12 ožu 2009 14:33

Upravo o tome i govorim, normalno da ćeš informacije s bloga ili foruma uzeti s debelom rezervom, ali tragično je što raznorazni "stručnjaci" ili recimo "novinari" potpisuju kojekakve gluposti.

Miki

Post Postao/la Miki » 12 ožu 2009 20:02

tamara3 je napisao/la:...zašto bi najmoprimci plaćali porez :o?
zato jer im je stanarina onda olakšica u poreznoj prijavi npr, i mnogi bi na to pristali da se fakin u knjižnicu mogu upisat i u videoteku ak požele.. recimo.
Ovisno o visini plaće i procjeni poreza, nekad možeš dobit veći povrat poreza nego je taj koji se plaća za podstanarstvo.
slika

Odgovorite