F. M. Dostojevski

Sve što je vrijedno čitanja, gledanja i slušanja podijelite s nama ili pak iznesite svoje žestoke kritike istog.
Odgovorite
lucretia
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi

F. M. Dostojevski

Post Postao/la lucretia » 05 kol 2010 00:20

Daklem, čitate li ga? Ili već jeste pa imate traume? Ili vam je bio predebeo da uopće počnete? :hiper:

Ja sam se zaljubila u njega djela još sredinom srednje i polako (ali sigurno) tamanim prevedeni opus.
Inače (za one koje ne znaju), Fjodor je bio svakakav - teški kockar, politički zatvorenik, alkić, a opet intelektualac svoje vrste.
Bio je epileptičar i umro je iznenada od posljedice jednog napada, što ga je zaustavilo u ostvarivanju daljnjih književnih nauma :( Zanimljivo je da se i kroz njegove likove provlači uvijek poneki epileptičar i njegova bolest igra bitnu ulogu u radnjama romana.

Ps. za one koje žele više: http://hr.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Mih ... ostojevski
We serve an old moan in a dry season
A lighthouse keeper in the desert sun
Dreamers of sleepers and white treason
We dream of rain and the history of the gun
There's a lighthouse in the middle of Prussia
A white house in a red square
I'm living in films for the sake of Russia
A Kino Runner for the DDR

call_me
Status: Solo

Re: F. M. Dostojevski

Post Postao/la call_me » 05 kol 2010 00:26

citala ga jedno ljeto svog...ko brucosica mislim. sjajan ludak. ljetno stivo recommended :thumbup:

ticklebook
Ja sam: ne želim se identificirati
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 05 kol 2010 00:36

Da, jako ga cijenim.
Isto ga gutala jedno ljeto. I to na plaži.
Za 18. rođendan dobila komplet na ruskom u koži.
Idiota i Karamazove preporučujem.
Ako ćemo još po Rusima - od Tolstoja - Kreutzerova sonata i Uskrsnuće.
Od Voznesenske Ženski decameron.
Da nastavim..?
“If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.” Margaret Thatcher

lucretia

Post Postao/la lucretia » 05 kol 2010 00:50

nastavi nastavi!
jao ja bih komplet na ruskom :D a onda bih ga čuvala negdje pod staklenim zvonom i divila mu se :D

uskrsnuće sam čitala (i karenjinu i rat i mir), ali ostao mi je dojam nedovršenosti..

funcutica

Post Postao/la funcutica » 05 kol 2010 01:26

Ja sam zbog Dostojevskog počela učit ruski. Samo da bi ga mogla jednog dana čitati u originalu. :sramise:
Dugo mi je vremena Zločin i kazna bila najbolja knjiga.
Uglavnom ono u čemu uživam čitajući Dostojevskog je potreba inače prosječnih likova da se uzdignu do "originalnosti" i njihova nemoć, razočaranje, na kraju i mirenje sa sudbinom kad shvate da nikad neće to postići. (Primijetila sam ovaj motiv u skoro svim njegovim djelima)
Inače mi se sviđa kako karakterizira likove, iako imam zamjerke na neke digresije i dosadnjikavost pojedinih dijelova jer njegova potreba da sve secira do savršenstva nerijetko dovodi do repeticije misli.
Dostojevski je zakon. :cool2:
Čitala sam još i Tolstoja, Gogolja, Ljermontova ...
Općenito volim rusku književnost. :)
Second to the right, and straight on till morning.

odiseya

Post Postao/la odiseya » 05 kol 2010 03:24

Obozavam ga <3
Njegovi romani su remek djela, njegovo pisanje toka svijesti, preispitivanje najdubljih ljudskih osjecaja, morala i td.
Fantasticno.
Mislim da sam od njega procitala doslovno sve, ali isticem Bracu Karamazove kao posebne miljenike, Idiot je isto odlican...pa Zapisi iz mrtvog doma...njegovo iskustvo s Gulagom gdje je proveo 10 godina robije i bio pomilovan u trenutku kada je vec stajao pred streljackim vodom, nakon toga iskustva pise o andjelu sa 100 ociju...jer mu je to iskustvo darovalo oci s kojima je mogao jos dublje gledati i vidjeti u srz stvari i ljudi...sve u svemu...genijalac.
Da, sa epilepsijom je imao velikih problema jer tada ta bolest nije bila adekvatno lijecena, jedan takav napad ga je na kraju i ubio.
Mogla bih napisati esej o njemu, ali...ponovit cu samo da ga obozavam i da ga smatram jednim od najvecih pisaca uopce.
Njegove knjige imaju posebno mjesto u mojim policama i redovito im se vracam...jer koliko god da ih citam, dozivljaj je uvijek drugaciji i puniji nego prethodnog puta.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 05 kol 2010 06:24

nazalost, nikad mi nije legao. probao sam nekoliko ulaza u njegov opus, od standardnog pocetka sa "zločinom i kaznom", pa onda "braća karamazovi", pa i rano djelo "poniženi i uvrijeđeni".
inace mi nisu problem ni debele knjige, ni zahtjevna knjizevnost, ali jednostavno nije kliknulo. mislim da nije bio pravi trenutak (desilo mi se s drugim piscima da sam bio, recimo, premlad da bih doista shvatio djelo, a kasnije kad sam probao citati sve mi je bilo jasno), a mozda nikad nece ni biti, ali cu sigurno opet koji put pokusati, jer imam osjecaj da je gubitak moj.

ladychris
Ja sam: biseksualka

Post Postao/la ladychris » 05 kol 2010 10:33

Opcenito volim ruse. U srednjoj sam se prvi put susrela s Dostojevskim i dan danas obozavam Zlocin i kaznu. Takodjer Kockara, Idiota.. Ma sve cega se dotaknes, mozes izvuci korisne informacije i zapitati se. <3
Trolling.

call_me
Status: Solo

Post Postao/la call_me » 05 kol 2010 11:04

da nije bio epileptik sumnjivo mi je da bi bio genijalac.

lucretia

Post Postao/la lucretia » 05 kol 2010 21:56

Funcutica je napisao/la:Ja sam zbog Dostojevskog počela učit ruski. Samo da bi ga mogla jednog dana čitati u originalu. :sramise:
Dugo mi je vremena Zločin i kazna bila najbolja knjiga.
same here :)
ali sad su mi čak karamazovi draži <3

Mary of Silence

Post Postao/la Mary of Silence » 26 srp 2011 17:36

Jedan od najdražih pisaca, dobro, NAJDRAŽI ! pročitala sam sve njegove, neke po više puta. Inače volim rusku književnost, i od Tolstoja sam možda ostavila dvije za fjučr. Gogolj, Turgenjev, Ljermontov, waoo,

LittleRedRidingHood
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la LittleRedRidingHood » 26 srp 2011 17:59

Majakovski isto..
I motali smo u vodi moju dušu na njenu i njenu dušu na moju. I prvi put sam shvatio da je ovo, što činimo, mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz vječnost.

Bolje kuna na suncu, nego dvi u hladu.

Odgovorite