Može biti da će post malo otići u off, ali... čitava priča oko teorije zavjere me tjera na to.
Postoji jedna knjiga zove se „Kult amatera“ a opet u njoj postoji jedan citat, a on ide ovako;
'U tradicionalnim medijima imali ste timove profesionalnih ljudi koji rade svoj posao, odgovaraju svojim ugledom, položajem i imenom za ono što je objavljeno. U takozvanoj demokratizaciji javnog prostora, svaki amater, srednjoškolac ili student sa pristupom internetu, svaki najobičniji čovjek postao je novinar, pisac, historičar, lingvista, izdavač, muzičar, zabavljač. Preplavljeni smo morem smeća i morem prosječnosti, a životi su prekratki da bismo se probijali kroz nepregledna bespuća loših sadržaja. Takva situacija erodira kompletnu kulturu, i da ne zvučim odveć fatalistički, ugrožavajući slobodne medije, ugrožava temelje moderne zapadne civilizacije i svega onog dobrog u društvima poput američkog.''
I sad me j*be kao i uvijek „dualnost“ jer tradicionalni mediji su imali taj nedostatak
-da su bili uvijek kontrolisani od strane veće sile
-da su često šititli postojeći poredak, ako su ga pak urušavali činili su to u korist drugog poretka, i tako u krug.
Pojavom onog što autor naziva „demokratizacijom javnog prostora“ stvari su se promijenile, na bolje ili na gore... ? Recimo npr. da o trgovini bijelim robljem pod rukovodstvom UN-a na našim prostorima nijedna vodeća medijska kuća nije govorila, dok smo na drugoj strani imali hiljade blogera koji su objavljvali takve stvari, podatke, činjenice, i koji su tu vijest ubacili u mainstream medije, i koji su faktički natjerali mainstream medije da govore o tome, znači da „demokratizacija javnog prostora“ itekako ima dobru stranu, ALI koju nažalost poništava samom sobom, što je nevjerovatno. Jer upravo tom demokratizacijom stvara se sve ono što je navedeno u citatu, imamo hrpu ljudi koji su kvazi filozofi, kvazi historičari, književnici, umjetnici, i oni nam svaki dan serviraju govna (da prostite).
U srednjoj školi sam pratila njegove emisije, i pročitala sam sve što se moglo od Ickea pročitati, zatim Estulina, Kolemana, i sličnih... i onda sam se lijepo zapitala (kao srednjoškolska naivna djevojčica)
„a što svi ti bad guys ne ubiju Ickea, što ga reptili ne pojebu i bace sa neke stijene (xD) zašto su dozvolili da se „istina“ objavi...? Zašto kad odem na sajam knjige sve vrvi od takve literature, zašto milioni ljudi čitaju te stvari i opet ne čine ništa povodom toga, možda iz razloga što im sve to ide u korist, kako... ? – ovako... jednostavno, pročitajte neku od knjiga N.Čomskog, uzmite npr. Promašene države, Kobni trougao, Imperijalne ambicije, Hegemonija ili opstanak, sa provjerenim informacijama, fusnotama, navodima iz arhiva, dokumenata, svjedočanstava, itd... i obogaćeni tim (paprenim)informacijama otiđite nekom čovjeku, prijatelju i ispričajte sve to, znate kakav ćete odgovor dobiti
„ne bavim se ja tim stvarima, teorije zavjere mene ne zanimaju, ja volim da je sve naučno dokazano“ ili „hej, pa sve to ima u zeitgeistu“
U tome leži caka, naime „teorija zavjere“ i sve te knjige su postigle efekat da se svaka knjiga koja govori protiv postojećeg poretka (koja nudi informacije koje mijenjaju svije(s)t ) smatra „teorijom zavjere“ samim tim umanjuje se vrijednost te knjige koja je naučno-istraživački rad i stavlja se u sjenu, dolazi do obratne situacije gdje izgleda da su te knjige dobile informacije iz jebenih dokumentaraca, a ne suprotno.
Svi ti dokumentarci su samo uzeli informacije od takvih knjiga koje su pisane po deset godina i onda su učinili ono što se obično učini, trivijalizirali sve te stvari i naravno pružili neki svoj „novi veliki put“.
A zapravo je stari, samo što je car obukao novo ruho, pa idemo dalje. Stoga, zašto na sajmovima sve vrvi od takvih knjiga, pa jednostavno svi će ih uzeti i čitati iz znatiželje, sa rezervom, niti će provjeriti odakle dolazi ta informacija, da li je tačna i sl. I onda im spomeneš Čomskog, ili danas fukny verziju Čomskog N. Klein i počneš pričati o projektu „mkultra“ oni ti kažu
„ ne vjerujem ja u to, ne čitam te knjige iz oblasti TZ, ja volim da je sve dokazano“ wtf... ?
a nisu ni provjerili ko su ti autori, niti ih zanima, jer su kategorički odmah odbili i svaku knjigu takvog tipa svrstali u neki novu pojavu „teorija zavjere“. Predrasude. A danas rijetko ko ne boluje od te bolesti.
U prilog još jedan citat
„
Ugnjetačke klase stalno su progonile velike revolucionare za njihova života, dočekivale su njihova učenja s besnom zlobom, jarosnom mržnjom, najneskrupuloznijom kampanjom laži i kleveta. Posle njihove smrti čine se pokušaji da ih pretvore u ništavne ikone, da ih, tako reći, kanonizuju, da njihovom imenu dadu izvesnu slavu, radi "utehe" i obmanjivanja ugnjetenih klasa, ujalovljujući sadržinu revolucionarnog učenja, tupeći njegovu revolucionarnu oštricu, vulgarizujući ga. Na takvom "obrađivanju" marksizma susreću se sada buržoazija i oportunisti u radničkom pokretu. Zaboravlja se, briše, unakazuje revolucionarna strana učenja, njegova revolucionarna duša. Ističe se u prvi plan, veliča se ono što je prihvatljivo ili što izgleda prihvatljivo za buržoaziju.“( Lenjin – Država i Revolucija“)
Sada nije potrebno progoniti revolucionare, potrebno je učinit ih ikonama, a kvazi teoretičari će da iskrivljuju nijihove citate, misli i koristite u vlastite svrhe kao što to čine propovjedači „novog puta“ i to je to.
Što se tiče Krešimira M. on gleda svijet kroz jednobojne naočale, takvi ljudi odrede jedan pristup svemu i onda samo trube o tome, ne treba se odmah svrstavati u neke pokrete ili zastupati samo jednu ideju, ako čitaš Marxa ne moraš odmah gledati svijet samo kroz klasnu borbu, nije sve tako jednostavno. Ja bih bila sretna kada bih sve mogla objasniti postojanjem gmazova, represijom od strane kapitalista, lošom američkom politikim, ali nažalost stvari su tako komplicirane i sve sadrži u sebi onaj dualizam, yin i yang, sve je izmješano, puno suprotnosti, koje funkcionišu bez ikakve logike. Ne možeš danas reći to je ZLO, i odrediti to kao problem, ili neki uzrok, kad ta ista stvar u sebi nosi i neko dobro.
I iznervirala sam se, zato jer su nam toliko prava ugrožena, ne samo homoseksualaca, već općenito – svih nas. Na jednoj strani tačno je da se određeni prajdovi koriste u određene propagandističko-političke svrhe, ali i tu je prisutan dualizam, uvijek će nas neko pokušati iskoristiti u određene svrhe, a opet to iskorištavanje dovodi to toga da postanemo „vidljivi“. Uvijek će postojati masa koja će se koristiti, i ljudi koji će planirati koga će i kako iskoristiti.
poenta je u tome što danas svi žele MOĆ. Dostojevski je jednom prilikom rekao „sve u svijetu je sredstvo, a vladati svijetom je cilj“ što se nadopunjuje na onu „cilj opravdava sredstvo“ Danas je to maksima mnogih.
Malo su mi zbrkane misli, ne mogu ih sastaviti u cjelinu, ali sve sam više uvjerena u neki božanski plan, toliko sam vremena i vremena provela čitaju o slobodnoj volji, slobodnoj svijesti, samosvijesti, pojedincu, da sam sebi pumpala toliki optimizam, a u zadnje vrijeme imam osjećaj da je sve ovo neki voz koji juri određenom linijom, u propast, u budućnost i da nema šanse da ga ko zaustavi, jer mašinovođa, barem onaj od krvi i mesa, mrtav. Postoji jedna takva tema u Zolinom romanu "čovjek zvijer" tačnije voz koji pun vojnika jurca kroz ravnicu, a mašinovođa je mrtav, ali postoji neka druga sila, opet pravim alegoriju na voz, koja je jaka i koja nosi- naprijed, u budućnost, u budućnost.
Jebat ga. Odoh na planine.
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=kTxWcz8i7zI[/youtube]
Na početku 0:06 Magi kroji novine, shvatate zašto.