Pi je napisao/la:Netko je spomenuo da je jednom tražio svećenika i na Kaptolu ih nisu primili. Grozno. Opet paralela s medicinom, ajde zatraži CT. Plaćaš tu uslugu od plaće, da vidim kad će te primiti. Opet, kad su djevojku primili na taj tečaj, bez obzira koliko bizaran bio, nisu je pitali je li platila "članarinu", je li tako. Opet, crkva radi mnogo više pozitivnog nego negativnog, i ne može se cijela jedna organizacija tako progoniti na temelju pojedinačnih slučajeva. Onda bismo sve morali tako, ne vidim zašto bismo za nekoga radili iznimku. Zitina sugestija da ja tako mislim jer sam iz manjeg mjesta je u najmanju ruku bezobrazna, a tek onda ad hominem. Sugestija da ja ne mogu razmišljati "napredno" kao ona iz "velikog mjesta" je u bizarna. Zašto misliš da si ovdje u pravu jer si iz većeg mjesta? Iskustvo je manje važno, brojke nose puno više. P.S. Isti taj argument koriste protiv tebe i mene - da je do humanosti, ne bi uzeli ni lipe. Sad zamisli koliko je to ružan argument. Od nečega treba živjeti. I ti i ja živimo i na državnoj sisi kao i crkva, a i od klijentele.
Oprosti, ali mislim da imas kriv pogled na stanje stvari. Odgovori mi na pitanje zasto ta ista crkva nije ni rijeci rekla za vrijeme ove krize, a toliko je ljudi ostalo bez posla? Jesi li ikada pogledala emisiju "Misija" u kojoj ima toliko slucajeva ljudi koji zive na rubu i koja obicni gradjani pomazu, a ne nikakva crkva!! Ne kazem da su svi isti, znam za nekoliko primjera jako dobrih i kvalitetnih ljudi iz crkve. Generalno gledajuci, oni stite svoje interese. Objasni mi njihov stav (tocnije papi) u vezi zemljista u Porecu? Malo su se polakomili, kao to je prema zakonima Italije (??) pripalo njima? A gdje su tu hrvatski zakoni? Jel vidis koliko ljudi koma po smecu, nosi boce da bi dobili nekakv sitan novac? Gdje ti zivis? Zasto stalno radis paralelu sa medicinom? Usluge koje nam pruza zdravstvo ne mogu nikako dovesti u vezu sa duhovnim zivotom bilo kojeg gradjanina? Ok, osim u slucajevima kad medicina digne ruke od nekoga pa se taj okrene Bogu. Po tvojoj logici ili ne bismo trebali nikoga placati ili bismo trebali placati sve. Daj se odluci sto tocno mislis. Ta ista crkva koja se brine o nasim duhovnim zivotima ili sta vec ima jako fine prihode.
Isto tako cu ti navesti jos jedan vlastiti primjer. Prije nekoliko godina smo frendica i ja isle na putovanje sa crkvom. Bilo nam je do zezancije, bilo je jeftino i bas nam se islo u Svicarsku. I tako, dodjemo mi u zupni ured, prijavimo se, svecenik nas skica, odmjerava, malo spikamo i tako pita on nas cime se bavimo. Ova je studirala hrvatski, ja ruski. Knedla mu je zastala u grlu na spomen ne samo ruskog, nego i Filozofskog fakulteta. I pitaj ja njega hoce li na tom susretu sudjelovati i ekipa sa Istoka, a on meni odbrusi uz ocito gadjenje na licu: " Pa da, doci ce i pravoslavci!" Kao da sam ga pitala najvecu tajnu. Toliko o toleranciji unutar te iste crkve. Medjusobno se ne podnose, a kamoli da bi podnosili nekoga tko je i sam pripadnik, ali je eto tako malo razlicit. Na neka pitanja dobiju sijede i totalno polude. U cemu je problem? Zasto su takvi? Vjerojatno ces reci pa zato sto su samo ljudi. Ali, svi smo mi samo ljudi. I svi imamo pravo na svakakva ponasanja jer svi imamo problema. Koliko ima slucajeva da svecenici imaju obitelji, izlaze vani, voze bijesne aute, idu na ljetovanja i slicno, a onda sa oltara prosipaju pamet za koga trebalo glasovati, kako trebamo pomagati drugima i slicne nebuloze.
E da, sad mi je bas palo na pamet da malo odem do njih da mi nadju posao jer sam gladna i nemam nikakvih veza. Sta mislis sto ce bi reci? Hoce li mi pomoci?
I ja sam iz manje sredine, ali ih ne branim toliko jer znam kako se neki od njih ponasaju. Po mom misljenju, oni su drzava unutar drzave. Kako im je samo palo na pamet da na jednom od zvonika zagrebacke katedrale otvore restoran. Bas nekako imaju nos za biznis. Kaj ti velis?
I ne radi se o pojedinacnim slucajevima, tih slucajeva (tijekom povijesti - korupcija, inkvizicija, proganjanje vjestica, placanje oprosta grijeha i sl.) ima jako puno. Malo to prouci pa onda donosi zakljucke.
I kako mislis ako ne uzimaju milodare da ne bi imali od cega zivjeti? Ne primaju place ili?