*Oprosti velika reko, al ja sam morao preko...*

Ovdje spadaju teme koje se ne mogu svrstati u ostale forume. SVE privatne prepiske i dogovore vodite u podforumu dnevna soba.
Odgovorite
rainbow

*Oprosti velika reko, al ja sam morao preko...*

Post Postao/la rainbow » 29 tra 2012 05:43

Iz kojih ste kalupa iskočili, koje ste matrice razbili?

Život nas je stavio u određenu obitelj/društvo, sa (nerijetko strogo) definiranim sustavima vrijednosti koje od malena upijamo i pokušavamo (netko više, netko manje) biti u skladu sa (samo)nametnutim "pravilima" (ponašanja, življenja).
Osim lezbijstva (koje pretpostavljam da nam je većini zajednički iskorak tj odstupanje od vrijednosti plemena koje nas okružuje) , koje ste obrasce razbijali, koje ste promjene radili u životu na koje vaša okolina nije gledala blagonaklono? Zašto ste ih radili/ih radite?

(kakve veze ima naslov s temom? :) asocijativne)

ariadne
hladan tuš
Spol/rod: žensko

Re: *Oprosti velika reko, al ja sam morao preko...*

Post Postao/la ariadne » 29 tra 2012 12:47

U potpunosti sam odbacila religiju. Other than that, nitko mi nije pokušavao ništa utuviti u glavu. Odgajana sam tako da mislim svojom glavom, donosim sama svoje zaključke i propitkujem sve i svašta. :shrug: Volim misliti da je to jedini razlog zbog kojeg nisam u nekoj umobolnici trenutno. :D Ako izuzmete fakultet. :shinner:
Ye ever wanty just wrap yersel up in tin foil nice and cosy and then just fucking get right inty the microwave and blow yersel up tae fuck

otep_
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: Solo
Kontakt:

Post Postao/la otep_ » 29 tra 2012 14:27

Također sam odbacila religiju. Odlučila sam ne krizmati se, i živjeti svoj život u grijehu :D. Zapravo sam oduvijek ja bila ta koja krši pravila, sama kroji svoj put. Pucali su me razni filmovi, svaki dan sam imala neke nove ciljeve. Crna ovca u obitelji... ali sam baš zbog toga shvatila neke stvari, i 'očvrsnula' sam. Tako da, nemam za čime žaliti.

Fusion

Post Postao/la Fusion » 29 tra 2012 14:39

rainbow je napisao/la:Iz kojih ste kalupa iskočili, koje ste matrice razbili?
*patrijarhat
*religija
*društveni/online konformizam
*(kvazi)autoriteti
*poslušnost radi financijske sigurnosti
*poslušnost radi prijetnje ubojstvom
*konvencionalnost
*heteronormativna vremenska ograničenost (do tog i tog vremena trebaš ovo i ono)

*insanity.wolf*

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 29 tra 2012 15:26

sramezljivost. bila sam uzasno, uzasno sramezljiva jako dugo vremena. i tu podrazumijevam zbilja najtezu vrstu sramezljivosti u smislu - padne mi olovka u razredu na tlo, ja se bojim podignuti je i tako stoji tu dok je netko drugi ne uzme ili do kraja nastave. nisam razgovarala ni s kim, nikad, oko niceg. srecom, nije se desila neka i'm dying-situation, jer bih sigurno prije umrla nego pitala nekog da mi pomogne :D
ili, bolesno i prekomjerno zahvaljivanje kad mi netko nesto ustupi/ucini. to je doduse, jos dan-danas aktualno i ne znam kako se toga rijesiti. nije dobro biti prezahvalan.
ali s godinama sam razvila uzasno veliku samosvijest i shvatila da se jednostavno moram progurati u prve redove da bih dobila jebeni kiflic, moram podignuti olovku, moram se zaderati da me cuju i sl., inace necu nigdje dospjeti. pa sam i radila na sebi. u srednjoj skoli sam vec bila daleko od tog mutavog djeteta. razbila sam jedan veliki dio kroz solo plesne nastupe pred stotine ljudi. sada nemam vise problema ni s cim oko te proklete sramezljivosti. bar mislim tako. :)

what else? pa, iskljucivo neke stvari s roditeljima. dala sam do znanja da nemam nista protiv pedera i lezbi, a to je big job done, s obzirom na njih.
za sve ostalo sam poprilicno easy-going i nisam iskljucivi gorljivi protivnik nekih koncepata, mogu sve razumijeti, ali od onog sto mi ne pase, udaljim se. :kokice:
ex invalid_user

Plague

Post Postao/la Plague » 29 tra 2012 16:51

Fusion je napisao/la: *insanity.wolf*
ma kakav insanity wolf, ti si hodajući id. :D

ot. kao i ariadne, ali bez (cijelog) fakulteta. :D
mislim da nisam "razbijala" nikakve kalupe svojevoljno, takav se rodiš. neke tjera želja za uklapanje, druge želja za slobodom (u svim mogućim interpretacijama te riječi). a i malo sam presebična da bih udovoljavala (konvencijama, ljudima) ako ne želim. nemam ja tu požrtvovnu crtu.

Fusion

Post Postao/la Fusion » 29 tra 2012 17:08

PicajzLa je napisao/la:ti si hodajući id. :D
slika

Evo, i kak' onda da mi se ne sviđaš. slika

Bash

Post Postao/la Bash » 29 tra 2012 17:46

najviše sam se borila protiv "moraš jer se to tako radi", "ti to ne možeš jer si žensko", "ti to moraš jer si žensko", "ti to ne možeš jer ćeš nešto zajebat", "prije svega moraš biti normalna i pristojna", "šta će ljudi reć?" i za kraj najomraženija rečenica zbog koje sam zakurac išla na debatu "jer ja tako kažem".
nešto od navedenog sam odjebala, nešto mi je ostalo imprintano. lijepo je kad to objektivno prepoznaš na sebi, a ne možeš se promijenit. :happycry:

omnia

Post Postao/la omnia » 30 tra 2012 07:42

Jos uvijek radim na tome :D

To su one matrice nametnute od roditelja, koje je njima drustvo nametnulo, znaci:
Ne radi to, sto ce drugi rec!
Uradi to, jer sto ce drugi rec!
Ne, ti si zensko, ti to ne mozes!
Ti si zensko, ti to moras!

Zatim strah da necu moci financijski prezivjeti bez roditelja, koji mi je otac nametnuo <-- uspjesno otklonjen :D
Tu se i ubraja nesigurnost koju to vodi sa sobom.

Odbacih vjeru svojih predaka.

Lezbijstvo se polako uvodi kao nesto normalno u svakodnevni zivot mojih staraca.

I, trenutno se borim s glupim pitanjima: Kad ces se udat?
I pitanje: A, sto ces s time u zivotu? kad je studij u pitanju.
Glupi ljudi :vampglomp:
rainbow je napisao/la:Zašto ste ih radili/ih radite?
Zato jer me oduvijek nervirala ta drustvena nametnutost nekih pravila, a djelomicno i iz otpora prema tom drustvu i roditeljima.
Sjecam se da su mamini savjeti u djetinjstvu bili: Ne odgovaraj u skoli, suti, budi dobra, to su ti profesori itd....
Cak me i tad to nerviralo.
Tako da je prvotni razlog taj neki otpor, rekla bih.

Billie Deadwilder

Post Postao/la Billie Deadwilder » 01 svi 2012 21:52

rainbow je napisao/la:koje ste obrasce razbijali, koje ste promjene radili u životu na koje vaša okolina nije gledala blagonaklono?
Socijalizacija. Baš i nisam social creature, ali to je promijenjeno u proteklih dvije godine, šta ja znam. Ne ide mi nabrajanje. Možda mi je to za sada jedan od većih uspjeha.

gigiONlajna
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la gigiONlajna » 03 sij 2013 10:49

Iako vanjske manifestacije govore o tome da sam probila bar 3 velike granice u Hrvata, ne smatram ih relevantnim.

Odmalena mi nije bilo jasno zašto žene uzimaju muževlja prezimena, no opet kad zajedno imamo marendu na poslu uzet ću slaganje stola u svoje ruke. Neću dat muškom kolegi da to radi.

Iz prigorskih krajeva sam krajeva, tamo nas odmalena uče pristojnosti, formalnosti i tome kako se valja ponašati pred i prema drugima. Uče nas malograđanštini i poštovanju autoriteta. Smatram da se i u tome krije razlog da mi je važno što drugi misle o meni. Prezirem to kod sebe, al protiv superega se ne možeš boriti razumom.

Volim žene i prezirem kada se o ženama u medijima govori isključivo kroz sise, guzice i tračeve. Posebno me živcira kada o nekoj znanstvenci pišu "pametna i lijepa". Uvijek treba komentirati ženski izgled!? Zašto ne pišu "pametan i obdaren". A onda se nađem u situaciji da upravo to ja pomislim.

Predrasuda imam. Recimo prema Romima. Iako mi NIKADA nisu ništa nažao učinili. Ok, stariji uja je prodao mamu za 1 dinar Cigićima, al to je druga priča:). Dijelim predrasude ovih prostora. Impulzivno. I impulzivno mi je neugodno zbog moje malograđanštine.

Neke obiteljske i društvene "okove" niti ne primjećujem, neke prihvaćam kao bezopasne, s nekima se borim, nekima se želim okovati.

Okovi koje želim razbiti... ovu radnju bih učinila izgrađujućom, ne razarajućom. Moram imati na umu da je važno za što se borim, a ne protiv čega. Neprijatelj sam uvijek ja.

Odgovorite