COVJEK SLAPA I COVJEK KOJI JE VOLIO CIZME
evo ga slapo...brzinski
Slapa
bio jednom jedan covjek...zvali su ga slapa.
Cesto po oranicama hodao u slapama.
nije imao niti jedne cipele...samo jedne slape, samo slape, plave boje.
nije mu bilo vazno sto na sebi nosi...
Jednog dana naisao na covjeka kome su najbitnije u zivotu njegove cizme...
sta nosis to na nogama, upita covjek kome su cizme najbitnije u zivotu, sretnuvsi covjeka u plavim slapama.
Covjek Slapa ga pogleda.
A sta nosis ti na nogama?
Cizme, rece vazno covjek kome su cizme najvaynije u zivotu.
Lijepe su rece covjek slapa I produzi dalje.
Cekaj, nisi mi odgovorio.
Moram li? Upita slapa mag.
Moras, rece covjek kome su cizme najbitnije u zivotu.
Ako tako kazes, na nogama nosim papuce, plave papuce.
Vidim. Rece covjek kome su cizme najvaznije u zivotu, ali zasto u papucama hodas van kuce? Kako te nije sramota?
Ne sramim se nicega, rece cpvjek u plavim slapama.
Trebao bi, vec se raspadaju. Skoro da vise I nisu plave boje. Odlijepio im se djon, jos malo pa ces pasti na vrh nosa.
Do sada nisam, ne vidim razloga zasto bi pao, kao sto ne vidim razlog zasto da se stidim. I krenu dalje.
Stani , ne mozes otici u sred razgovora od mene.
Mogu, rece covjek slapa.
Ne mozes rece covjek koje su cizme najbitnije u zivotu.
Spreci me onda.
Covjek kome su cizme vaznije od zivota skoci sa svog konja, sakama uhvati covjeka slapu, baci ga na tlo.
Slusaj me papucaru jedan ofucani, kad ti kazem da ne mozes ici u sred razgovora, to znaci da ne mozes. Da li ti je jasno?
Potrudicu se da shvarim, rece covjek slapa, preplasen, ali I dalje miran.
Covjek kome su cizme vaznije od zivota ustade i dok je covjek slapa jos lezao prevrnut na ledjima pored glave stade sa jednom cizmom lijepom, ali opako okrutnom. Vidis sta je cizma, moje noge dosta kroce ovim svijetom. Ne mogu hodati ofucan kao ti. Kada ne znas sto valja ne cjenis nista. Tebi bi bilo svejedno I da hodas bos.
Pridigao se I oslonio na ruke,te covjek slapa prozbori.
Istina, I da hodam bos bilo bi mi svejedno, malo hladnije ali svejedno.
Imas li ti obraza? Nikada nisi cuo da ljudi s prljavim cipelama nemaju obraz, a ti niti cipele nemas?
Nacuo sam nesto tako, ali nisam od mudrosti, pa su mi dovoljne papuce.
Bjednik…zajase konja I odjaha drumom.
Kako to obicno biva. Svijetovi razliciti ne daju mira mislima jedno drugom. A vise misli onaj tko stiska, ondaj tko pokrece, a pokrece valjda zato sto stisce.
Bijednik ni cipele nema. Mene je sramota sto onakav gazi,a iz mog je sela. I covjek kome su cizme najbitnije na svijetu odluci da ce covjeku slapi sutra odnijeti dva para cizama.
Nasao ga je opet u isto vrijeme na istom mjestu kako seta nepregledno dugackim orenicama u svojim plavim slapama.
Donio sam ti nesto, da ne hodas kao prosjak, baci mu dva para cizama.
Evo ti obuj.
Covjek Slapa obu jedan par cizama. Doista je toplije nogama. I cpvjek slapa se zahvali.
A covjek kome su cizme najbitnije na svijetu, osjeti ljepotu davanja, pa niti ne primjetivsi umanji mu se vrijednost cizama.
Nakon par dana, vrati se putem oranica I opet naidje na covjeka slapu u plavim slapama.
Gdje su ti cizme upita covjek koji je mislio das u mu cizme I dalje najbitnije na svijetu…
Bili su neki ljudi koji preko drzava pjesace I od rata bjeze, bosih nogu, puni zuljeva pa sam im poklonio cizme.
Da li si ti normalan, da li znas koliko kostaju te cizme. Hoces d ate ubijem sada? Od koga budalu pravis? Izdera se covjek koji je mislio das u mu cizme najvaznije u zivotu. Od bijesa njegova I drvece povi svoje grane.
Sto si mi ih dao ako smatras da su jos uvijek tvoje?
Ja nisam tvoje cizme…a ako ces na zivot I smrt hajde da to rjesimo odmah sada ili me se okani I ne dolazi vise.
Iznenadjen pozivom na okrsaj covjek kome su cizme najvaynije u zivotu se grohotom odvali smijati…
S tobom da se tucem, sitniji si od zdrebeta, ne mogu od sramote d ate ubijem, pa da pricaju da slabije od sebe tucem.
I tako se vrati covjek kome su cizme najvaznije na svijetu na svoje imanje. Skinu cizme koje sluga ulasti do sjaja.
A covjek slapa nastavi setati svojim oranicama. Daleko je hodao…preko oranica, do korita rijeke, preko kamenja u plavim slapama svladavao je svako tlo.
Moje noge mogu kuda hocu,
I kada sam bos I kada ne.
Sramote ne znam jer sloboda me krasi,
I moje papuce plave sve sto mogu meni su dale.
Stopala su sacuvala od zeblnje I mraza,
A meni I ne treba puno,
Ja mogu I obuven I bos setati svojom sumom.
I kada me upozna citav svijet,
Promijeniti se necu,
Jer samo moje plave papuce meni nose srecu.
Kada ih skinem I ostavim pored praga,
Meni je svaka njihova rupa draga.
Ne mogu meni jedne cizme srcu mile toliko biti,
Ko bi bio ja kada bih zbog cizama papuce mile pozelio skriti?
Sjedio je u jutro I cekao kajganu sa slaninom.
Luda li covjeka, da ludjeg vidio nisam, a sluga mu doneste njegove cizme I obu na jednu nogu.
Gosdpodaru, vasa cizma je blizu kraju, izlizala se koza I poprevke tome nema.
Kako to…prevrnu stol silovito. Kako mislis izlizala se.
Godina joj ima, rece sluga u strahu.
Tako je I bilo…covjek kome su cizme znacile najvise na svijetu, bjese skrhan. Nijedne druge cizme nositi nije htio.
Hodao je bos.
Biva to tako, nanese nas put onim putevima kojima smo vec prosli. Onim putem kuda je mag krocio oranicama.
Zasto si bos?
Moje cizme …rece sa suzama u ocima. Moje cizme.
Hajde da prosecemo.
I covjek spala izu svoje plave papuce da zajedno hodaju bosi.
Ladno li ti je?
Jeste, rece.
Hoces moje papuce?
Necu…
Nista mi cizme zamijeniti ne moze.
A I te dronjke da nosim necu, ponosno rece covjek kome su ciyme bile najvaynije na svijetu…
Imao sam I ja puno ljubavi…I svaka me je kostala odricanja. Onda sam shvatio da vise tako necu I da mi je dosta I ovako, da malo hodam, pa makar I bez icega.
A sta si imao?
Sve…
I konje ljepse od tvoga, I kuci ljepsu od tvoje, I sluga vise nego ti.
I onda jednom sam samo jedne veceri nakon jednog dana odsetao u evo ovim papucama. I nije da ih trebam, ali na nogama mi bjehu, kada sam krocio slobodi pa Ih volim.
I svaki korak mi znaci toliko dag a nikom ne dam…
Volio sam svoje cizme,
Vise nego sebe,
Volio sam svoje cizme vise nego tebe,
Sav taj prestiz volim I sada,
Ali neizmjerno je u meni jada.
Jer ne mogubiti sebi u drugima jednako vazan,
Bez mojih cizama, sam sebi sam lazan.
///////////////////////////
A covjek slapa ce na to
Dok god to nesto sto nemas srce toliko stisce,
Gledaj na to kao na uvelo lisce.
Nekak susti nekom drugom..
Jer samo to moze,
Izvora srece ima puno,
Pa makar nikada nista ne obuo.
I tako oranice postadose njihove I zemlja im milova tabane.
Slape ili cizme…uvijek ima nacina da ucimo isto…slobodu.