ovo ce bit jako zanimljivo
Kontakt: inicijativa_queer@yahoo.com
The Crying Game
Scenarij: Neil Jordan
Režija: Neil Jordan
Uloge: Stephen Rea, Miranda Richardson, Jaye Davidson, Forest Whitaker, Adrian Dunbar
Žanr: Drama/ Triler
Godina proizvodnje: 1992
Zanimljivo prijateljstvo se razvija između Fergusa, pripadnika IRA-e i Jodyja, otetog britanskog vojnika kojega je zatočio Jude, također pripadnik IRA-e. Kada otmica pođe po zlu, Fergus bježi u London i traži Jodyjevu djevojku, frizerku po imenu Dil. Predstavljajući se kao Jimmy, Fergus se zapošljava kao radnik i počinje izlaziti s Dil, koja ne zna ništa o njegovim poslovima s IRA-om, no niti on ne zna sve o Dil...
Mapiranje Gay prideova na Balkanu
Režija: razno
Žanr: Dokumentarci
Godina proizvodnje: 2001-2006
Krv, nacisti, vojska policije na ulicama, ponos, gnjev, zabava, smijeh i veselje. Sve u krugu nekoliko stotina kilometara. Proživite ponovno Beograd, Ljubljanu i Zagreb, a i premijerno se pokazuje i film Internacionala Pride 2006, Zagreb, dokumentarac kojeg je rezirao udrednik Gay.hr-a, Gordan Duhaček, a pojavljuju se i Hana Ševerdija, Marko Jurčić, Daniel(a) Šurjan, Svetlana Đurković, Stjepan Pavlek, Kristina Voglein i dr...
Mysterious Skin
Scenarij: Scott Heim ,Gregg Araki
Režija: Gregg Araki
Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Brady Corbet, Michelle Trachtenberg
Žanr: Drama/ Misterija
Godina proizvodnje: 2004
Mysterious Skin redatelja Gregga Arakija, prema romanu Scotta Heima, iznimno je dojmljiv i apsolutno razoran film: ne zbog, nego upravo unatoč činjenici da mu je tema trauma seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Araki tu temu obrađuje bez demoniziranja (zlostavljača) ili mučeništva (žrtava), koji su postali pravi klišeji u posljednjih deset ili dvadeset godina. Film pripovijeda isprepletene priče Neila (Joseph Gordon-Levitt) i Briana (Brady Corbet), a obojicu je zlostavljao trener dječje lige kada su imali osam godina. Nisu imali nikakve kontakte jedan s drugim od tog vremena a u filmskoj sadašnjosti (1991.) obojica imaju devetnaest godina.
Virdžina
Scenarij: Srđan Karanović
Režija: Srđan Karanović
Uloge: Miodrag Krivokapić, Ina Gogalova, Marta Keler, Slobodan Milovanović, Igor Bjelan, Slađana Babić
Žanr: Drama
Godina proizvodnje: 1991
Nekada su se u nekim dijelovima Jugoslavije obitelji bez muškog potomstva smatrale ukletim i osuđenim na propast.Da bi se spriječilo proklestvo, te obitelji su jedno od ženske djece proglašavale “Virdžinom”; ona koja će živjeti kao muškarac, raditi i biti nasljednik u porodici. Ovo je prica o jednoj od njih, rođenoj krajem devetnaestog stoljeća nedaleko od Jadranskog mora.
Ciklus queer filmova u Zadru
- Kroacija
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
Ciklus queer filmova u Zadru
ex invalid_user
-
call_me_not
-
call_me_not