piksel, inch, print, rezolucija, kaj? kaj?

Forum za high-tech cure te sve one koje kućne popravke i zamjenu ulja u autu znaju obaviti same i žele to podijeliti s drugima. One koje to ne znaju, mogu saznati ovdje.
Odgovorite
mayflower!

piksel, inch, print, rezolucija, kaj? kaj?

Post Postao/la mayflower! » 19 ožu 2007 17:26

lijepo molim dobre duše da mi objasne ulogu onog kad piše da neka slika ima npr. 70 pixel/cm. naime, moram složiti neki plakat na kojem trebaju biti, recimo, crteži. navodno rezolucija bilo čega kaj se printa mora biti barem 300. ja to naštimam, narihtam da dimenzije slike ostanu iste i dobijem sranje. barem ja mislim da je sranje. kad sliku (crtež) ubacim u Corel, izgleda grozno (s onim kockicama).

može li mi netko objasniti kaj zapravo na slici znači piksel (ok, znam, povećava se broj točkica po određenoj površini), zašto ih je za print potrebno više, trebam li možda kad povećavam piksle povećati i dimenzija slike, je li moguće da slike ispadnu bolje na papiru nego na mom ekranu?. i dodatno pitanje: kaj znači ono 'resample' pa se može odabrati 'bicubic' ili nešto drugo.

hvala unaprijed. napominjem da se za amaterku ok snalazim po grafičkim programima, samo mi fale osnovna znanja i trenutačno se osjećam prilično debilno.

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 19 ožu 2007 17:47

ok, malo sam zabrijala. sve izgleda ok. ali me još uvijek zanimaju odgovori na pitanja :)

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 19 ožu 2007 18:45

kolicina pixela=kakvoca kvalitete i to odmah mijenja i velicinu slike u MB.
kad printas, kakvoca slike ti ovisi o tome je li laserski ili obicni printer itd., imas li dovoljnu kolicinu boje u printeru etc.
i ja sam amater i rekla bih ti jos vise da na ovom pjuteru imam corel ili photoshop.
ex invalid_user

jabooka
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la jabooka » 19 ožu 2007 19:11

Za tisak se koristi 250pixsels/inch
Za naslovne i ravni tisak300pixsels/inch

Za recimo jumbo plakate rezolucija moze biti ogromna. a dimenzija slike mala
Za web se koristi 72pixsels/inch
Najmanja prihvatljiva kvaliteta za tisak je 150 i to za novinski tisak(jutarnji i to)
Bitno je da sliku proporcionalno povecavas ili smanjujes

Bicubic, proportions....kada dodje noise objasni ti, ona ima vise zivaca.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.

noise

Re: piksel, inch, print, rezolucija, kaj? kaj?

Post Postao/la noise » 19 ožu 2007 19:56

mayflower! je napisao/la: dodatno pitanje: kaj znači ono 'resample' pa se može odabrati 'bicubic' ili nešto drugo.
-ako zelis da ti se slika povecava/smanjuje proporcionalno, imaj uvijek oznaceno constain proportions... jedino ako zelis umjetno izduziti ili spljosniti sliku, onda to iskljuci...

-kad ti je resample image iskljucen (uvijek na bicubic; sve 3 vrijednosti moraju biti povezane), povecavanjem dimenzije slike smanjivat ce se rezolucija i obrnuto... i tako se pravilno proporcionalno povecava i smanjuje slika

-kad su ti sve doljnje kucice ukljucene, a povezane samo prve dvije vrijednosti (visina i sirina), povecavanjem dimenzije nece se mijenjati rezolucija, a ti ces umjetno napumpavati sliku - dozvoljeno do 30% velicine slike... ali ovisi o samom originalu... nekad ce podnijet i vece napumpavanje...

-i namjesti si da ti pokazuje pixla po inchu, ne po centimetru... velika je razlika... 300 pixla/inch = 120pixla/cm
svi kad govore da je recolucija 300 misle na 300pixla/inchu

a sad, tvojaizlazna rezolucija ovisi o vise faktora: formatu, namjeni, vrsti tiska....

sve iznad A3 formata ide na rezoluciju manju od 300dpi... iako se cesto predaje na manjem formatu, ali vecoj rezoluciji, pa to onda u tiskari proporcionalno rastegnu...
u zadnje vrijeme dosta njih brije da ono sta ide na CTP mora biti na rezoluciji od 600dpi, al ne vjeruj im... oko ne moze vidjeti razliku tiska iznad 300dpi

eto, nadam se da sam bar malo pomogla...
pitaj sta god te volja... :wink:
i savjet... rijesi se corela - sad svi prelamaju u in designu... ili eventualno quarku :wink:
slika
I take pleasure in...

U trenutku kad sam poceo pisati ovu recenicu iskreno sam pomislio da imam nesto zanimljivo reci, kad ono, evo kamo to vodi.

bea.zarre
Status: U braku

Post Postao/la bea.zarre » 19 ožu 2007 23:07

noise je napisao/la: sad svi prelamaju u in designu... ili eventualno quarku :wink:
hm da...pi*ka mu materina...pogodno za knjižice od više desetaka stranica...freehand je isto tako prihvatljiv kao i illustrator, za "jednostranačke" pizdarije...
"The play was a great success, but the audience was a disaster." Oscar Wilde

bea.zarre

Post Postao/la bea.zarre » 19 ožu 2007 23:09

mayflower! je napisao/la: naime, moram složiti neki plakat na kojem trebaju biti, recimo, crteži.
ukoliko su crteži u vektorskim programima, rezolucija je zadnja stvar koja bi te trebala smarat.

bea.zarre

Post Postao/la bea.zarre » 19 ožu 2007 23:19

noise je napisao/la: -kad su ti sve doljnje kucice ukljucene, a povezane samo prve dvije vrijednosti (visina i sirina), povecavanjem dimenzije nece se mijenjati rezolucija, a ti ces umjetno napumpavati sliku - dozvoljeno do 30% velicine slike... ali ovisi o samom originalu... nekad ce podnijet i vece napumpavanje...
a jebemti, meni je ova noise totalno hot :D

noise

Post Postao/la noise » 20 ožu 2007 12:06

bea.zarre je napisao/la:ukoliko su crteži u vektorskim programima, rezolucija je zadnja stvar koja bi te trebala smarat.
... ako ih u startu otvori u potrebnom formatu i rezoluciji...
slika
I take pleasure in...

U trenutku kad sam poceo pisati ovu recenicu iskreno sam pomislio da imam nesto zanimljivo reci, kad ono, evo kamo to vodi.

bea.zarre

Post Postao/la bea.zarre » 20 ožu 2007 13:55

volim kad si dominantna :inlove:

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 21 ožu 2007 11:57

crteži nisu u vektorskom formatu.

noise i jabooka, hvala na odgovorima (naročito strpljivoj :)).

ja volim Corel :/. ali ak mora ići, mora. uglavnom slažem neke plakate (postere), od A3 do A0 ili male brošure (recimo dva preklopa). koji mi program preporučate? za svaki slučaj, dok ne dođete s posla, stavim si skidati i in design i quark. i ilustrator. ok, i freehand. jel to macromedia?

još jednom hvala, eto, sudbina mi je uvalila zahtjevnu šeficu i nešto sitno estetskih sposobnosti. na žalost, kako mi je struka miljema udaljena od ikakvih korisnih stvari :D, fale mi ovakve stručne stvari, tak i tak se počinjem znojiti od panike kad itko iole kompetentan malo pažljivije zaviri u moje uratke.

bea.zarre

Post Postao/la bea.zarre » 21 ožu 2007 13:10

je, macromedia freehand mx oliti freehand 11
meni osobno najdraži program za prelamanje, ali valjda samo zato što već godinama radim u njemu. corel nikada nisam voljela tako da ni ne znam radit u njemu :aha:
in design mi je super, zahtjeva malo istraživanja po programu ukoliko ga se ne koristi često, ali, meni osobno, puno jednostavniji od quarka.
sve je stvar prakse i kakvog konstruktivnog savjeta od strane osobe koja se dobro kuži u pripremu za tisak. meni dan danas priprema stvara grč u želucu :D

noise

Post Postao/la noise » 21 ožu 2007 22:04

no problem... :wink:
kreni s in designom.... najjednostavniji je..
za A0 format ti je rezolucija 220dpi cist dosta...

ak jos kaj trebas sam pitaj.. ;)
slika
I take pleasure in...

cvetka
nerealizirani potencijal

Post Postao/la cvetka » 22 ožu 2007 14:06

kaj ti radis u nekoj tiskari? :o
my only fear of death is coming back reincarnated...

noise

Post Postao/la noise » 22 ožu 2007 14:29

.. ne ... ni blizu
slika
I take pleasure in...

cvetka
nerealizirani potencijal

Post Postao/la cvetka » 22 ožu 2007 14:37

slika
my only fear of death is coming back reincarnated...

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 22 ožu 2007 16:29

ah, cvetka, ne mogu sve tajne biti otkrivene (riješila sam problem pa je vrijeme za oftopik :D)

noise

Post Postao/la noise » 22 ožu 2007 19:37

;) :cool:
slika
I take pleasure in...

crispy

Post Postao/la crispy » 22 ožu 2007 20:51

may, kad ti radis offtopik budem i ja :D
noise....tvoj avatar i potpis.....najezila sam se :? sjecam se slika :eek:
... zauvijek promijenilo se sve ... odjednom ti ...
slika

I opet sam oživija imam force se borit
sad živim za taj osjecaj za ljubav izgorit

noise

Post Postao/la noise » 22 ožu 2007 23:42

jooooj hvala! :cool:

bojala sam se da nije mozda malo prefemicast... :inlove:
slika
slika
I take pleasure in...

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 02 tra 2007 10:20

samo da kažem: napravila sve u illustratoru i indesignu. jako sam zadovoljna, hvala na preporukama (znam da sam seljo, ali vau, pretvara bitmape u vektore :o). jedino me nerviraju jebeni swatches, ali pretpostavljam da ću pronaći neko mjesto gdje se to krade :D. novo je doba preda mnom (naime, moram još do sljedećeg tjedna složiti neku brošuru, ali koliko sam skužila s indesignom je to prilično ok), ali dobila sam novi komp na poslu i jedva čekam da ga opteretim zahtjevnim programima :D

bea.zarre

Post Postao/la bea.zarre » 02 tra 2007 10:23

evo ti još jedan tip, odi na www.mi3dot.org i pogledaj njihov forum, tamo imaš sve- od dizajna do pripreme za tisak, od corela do quarka, sigurna sam da ćeš naći odgovore na ono što te muči ili se fino logiraš pa pitaš točno ono što te zanima.
cheers! :)

Odgovorite