Eto, ucinilo mi se nekako da bi bilo fer otvoriti i jedan ovakav topic... U posljednjih malo manje od godinu dana pocela sam se aktivno baviti hrvatskim folklorom. Prije toga, moja reakcija na samu rijec folklor bila je „Kaj?? Ma to je skroz bezveze! Nije to za mene...“ i sl.
Igrom slucaja upala sam u jedan amaterski KUD i danas moram priznati da sam se skroz „navukla“! Otkrila sam jednu drugu, novu ljepotu nase domovine kroz umjetnost folklorne pjesme i plesa. (Gotovo sva vrhunska ostvarenja na podrucju glazbene umjetnosti zasnivaju se manje ili vise na elementima folklora.)
Upoznala sam raznolikosti folklornih obicaja, narodnih nosnji i pjesama iz razlicitih krajeva Hrvatske. Susrela sam se sa brojnim koreografijama, od slavonskih svatova, lastovskih poklada, bilogorskih coprija, itd. Svaki dio Hrvatske specifican je na svoj nacin, ali svima je zajednicko jedno – ljubav prema tradiciji, ljubav prema pjesmi i plesu. A to zajednistvo sam dozivjela na brojnim nastupima, smotrama i festivalima po Lijepoj nasoj, ali i izvan nje. Eto, da se malo i pohvalim (ah konacno sam to docekala!), prije dva tjedna „moj“ KUD se vratio sa medjunarodnog svjetskog natjecanja pjevackih zborova odrzanog u Veroni gdje smo osvojili srebrnu medalju! Ah ti Amerikanci...
Naravno, ne mogu ne spomenuti i izraziti moje divljenje zagrebackom folklornom ansamblu Ladu! U subotu sam bila na njihovom koncertu u HGZ-u. To je bilo nesto fantasticno! Cijeli koncert sam odslusala otvorenih ustiju... Ma joj! Bolje da sad prestanem tipkati jer mi se nekako cini da ce ovo na kraju ispasti nekakvo moje dramatiziranje i reklamiranje Lada! Uglavnom, jedva cekam njihov koncert u Lisinskom za dva tjedna!
I naravno nasu smotru u lipnju! Hehehe! Pripremamo opaku medjimursko-zumberacku koreografiju!