hrvatski folklor i folklor opcenito...

Sve što je vrijedno čitanja, gledanja i slušanja podijelite s nama ili pak iznesite svoje žestoke kritike istog.
Odgovorite
Bubica

hrvatski folklor i folklor opcenito...

Post Postao/la Bubica » 08 tra 2008 21:54

Koliko ste upoznati s njime? Volite li ga? Kako to da na cijelom forumu (ili bar u ovom dijelu) nema niti jednog slicnog topica? (Ako sam nesto propustila, my bad...)
Eto, ucinilo mi se nekako da bi bilo fer otvoriti i jedan ovakav topic... U posljednjih malo manje od godinu dana pocela sam se aktivno baviti hrvatskim folklorom. Prije toga, moja reakcija na samu rijec folklor bila je „Kaj?? Ma to je skroz bezveze! Nije to za mene...“ i sl.
Igrom slucaja upala sam u jedan amaterski KUD i danas moram priznati da sam se skroz „navukla“! Otkrila sam jednu drugu, novu ljepotu nase domovine kroz umjetnost folklorne pjesme i plesa. (Gotovo sva vrhunska ostvarenja na podrucju glazbene umjetnosti zasnivaju se manje ili vise na elementima folklora.)
Upoznala sam raznolikosti folklornih obicaja, narodnih nosnji i pjesama iz razlicitih krajeva Hrvatske. Susrela sam se sa brojnim koreografijama, od slavonskih svatova, lastovskih poklada, bilogorskih coprija, itd. Svaki dio Hrvatske specifican je na svoj nacin, ali svima je zajednicko jedno – ljubav prema tradiciji, ljubav prema pjesmi i plesu. A to zajednistvo sam dozivjela na brojnim nastupima, smotrama i festivalima po Lijepoj nasoj, ali i izvan nje. Eto, da se malo i pohvalim (ah konacno sam to docekala!), prije dva tjedna „moj“ KUD se vratio sa medjunarodnog svjetskog natjecanja pjevackih zborova odrzanog u Veroni gdje smo osvojili srebrnu medalju! Ah ti Amerikanci... 
Naravno, ne mogu ne spomenuti i izraziti moje divljenje zagrebackom folklornom ansamblu Ladu! U subotu sam bila na njihovom koncertu u HGZ-u. To je bilo nesto fantasticno! Cijeli koncert sam odslusala otvorenih ustiju... Ma joj! Bolje da sad prestanem tipkati jer mi se nekako cini da ce ovo na kraju ispasti nekakvo moje dramatiziranje i reklamiranje Lada! Uglavnom, jedva cekam njihov koncert u Lisinskom za dva tjedna!
I naravno nasu smotru u lipnju! Hehehe! Pripremamo opaku medjimursko-zumberacku koreografiju!
:aha: ;)
"she`s covered in vomit and human feaces, thats how i know she needs me!"

jabooka
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la jabooka » 09 tra 2008 14:15

nemam nista protiv folklora
ali mi "etno" vec pomalo ide na zivce.
toliko to isfuravaju u svrhu nekakve promidjbe hrv. da je to prestrasno.
lijepo da se netko bavi folklorom zbog folklora.
a ne kad maja suput na izboru za pjesmu eurovizije obuce narodnu nosnju pracena s pet momaka koji guslaju sjedeci na stolicama od prsuta.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.

dorothy

Post Postao/la dorothy » 10 tra 2008 14:21

...e bas dobro da si otvorila ovaj topic bubice...
bas sam nedavno nabasala na jedan kud...orac se zove, ej kako tete pjevaju, ma ni lado im nije ravan :)

kad slusam "svatovsku" sva se najezim
there is no spoon....

dalanija

Post Postao/la dalanija » 27 tra 2008 23:33

upoznala sam dosat ljudi koji su se bavili folklorom. meni je to ok. jako cijenim. cijeli jedan svijet je zapisan u sarama narodnih nosnji, mene je zanimala njihova izrada, pa po nesto o tome znam. ne puno, ali ponesto. moji su dojmovi pozitivni i jako mi je drago upoznati ljude koji se bave time- do sada su svi bili posebni.

weirdo
cudnovata

Post Postao/la weirdo » 28 tra 2008 14:39

ne.
tol'ko o hrvatskom folkloru i folkloru općenito.
ništa osobno
slika
I'm normal enough to know that I'm weird...
But too damn weird to do anything about it!

lola

Post Postao/la lola » 28 tra 2008 19:47

weirdo je napisao/la:ne.
tol'ko o hrvatskom folkloru i folkloru općenito.
ništa osobno
eto, isto tako.

:D

Amyy

Post Postao/la Amyy » 05 svi 2008 16:38

prosle godine mi je baka kupila komplet tradicionalno bosansko odjelo,i natjerala me da to obucem za bajram :D

uglavnom lijepe su haljine,dok su na drugim osobama :D ..evo par slika:

slika

slika

slika
Zadnja izmjena: Amyy, dana/u 05 svi 2008 16:48, ukupno mijenjano 3 puta.

bea.zarre
Status: U braku

Post Postao/la bea.zarre » 05 svi 2008 16:39

:D
"The play was a great success, but the audience was a disaster." Oscar Wilde

Hidden_soul
Devil in details

Post Postao/la Hidden_soul » 05 svi 2008 16:42

Uglavnom... ne mislim nista o folkloru. Zabrinula bih se da se zateknem da mislim o tome :D
Zadnja izmjena: Hidden_soul, dana/u 03 pro 2010 15:34, ukupno mijenjano 1 put.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

Bubica

Post Postao/la Bubica » 06 svi 2008 13:08

ok, nema me nekoliko dana i topic manje-vise prerasta u lakrdiju... a s tim se nemam volje zajebavat...
nadala sam se nekakvim ozbiljnijim komentarima i iskustvima (cast izuzecima), ali ak nemate kaj pametno-ne trebate nista reci...
da, mislim da je to stvarno veliki problem ako se pocne (ne)svjesno misliti o hrvatskoj kulturi... mozda je potreban odlazak specijalistu..

dorothy

Post Postao/la dorothy » 06 svi 2008 14:23

...daj bubice...samo ti uzivaj u svom kudu...pjevanju i tancanju. ja te podrzavam i da imam imalo sluha i glasa vjerojatno bih pjevala u nekoj klapi :D
there is no spoon....

Bubica

Post Postao/la Bubica » 06 svi 2008 14:27

ne govorim, niti trazim ovdje ikakvu podrsku... vec jednostavno primjecujem da ima ljudi koji nemaju tolerancije za raznolikost... :(

dorothy

Post Postao/la dorothy » 06 svi 2008 14:43

nemoj to osobno uzimati, a ni ozbiljno i sve cool :D
there is no spoon....

bambola
Status: Solo

Post Postao/la bambola » 06 svi 2008 16:10

bubice ne tako oštro...sigurna sam da nije nitko protiv tebe ništa loše mislio :aha:
...a s druge strane, jbg, sto ljudi sto čudi...znaš da svatko ima svoje mišljenje, pa ako je iskreno, bilo ono loše ili dobro to je njegovo pravo... ;)

...p.s.: si ju uskoro!!!
..oooooooooplaa!!!

Odgovorite