homofobija, da ili ne?

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Judina sestra

homofobija, da ili ne?

Post Postao/la Judina sestra » 29 ruj 2008 07:02

Ovako, imam problem. Moja teta je bliska sa mnom cijeli moj život. uvijek je razumjela i najstinije nijanse i bila mi podrška do kraja, uvijek, to mogu reći sa sigurnošću jer malo tko to jest, bilo kome od nas, uostalom. Rekla sam joj da sam lezbijka- i to je prošlo divno. Govorila je o tome da je ljubav ljubav, u kojem god obliku bila. Mala sumnja krenula je s mojom sadašnjom djevojkom s kojom sam 7 mjeseci. Rekla sam teti za nju, ona je pokazala radost za mene. Nešto mi je počelo biti čudno kad je referirala na naš odnos kao na prijateljstvo i nju nazivala mojom prijateljicom. Mislila sam da je stvar u nepoznavanju terminologije pa sam se oglušila. Onda sam se sjetila da su je jednom na poslu "optužili" da je lezbijka jer nije htjela ostati u muškom društvu. kad mi je to pričala i kad je riječ lezbijka povezala sa sobom, na licu joj se pojavilo gađenje, nedvojbeno. I to sam odbacila, našavši i za to već neko opravdanje.
Dopustila je meni i curi da kod nje ponekad prespavamo. I izgleda da shvaća da je tu nešto više jer me jednom pitala: "jel' ti mama šta skužila?" (mama ne smije znati). Opet, u njenom odnosu mi se čini da lezbijsku vezu smatra drugorazrednom. Jednom se začudla kad sam joj spomenula jedan krevet za mene i nju u našem novom stanu (selimo se).
Nadalje, ona, mislim, shvaća što znači biti lezbijka. Ima jednu prijateljicu i njenu partnericu s kojima se najnormalnije druži. za tu jednu, koja je butch, je rekla kako smatra da se ona možda "okrenula" ženama jer je nijedan muškarac neće takvu butch. ja sam joj kontrirala, ali nije shvatila.
Upravo zbog toga mislim da moj i njen odnos ne shvaća dovoljno ozbiljno. Valjda smatra da ako je cura ženstvenija, da će se već "vratiti" muškarcima. S obzirom da smo i djevojka i ja ženstvenije, možda ona misli da nismo još "zaglibile" te da još ima "nade" za nas. Opet, stoput mi je rekla kako joj je drago da se nas dvije volimo, tako da, ima dosta proturječnih izjava što rezultira mojom zbunjenošću.
Zadnje se desilo ovo. U vezi novog stana u kojem ćemo djevojka i ja živjeti, razgovarale smo više puta s vlasnikom. On je tridesetogodišnji muškarac koji se meni čini pošten, ali njoj se čini i simpatičan. Na kavi poslije tog razgovora me pitala: "A šta ti misliš o tome da jednog dana imaš jednog takvog (kao vlasnik) medu da se brine o tebi?" "Kako to misliš, kao thelohranitelj?", pitam ja, totalno nespremna na ovo i uopće to ne očekujući. "Ne, mislim, da živi s tobom i brine se o tebi. " "Misliš, kao dečko?", pitam ja. Ona kaže "da". Ja od zbunjenosti i zatečenosti nisam progovorila ni slovca nego sam samo mahnito počela klimati glavom u znaku negacije. Ona na to kaže: "Ma naravno da ne, o čemu biste pričali? ipak je on malo primitivan i neobrazovan za tebe.", na što sam ja rekla " Ma nije u tome stvar, stvar je u tome da ja imam nju, ja već imam nekoga da se o meni brine!".
Eto, dala sam proturječne izjave, pa sad vi vidite. Malo sam iznenađena i zatečena njenim izjavama, s obzirom na naš odnos, nekako sam još u denialu, zato tražim vaše gledište. I da, sad se sjetih, ona ima i muške prijatelje koji su gay te nekoliko ženskih.
To je to. Molim vas za vaše mišljenje, savjet, pomoć, prosvjetljenje. :)
Hvala!
Koliko košta madona bez djeteta?

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 29 ruj 2008 08:22

Mislim da to nije homofobija, već prije želja za prihvaćanjem pomiješana sa strahom za tvoju budućnost (imala sam jako sličnu situaciju sa svojom mamom i neki elementi priče su mi full poznati). Strahom u smislu da si odabrala teži put. Nemoj ništa forsirati, vjerujem da njoj treba vremena da se saživi s tim, samo se naoružaj strpljenjem i ljubavlju.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 29 ruj 2008 08:30

ajd da prvi buden "loncu,poklopac" :) ..prvo bi se nasalila i pitala ,jel mozda tvoja tetka skrivena lezba,sto znas o njenim vezama,mozda se opekla,pa.. :o

dobro to je sala bila..nek te tjesi da nije to jedini slucaj,gdje bliznji "prihvacaju"tvoje sklonosti,a onda kad se suoce sa stvarnoscu,traze "bolje rijesenje i laksi put kroz zivot" od ovog kojeg si ti izabrala..ti znas sto zelis,ti imas koga zelis,tetku poštuj,al ne obaziri se na njene "izjave"..prihvatit ce u cijelosti jednog dana,a mozda i nikad,tko zna..bitno je da ti si na cisto tko si ,sto zelis,Koga zelis i da si neovisna o bilo kome!!!!
Eto,to ti moze reci ,jedna blesa ko ja i kojoj su roditelji zabili noz u ledja,bas kad je "odlucila" :D
:o nisam prva,Tami me prestigla :D

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 29 ruj 2008 08:49

tamara3 je napisao/la:Mislim da to nije homofobija, već prije želja za prihvaćanjem pomiješana sa strahom za tvoju budućnost (imala sam jako sličnu situaciju sa svojom mamom i neki elementi priče su mi full poznati). Strahom u smislu da si odabrala teži put. Nemoj ništa forsirati, vjerujem da njoj treba vremena da se saživi s tim, samo se naoružaj strpljenjem i ljubavlju.
hvala ti, tamara :) naravno, čak i da sam sto posto sigurna da je homofobična, shvaćam da za to treba vremena. Nije ni roditeljima (i tetama) lako, treba se s tim nositi. Po tom pitanju ne mislim da sam ja jedina koju treba razumjeti i podržati, nije ni njima to lako prihvatiti, s obzirom na društvo.

složila bih se s tobom. Da, ona se možda nada da ću naći dečka i da će mi biti bolje, da ću osjećati pripadnost i prihvaćenost. Naravno, to bi bila istina, ali ne mogu sebe mijenjati, to se podrazumijeva, ne treba naglašavati. Eto, uz tvoje riječi mislim da će sve biti dobro. Ona je ionako svjesna, bar mislim, da to nije nešto što možemo odabrati, pa samo treba "come around". A tvoja mama i ti, kako ste vi sada, je li otišla dalje u prihvaćanju?

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 29 ruj 2008 08:53

Ameli je napisao/la:ajd da prvi buden "loncu,poklopac" :) ..prvo bi se nasalila i pitala ,jel mozda tvoja tetka skrivena lezba,sto znas o njenim vezama,mozda se opekla,pa.. :o

dobro to je sala bila..nek te tjesi da nije to jedini slucaj,gdje bliznji "prihvacaju"tvoje sklonosti,a onda kad se suoce sa stvarnoscu,traze "bolje rijesenje i laksi put kroz zivot" od ovog kojeg si ti izabrala..ti znas sto zelis,ti imas koga zelis,tetku poštuj,al ne obaziri se na njene "izjave"..prihvatit ce u cijelosti jednog dana,a mozda i nikad,tko zna..bitno je da ti si na cisto tko si ,sto zelis,Koga zelis i da si neovisna o bilo kome!!!!
Eto,to ti moze reci ,jedna blesa ko ja i kojoj su roditelji zabili noz u ledja,bas kad je "odlucila" :D
:o nisam prva,Tami me prestigla :D

hvala! mogu biti sretna, zapravo, jer ima stoput gorih neprihvaćanja, iako ovo moje čak ni nije to. Eto, i sama kažeš za te gore slučajeve. Koja je tvoja priča, ako nije tajna?

tako je, znam tko sam i što želim. Baš kad sam izgubila nadu, našla sam osobu od koje dobivam i više nego što sam mogla sanjati. Ipak, u ovoj državi nije lako pronaći osobe poput nas, još uvijek smo nevidljive, a još pogotovo što ja nisam "tipična", odnosno više izgledam "heteroseksualno" (sve uvjetno rečeno, pod navodnicima). pričaj o sebi, ako želiš.
I hvala na pažnji i savjetima, i tamari i tebi! :)

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 29 ruj 2008 08:54

Judina sestra je napisao/la:složila bih se s tobom. Da, ona se možda nada da ću naći dečka i da će mi biti bolje, da ću osjećati pripadnost i prihvaćenost. Naravno, to bi bila istina, ali ne mogu sebe mijenjati, to se podrazumijeva, ne treba naglašavati. Eto, uz tvoje riječi mislim da će sve biti dobro. Ona je ionako svjesna, bar mislim, da to nije nešto što možemo odabrati, pa samo treba "come around". A tvoja mama i ti, kako ste vi sada, je li otišla dalje u prihvaćanju?
Moje mame nažalost više nema, ali da, otišle smo daleko i to je zapravo uvelike poboljšalo naš odnos i učinilo ga puno bliskijim, zahvalna sam joj na ljubavi i snazi koje je pokazala kad mi je to najviše trebalo.
A koliko teta ima godina? Mislim, to je možda isto važno...

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 29 ruj 2008 08:58

tamara3 je napisao/la:
Judina sestra je napisao/la:složila bih se s tobom. Da, ona se možda nada da ću naći dečka i da će mi biti bolje, da ću osjećati pripadnost i prihvaćenost. Naravno, to bi bila istina, ali ne mogu sebe mijenjati, to se podrazumijeva, ne treba naglašavati. Eto, uz tvoje riječi mislim da će sve biti dobro. Ona je ionako svjesna, bar mislim, da to nije nešto što možemo odabrati, pa samo treba "come around". A tvoja mama i ti, kako ste vi sada, je li otišla dalje u prihvaćanju?
Moje mame nažalost više nema, ali da, otišle smo daleko i to je zapravo uvelike poboljšalo naš odnos i učinilo ga puno bliskijim, zahvalna sam joj na ljubavi i snazi koje je pokazala kad mi je to najviše trebalo.
A koliko teta ima godina? Mislim, to je možda isto važno...
ajoj, oprosti, žao mi je. :cry: moja sućut. drago mi je da si dobila ljubav i podršku od nje i da ti je sjećanje na nju lijepo, to je najvažnije. teta ima 61. godinu, ali je veoma vitalna, ne ponaša se i ne izgleda "kao baba", što je veoma često ženama u njenim godinama. I vrlo je aktivna, vježba, radi yogu, mnogo čita, aktivna je u kulturnim događanjima, čak sam ja sklonija više ostati doma i čitati nego ona!

Ameli

Post Postao/la Ameli » 29 ruj 2008 08:59

nema na cemu :D ionako trenutno nemam pametnija posla osim visit tu.. :D

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 29 ruj 2008 09:03

Judina sestra je napisao/la:teta ima 61. godinu, ali je veoma vitalna [...]
E, moja mama je imala tek nešto manje kad sam joj rekla :). Mislim čuj, to je djelomično i generacijska stvar, u nekim godinama se teže privikavamo na promjene i takve novosti, ali baš se tu pokazuje nekakva zrelost i mudrost (ako uopće postoji), a tvoja teta to očito definitivno ima tak da će sve to biti super. Uostalom, pozovi je na forum ;).

Ameli

Post Postao/la Ameli » 29 ruj 2008 09:11

:o Mislim da to mozda nije pametno Tami..kad pocne citati "bisere",butch ,mrzim te,ostavi me,dosta mi je,ubit cu te,ubit cu se..zena jos i pobjegne :D e da nesretna sam,..nasla sam novu nakon dva tjedna,ti si ruzna ja sam predivna,ti glupa si ja pametna..jos ce i svoju necakinju,povuc za kosu :D
"zena-zeni,vuk" :D ..

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 29 ruj 2008 09:19

Ma neeeeeeee... samo ovu temu :D

Ameli

Post Postao/la Ameli » 29 ruj 2008 09:25

:D bolje da mi krenemo po stanovima..ka casni jehovini svjedoci i pocnemo objasnjavat..o svemu sto ih zanima :D

Cruella
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la Cruella » 10 stu 2008 17:33

Ameli je napisao/la:ajd da prvi buden "loncu,poklopac" :) ..prvo bi se nasalila i pitala ,jel mozda tvoja tetka skrivena lezba,sto znas o njenim vezama,mozda se opekla,pa.. :o

:lol: to sam i ja htjela napisati, mozda je vise znatizeljna, lool!

Ja isto mislim da je to vise strah za tvoju buducnost,ali s vremenom mislim da ce i njoj to bolje sjesti u glavu,a onda ce ti bez -upadica- nastaviti biti potpora kao i do sada!
Pitala si me zašto tvoje ime, nikad ne provlačim kroz rime....jer te ne volim!!

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 19 pro 2008 16:34

tako, TAKO imam ogromnu zelju odgovoriti nest konstruktivno na ovaj topik, sagorjevam od zelje da to napravim, ubija me...
ali ne da mi se citat :o

:o
ex invalid_user

pineapple14
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la pineapple14 » 20 pro 2008 22:04

Slična je i moja mama, u izjavama govori jedno, a od nje se osjeća potpuno neka drugačija "aura". Pretpostavljam da se s tim treba pomiriti i živjeti svoj život.

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 03 sij 2009 11:19

hvala svima na trudu. slažem se s ovim zadnjim, da se s tim treba pomiriti. obično ne patim od toga da moram reći svojima i nemam običaj patetizirati; prvo treba procijeniti možeš li reći nekome od svojih i vidjeti što dalje.
Razgovarala sam, npr., sa curom koja je svojoj mami rekla i otada joj ova zagorčava život. cura kaže da nije htjela "živjeti u laži", a ja joj rekoh da istina nije za svakoga i da je istinom sad u biti napravila sranje. Prije toga, naravno, nije ocijenila bi li njena mama to mogla progutati ili ne.
svi znamo da je to uvijek za roditelje i rodbinu delikatna tema i da društvo jest homofobično, pa treba s tim oprezno. ovo s mojom tetom je drugačije utoliko što je ona meni uvijek bila više od roditelja, uvijek je bila mojoj osobi jako bliska i ja njenoj. I zato što sam po njenom ponašanju vidjela da je otvorena prema tome.

Ustvari, kad sam razgovarala s tom curom čija joj mama zagorčava život shvatih da mi je drago da nisam rekla svojoj mami. I ne namjeravam joj reći.

Odgovorite