genijalni kreteni

Sve što je vrijedno čitanja, gledanja i slušanja podijelite s nama ili pak iznesite svoje žestoke kritike istog.
Odgovorite
rijetka ptica
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Kontakt:

genijalni kreteni

Post Postao/la rijetka ptica » 11 lis 2006 00:18

Miller, Knut Hamsun, Dali, Picasso... niz je beskonačan.
Oni koji nas ostavljaju bez daha svojom umjetnošću, svojim blistavim viđenjem svijeta, oni koji kao da imaju neku direktnu vezu na svijet ideja (ukradoh rečenicu prijatelju, hvala T. :) ), a opet ljudi sebični, sitničavi, egocentrični (onako kako izvana djeluju prema drugima van svoje umjetnosti)

Kako je to moguće? Mislim, moje razmišljanje je zapravo krenulo u ovom smjeru: da li to što si genijalan umjetnik, virtuoz, stvaratelj (i sve potonje s -ica, ne da mi se pisati sve :) ) ima veze s time da si jednostavno i dobar čovjek? Uh. zapadam u težu filozofsku depresiju uzrokovanu protupitanjem - što\tko je to dobar čovjek...

Da pokušam pojasniti, čitali ste možda Dalijevog: "Ja sam genije"?
Lik je apsolutni kreten, po meni. A opet, stojeći pred njegovom Galom u Figuerrasu, rasutom u stotine mjehura i sastavljenom s toliko ljubavi jednostavno zaključuješ kako je taj čovjek divan i senzacionalno osjećajan... mislim, možda i je, ali se ponaša kao kreten...
Ili Miller.. Njegove me rečenice ostavljaju ponekad bez daha, a opet sa sljedećima me njegov šovinizam (dobro, brijem i namjerni...) užasno naživcira...
O Knutu da i ne pričam... čovjek je vjerovao u nacizam...

Da zaključim ovu svoju noćnu filozofijadu... mislite li da je umjetnik-stvaratelj odvojen od umjetnika-čovjeka? Ili tu postoji neka sveza koju jednostavno mi ne-umjetnici ne opažamo?

:o
liquid running...

pizza

Post Postao/la pizza » 11 lis 2006 18:04

mislim sa smo svi mi ljudi i kao takvi dolazimo sa cijelim spektrom mana i vrlina.
ako si zaista uspješan u jednom području ne znači da si u svakom pogledu savršen... opet si samo čovjek.
prije bih rekla - ako si uravnotežen - za jednu super vrlinu imaš i jednu super manu, i tako to. ako nisi uravnotežen prije ili kasnije poludiš.
for a minute there i lost myself...

gia-84
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la gia-84 » 11 lis 2006 21:08

slažen se s pizzon...u potpunosti!
...orilo gorilo, jebe se nami..

http://www.l-o-s-t.net

sedma_od_devet

Post Postao/la sedma_od_devet » 13 lis 2006 13:07

mala je granica između genijalnosti i ludosti
Oblikom sam kaplja, sadržinom more.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 13 lis 2006 21:33

i jednako tako genijalni umjetnici znaju bit posvemasnji emotivni i socijalni kreteni. mislim da im se mozak ne stigne, il im se ne da, okupirat zemaljskim obicajima. stoga nije odvojen, al ga mi trebamo odvajat.
zvir i bestimja.

Odgovorite