Donosimo drugi dio pregleda najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u protekloj godini s dovršenom Spotify playlistom.

10. Sleaford Mods – Elocution

Ove je godine britanski electro-punk dvojac Sleaford Mods izdao odličan novi album "Spare Ribs". "Elocution" donosi njihovu minimalističku produkciju, melodiozan synth i konfrontativni tekst o odbijanju prilagodbe srednjoklasnim očekivanjima: "I'm no good with elocution/To get myself into the institution".

9. Billie Eilish – NDA

Billie Eilish ove je godine oduševila svojim drugim, zrelim albumom "Happier Than Ever". Nama se najviše svidjela pjesma "NDA", mračni komad s distorziranim sintisajzerom u kojem se Billie suočava s, često seksističkim, medijskim prosudbama o sebi i životom pod povećalom.

8. Black Country, New Road – Sunglasses

Najbolja pjesma s izvrsnog debija "For the First Time" britanskog math rock benda Black Country, New Road "Sunglasses" spektakularna je rock himna. Počinje nježnim uvodom o prigovorima sredovječnih malograđana o prekratkim suknjama i zgradama koje se ne grade više kao nekad, gradira u dramatičnom prijelazu da bi se rasplela u divljem post-punk naletu samouvjerenosti.

7. Sarah-Mary Chadwick – That Feeling Like

Melbournska kantautorica Sarah-Mary Chadwick izdala je jedinstven, neobuzdan album "Ennui and Me Are Friends, Baby". Mjuziklastu "That Feeling Like" u kojoj je bezbrižna, vesela glazba jukstapozicionirana mračnijem tekstu Chadwick izvodi s nevjerojatnom snagom i autentičnosti koja proizlazi iz posvemašnjeg nehaja.

6. Halsey – Lilith

Halsey je izdala vjerojatno najsmjeliji pop projekt ove godine. Riječ je o fantastičnoj, mračnoj pop ploči "If I Can't Have Love, I Want Power" u suradnji s Trentom Reznorom i Atticusom Rossom na kojoj se suočava s vlastitim spontanim pobačajima i porođajem. Najbolja je pjesma "Lilith" s izvrsnim trip hop beatom i dekadentnim tekstom.

5. Julien Baker – Favor

Julien Baker ove je godine izdala izvrsni drugi album "Little Oblivions" na kojem se nastavlja obračunavati s vlastitim demonima pomirbe kršćanskog i lezbijskog identiteta, psihičkih poremećaja i ovisnosti. Na breakbeat "Favor" ova emocija izvrsno izlazi na vidjelo dok Baker pokušava poručiti koliko joj je važna podrška ljudi koje voli i ne želi njome manipulirati.

4. Dry Cleaning – More Big Birds

Fantastični britanski post-punk bend objavio je odličan album "New Long Leg". Najviše nam se dopala izvrsna pjesma "More Big Birds" koja je savršen primjer poetike benda – ležernog post-punk zvuka, izvrsnih poetskih stihova izgovorenih spoken wordom Florence Shaw i nježnog ambijenta.

3. St. Vincent – Down & Out Downtown

Popularna kantautorica St. Vincent oduševila je albumom "Daddy's Home" na kojem progovara o zatvorskoj kazni svojeg oca. Najdojmljivija je pjesma "Down & Out Downtown", hommage sedamdesetima sa senzualnom gitarskom melodijom i karakterističnim vokalom.

2. IDLES – The Beachland Ballroom

Britanski punkeri ove su godine objavili album "Crawler", puno kompleksnije i raznolikije izdanje od prethodnika Mono. Najviše nam se svidio singl "The Beachland Ballroom", izvrsna, osjećajna balada u kojoj Joe Talbot pjeva o nadvladavanju vlastitih trauma.

1. Lucy Dacus – Thumbs

Na prvo mjesto ove je godine zasjela kantautorica Lucy Dacus s čijeg je fantastičnog albuma "Home Video" uzeta pjesma "Thumbs". U ovoj eteričnoj baladi Dacus se prisjeća susreta s ocem potencijalnog ljubavnog interesa kojeg kći emocionalno ucjenjuje pa Dacus sanjari o tome da mu palčevima iskopa oči.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.