Noa Milivojev imala je 18 godina. Nestala je 17. lipnja. Potraga je trajala 20 dana. Pronađena je 6. srpnja. Ubio ju je njezin 33-godišnji partner Ognjen Dametić.

Dva mjeseca nakon što su regiju šokirali masovni pokolji bezdušnih ubojica Koste Kecmanovića i Uroša Blaževića, Srbija ponovno postaje država-slučaj, ovog puta zbog ubojstva tinejdžerice Noe Milivojev. U Srbiji je to dvadeset i drugi femicid ove godine.

Tamošnji mediji pišu kako je ubojstvo Noe vrlo vjerojatno uslijedilo nakon svađe s partnerom. Susjedi su, kažu, čuli da Noa viče i traži svoje stvari nazad, a nakon svađe vidjeli su ubojicu kako iznosi ženske stvari pretpostavljajući da se seli ili da ih nosi Noi. Monstrum se u stvarnosti rješavao dokaza, a prilikom uhićenja priznao je što je učinio.

Za njezina prekratkog života, Nou su vrijeđali, maltretirali, rugali joj se i mrzili je zato što je bila transrodna.

Životi transrodnih osoba završavaju najokrutnijim ubojstvima

U ovom je trenutku razlog ubojstva manje bitan kad vidimo koliko transrodnih osoba ne doživi zrelu dob, a kamoli starost. Razlog tomu su ubojstva uvelike motivirana transfobijom, mizoginijom, rasizmom i predrasudama.

Transrodne žene trpe najviše ponižavanja i nasilja, što vidimo i u slučaju Noe Milivojev, ali često takvi zločini ostaju nezabilježeni ili ih se pogrešno prikazuje što dovodi do podcjenjivanja stvarnih razmjera stradavanja transrodnih osoba.

Krivac za to su i antidiskriminacijski zakoni i politike koji postoje ili ne postoje te kojih se društvo drži ili ne drži. Srbija je zauzela vrlo neprijateljski stav prema LGBT+ osobama pa transrodne osobe često ne mogu ostvariti potpunu zdravstvenu zaštitu, pate u segmentu obrazovanja i zapošljavanja te su društveno šikanirane.

I zato su nakon tragičnog ishoda u slučaju Noe Milivojev civilne udruge u Srbiji još jednom ukazale na porast nasilja prema transrodnim ženama, kako one pripadaju u jedne od najmarginaliziranijih grupa u društvu te kako životi transrodnih osoba često okončavaju najgnjusnijim ubojstvima.

I srpski i hrvatski mediji potiču iživljavanje nad žrtvom

Apeliralo se i na medije da vijest o Noinoj smrti prenesu bez upadanja u senzacionalizam te izbjegavajući objavljivanje fotografija prije tranzicije i spominjanje starog imena kako bi se održalo dostojanstvo žrtve. No, kapitalistička glad za klikovima jača je od humanosti pa internetom i u tiskovinama vrište vrlo eksplicitni i skandalozni naslovi kakvih se ne bi postidio ni zloglasni National Inquirer.

Dehumanizacija ne staje na naslovima, već se nastavlja u komentarima ispod članaka i na društvenim mrežama. Toksičan, transfoban, mizogin, patrijarhalan vox populi tek tu dolazi do izražaja.

Ono što bi se trebalo učiniti i što bi u takvim slučajevima bilo jedino ispravno i moralno jest aktivno i u stvarnom vremenu ojačati moderacijske i filterske sustave ili u potpunosti isključiti mogućnost komentiranja na člancima vrlo osjetljivih tema kako bi se makar pasivno ušutkalo zlobnike tako sprječavajući širenje mržnje i poticanje daljnjeg nasilja i iživljavanja nad žrtvom.

Mediji bi na svojim web stranicama i društvenim mrežama trebali imati odgovornost stvarati i održavati sigurno okruženje za korisnike, no još jednom su u tome podbacili. A posljedice su se osjetile momentalno.

Huligani vandalizirali bdijenje za Nou

Naime, srpski je narod nakon masovnih ubojstava u svibnju krenuo u redovite građanske proteste pod nazivom "Srbija protiv nasilja". Njima se traži smjena ministra policije Bratislava Gašića, prvog čovjeka Obavještajno-informativne agencije Aleksandra Vulina, svih članova Vijeća za elektroničke medije te ukidanje reality programa koje krive za sumrak modernog društva.

Tragedije su bile poziv na buđenje, a Noa Milivojev simbol je ponovnog buđenja svijesti o nasilju nad transrodnim ženama – za nju je organizirano bdijenje na beogradskom Trgu Republike. U sjećanje na nju, okupljeni su donijeli cvijeće, zapalili svijeće i postavili zastavu duginih boja te nekoliko zastava transrodnih osoba.

Najgore od svega jest to što kraj života transrodne Noe nije bio kraj maltretiranja. Noino dostojanstvo višestruko se gazi i posthumno, direktno šaljući poruku da dio Srbije živi za nasilje. Naime, transfobi su ubrzo oskrnavili mjesto bdijenja što je zabilježeno videom. Potrgali su i ukrali zastave, razderali cvijeće i šutnuli svijeće.

Ubojstvo Noe Milivojev još jednom je ukazalo na toksičnost heteropatrijarhata

Srbija naprosto nema političku ambiciju baviti se ukidanjem transfobije i inih srodnih fobija jer društvom hodaju i njime vladaju izopačene muškarčine. Nažalost, čini se da je Noa nekako dospjela u takvo problematično društvo jer se na TikToku pojavljivala s još jednim problematičnim tipom, Lazarom Amidžićem Kengurom.

Tipična balkanska muškarčina s dosjeom u jednom je od svojih live prijenosa s Noom zauzela obrambeni stav tvrdeći da on "nije peder jer se druži s Noom". Fetišizacija, objektifikacija, seksualizacija i dehumanizacija transrodne Noe kulminirala je kad ju je seksualno maltretirao pred kamerom.

Nije prvi put da se muškarci koriste slatkorječivošću, poigravanjem osjećajima te metodama zastrašivanja i nasilja kako bi ostvarili i zadovoljili svoje društvene i seksualne potrebe. Toliko smo okruženi time da se takvo ponašanje smatra normalnim, čak štoviše – uzdiže se! Dokaz za to su stotine i tisuće komentara ispod Kengurovih videa, Noinih videa i slika te senzacionalističkih medijskih članaka.

Nažalost, jedva punoljetna Noa stradala je pod popucalim, oronulim i nestabilnim stupovima izopačenog patrijarhalnog društva, a na nama je da se u njezino ime nastavimo boriti.

Vjetrenjače će se kad-tad prestati okretati.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.