U subotu je održana devetnaesta zagrebačka Povorka ponosa koja je ove godine po prvi put krenula s Markova trga, a organizatori procjenjuju da je u njoj sudjelovalo između 500 i 1500 ljudi. Slogan ovogodišnje povorke bio je "Sloboda unutar i izvan četiri zida".

Uoči kretanja povorke pročitan je proglas u kojem su istaknuti zahtjevi za potpunu ravnopravnost koja bi trebala biti zajamčena Ustavom, "Svi mi ovdje zahtijevamo da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Tražimo da se u definiciju braka uključe i istospolne obitelji", poručeno je.

mt

Povorka je prema Ribnjaku Strossmayerovim šetalištem i Ilicom krenula oko 16 sati. Opremljeni zaštitnim maskama, zastavama, kišobranima i ostalim rekvizitima duginih boja, sudionici su nastojali poštivati epidemiološke mjere i propisani fizički razmak.

mt02

Sudionici povorke spuštajući se iz Mesničke ulice u Ilicu, snažnim su pljeskom pozdravili građane, a na Trgu bana Jelačića zaustavili su se desetak minuta.

ptrg

Jedna od sudionica zagrebačke Povorke ponosa Hini je izjavila kako je ovo prvi put da sudjeluje u povorci zato što treba pokazati da "nas ima različitih i da je ljubav OK među svima", dok je drugi sudionik okupljanje na Markovu trgu ocijenio snažnim "političkim statementom".

"Bez podjele na rozo i plavo", "Različiti ljudi jednaka prava", "Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno", "Zajedno u kvirstvu", "200 gej obitelji", "Neka fetus koji spasite bude gej" bili su neki od istaknutih transparenata.

200gejobitelji

Ovogodišnjom Povorkom ponosa koja je bila specifična i po velikom broju izrazito mladih sudionika i sudionica se, između ostalog, htjelo poručiti da je posvajanje sljedeći korak u borbi za jednakopravnost LGBTIQ obitelji.

pride2020ribnjak.jpg

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.