U subotu, 4. lipnja, zagrebačkim će ulicama proći dvadeset i prva Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji koja se ove godine održava uz ironično geslo "Dajte nam naša četiri zida!".

Zagreb Pride od Grada traž da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

"Naime, i dalje smo zajednica bez svojeg prostora u glavnom gradu: kulturnog i društvenog LGBTIQ+ centra koji bi Zagreb upisao na kartu gradova koji prepoznaju i njeguju potrebe svoje kvir zajednice", ističu.

Takav prostor, navode, bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili dobrodošli, prihvaćene i podržane. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!

Cijeli Proglas 21. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji dostupan je ovdje.

Povorka ponosa započet će okupljanjem u 15:30h na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare) te u 16:30h krenuti gradskim ulicama i trgovima. Povorka će proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa.

U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup, s početkom u 18:00 h. Nakon obraćanja predstavnica i predstavnika Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program.

Nastupaju beogradska kantautorica Tamara Popović – tam i House of Flamingo s klupsko izvedbenim programom Fanny Pack koji se u Zagrebu održava nakon Povorke ponosa i stvara siguran prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Izvedba se drugu godinu za redom održava u javnom prostoru i otvorena je za sve posjetitelje. Publiku očekuje nesvakidašnje scensko iskustvo izvedbene prakse draga kroz samostalne i grupne točke članica kolektiva Colinde Evangeliste, Entity i Roxanne; pojačane do sad najvećim plesnim timom u vlastitoj produkciji koji čine Mateja Miković, Marko Marić, Ana Erić, Nina Štura, Helena Ostojić, Ante Gluščević i Daniela Vasiljević.

Osim njih, nastupit će i DJ-ice Željka Ru i Puter Štangica.

Nastupi će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

15:30 – POČETAK OKUPLJANJA
16:30 – POLAZAK POVORKE
17:30 – DOLAZAK POVORKE NA RIBNJAK
18:00 – 18:15 – OBRAĆANJE PREDSTAVNICA_KA OOPP-A I DRUGI PRIGODNI GOVORI
18:15 – 19:00 – TAM
19:00 – 20:00 – HOUSE OF FLAMINGO
20:00 – 21:45 – ŽELJKA RU.
21:45 – 23:30 – PUTER ŠTANGICA

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.