Dugo najavljivani EuroPride u Beogradu, ujedno i prvi koji bi se trebao održati u Jugoistočnoj Europi, nailazi na niz problema i prepreka. Posljednja u nizu jest najava Aleksandra Vučića da će ga otkazati, što je izazvalo lavinu kritika, ali i privuklo pozornost Europske Unije koja bi mogla zatražiti objašnjenje.

Mi na Balkanu dobro poznajemo diskriminaciju i nasilje zbog seksualnog identiteta, stoga održavanjem ovako velike manifestacije kao što je EuroPride želimo pokazati kako smo se ujedinili na europskoj razini te kako se nastavljamo boriti za jednakost i ljudska prava.

U tjedan dana koliko bi trebao trajati EuroPride u Beogradu, točnije od 12. do 18. rujna, za sve posjetitelje organiziran je program od oko 130 događaja koji uključuju radionice, izložbe, koncerte, predstave i drugi popratni sadržaj. Održat će se i konferencija o ljudskim pravima na koju stiže politička elita, pa tako i povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Helena Dalli te povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

Kako vlasti na Balkanu uporno odbijaju ili usporeno rade na izjednačavanju prava LGBT+ osoba s heteroseksualnim, tako su zahtjevi ovogodišnjeg balkanskog EuroPridea donošenje zakona o istospolnim zajednicama te zaustavljanje nasilja i diskriminacije nad LGBT+ osobama. EuroPride svojim održavanjem stavlja dodatan presing na vlast u Srbiji i šire te inzistira da istospolne zajednice postanu vidljive i u društvu i pred zakonom.

Homofobi organizirali prosvjed i peticiju protiv EuroPridea

Koordinator Goran Miletić izjavio je da će tijekom tih dana cijela Europa gledati u Srbiju koja će imati priliku pokazati novo lice – solidarno, tolerantno i slobodno. Iako izrečeno nekima daje nadu u bolje sutra, njegove riječi nisu dotakle gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je izjavio da “sigurno neće otvoriti EuroPride niti podići zastavu ispred Skupštine grada.”

Šapić se svojim izborom možda dodvorava konzervatizmu, a možda je do njega već došla vijest o peticiji protiv EuroPridea u Beogradu koja taj događaj stavlja u kontekst potencijalne prijetnje za zdravlje zbog korelacije da majmunske boginje prenose homoseksualci.

Iako je bolest tema njihove peticije, u njenom opisu pobijaju sami sebe izjavom da “uopće nije bitno prenose li stvarno homoseksualci majmunske boginje ili ne, EuroPride može lako poslužiti kao izgovor za proglašenje epidemije… za očekivati je da Beograd bude zaključan kao Šangaj ubrzo nakon prajda.”

Pozitivan stav organizatora nije uspio pokolebati ni hordu antiprosvjedarskih homofoba koja se okupila na ulicama Beograda mjesec dana prije zakazanog EuroPridea. I dok na zgradi francuske ambasade u Beogradu vijori zastava s logom EuroPridea još od 17. svibnja (IDAHOBIT) na koju nisu reagirali, oko deset tisuća čuvara ćudoređa uspjelo se organizirati tek usred ljeta da prošeću ulicama Beograda i urlaju homofobne uvrede.

LGBTIQ populacija poziva na mir, a homofobi na nasilje

Okupila ih je organizacija “Za odbranu porodice” ispred, očekivano, Srpske pravoslavne crkve te su se zaputili, očekivano, do Crkve svetog Marka. Bili su predvođeni pravoslavnim patrijaršijom i nosili transparente poput “Ne želimo gej paradu i okupaciju Zapada!”, “Ne damo vam sveta mjesta!” i “Ne dirajte nam djecu!” Bonus: jedan od organizatora, Ivica Božić, osuđivan je za nasilje u obitelji i za upotrebu opojnih sredstava.

Nešto poput hrvatskog Hoda za život, i ovi su puštali i pjevali duhovne pjesme, vijorili zastavama i u nebesa dizali slike svetaca. Ako vam nije jasno o čemu se radi, u prijevodu, traže da se EuroPride 2022 otkaže jer misle da europska LGBT+ zajednica dolazi napasti Srbiju, srpsku obitelj i srpsku djecu.

Pravoslavni biskup Vladika Nikanor Banatski također se oglasio obraćajući se posjetiteljima EuroPridea koji će “oskvrnaviti sveti srpski grad Beograd.” Osim što je aludirao na premijerku Anu Brnabić da djeluje protiv srpskog naroda baš kao što bi mogli i Europrajderi, proklinje sve nas koji organiziraju i sudjeluju u ovoj velikoj LGBT+ manifestaciji.

Ali nije tu stao. Vladika je izjavio da bi upotrijebio i oružje da ga ima. Ali ga nema i vjerojatno mu ga neće ni dati sad kad je izjavio tako nešto, kaže. Nikanor je osuđivan za mobing i pronevjeru novca, alkoholizam, maltretiranje kolega, GAĐANJE KOPLJEM i oduzimanje radničkih prava. Podnesena je i kaznena prijava protiv Vladike zbog ugrožavanja sigurnosti prema Kaznenom zakonu Republike Srbije (čl. 138).

EU će tražiti objašnjenje?

Krvavi prvi prajd u Beogradu održan je 2001. Otad je stanje postalo znatno bolje, ali ne i dovoljno dobro da se svaka LGBT+ osoba osjeća sigurno u svojoj koži. Ove godine dodan je i kapitalistički element naplaćivanja ulaznica za koncerte Jessie Ware, Elektre Elite, Senide, Sare Jo, Sajsi MC, Bojane Vunturišević, Ide Prester & Lollobrigide, House of Flamingo i drugih.

Iako EuroPride u Beogradu ima velike igrače za sponzore (Coca-Cola Europe, Grindr, IKEA, Microsoft, Vijeće Europe, ambasade Norveške, Kanade, Njemačke, Švedske i SAD-a), puno je nezadovoljnih što moraju izdvojiti 10 ili 15 eura za jednodnevnu ili dvodnevnu festivalsku ulaznicu. Cijene za VIP ulaznice penju se čak do 150 i 200 eura.

E sad, pitanje je hoće li se EuroPride uopće održati jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz potporu srpske vlade donio odluku da će se parada “otkazati ili odgoditi u vrijeme teške krize na Kosovu i Metohiji.” Nastavio je: “Ugrožavamo pravo manjine, ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima…”

Dodatno, u vladinu priopćenju stoji “da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizira kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost.” Na to je reagirao veleposlanik EU-a u Beogradu Emaunuele Giaufret koji je na Twitteru izrazio žaljenje zbog otkazivanja/odgode i rekao da bi voljeli dobiti objašnjenje.

Je li ovo opet Vučić vs. Brnabić?

Još jednom se LGBT+ zajednicu smatra netrpeljivom skupinom koja svojim javnim istupom za izjednačenje svojih prava pravima heteroseksualnih osoba tobože izaziva drugu netrpeljivu skupinu koja je već na prvom beogradskom prajdu pokazala kako prebija prava drugih i za to, manje-više, ostaje nekažnjena. Jer, podsjećamo, protuprajd su organizirali.

Marko Mihailović iz organizacije Belgrade Pride poručio je kako se EuroPride ne može otkazati jer bi to tada bilo “jasno kršenje Ustava kao i presuda ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012., 2013. god. proglašavaju neustavnim.”

Oglasila se i Kristin Garina, predsjednica Europske udruge organizatora povorki ponosa (EPOA), koja se poziva na to da je “svaki pokušaj zabrane povorke kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima koju je Srbija ratificirala kao članica Vijeća Europe.”

Nadalje, “predsjednik Vučić ne može otkazati tuđi događaj. Prilikom odabira grada-domaćina EuroPridea 2022, premijerka Brnabić obećala je da će srpska vlada ovom događaju dati punu potporu te očekujemo da će to obećanje biti ispunjeno.”

Vjerujemo kako će se povorka održati u svakom slučaju, s političkom potporom ili bez nje, jer svatko ima slobodu i pravo prosvjedovati. U duhu slogana “Vrijeme je”, evo i nekoliko vremenskih informacija. Okupljanje počinje u 16 h ispred Skupštine Srbije, nastavlja se govorima u 17 h, povorka kreće u 17:30 h te se nastavlja koncertima na Donjem Kalemegdanu od 19:30 do dva ujutro.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.