Foto: Sunny_Me/TwitterJučerašnje prijetnje organizatorima Povorke ponosa u Budvi gotovo su se ostvarile jer, unatoč nazočnosti policije, manifestacija nije prošla bez ozbiljnih incidenata.

Već sat vremena prije početka skupina izgrednika jajima je gađala jajima autobus s tridesetak aktivista, dovikujući im "bolesnici" i "pederi", a u Gradskom parku, odakle je povorka krenula, došlo je do incidenta između protuprosvjednika i policije, a nekoliko je izgrednika nakon toga privedeno.

Među glasnim protivnicima Povorke ponosa bio je i poznati crnogorski boksač Nikola Sjekloća.

Slijedio je žestoki obračun s policajcima koji su bili prisiljeni upotrijebiti palice, javlja srbijanski Telegraf.

Stotinjak protuprosvjednika istaknulo je transparent "Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru" uz glasno vrijeđanje sudionika i pjevanje navijačkih pjesama. To je bio tek početak žešćih izgreda jer netko je od protivnika bacio dimnu bombu, a gosti lokala "Hemingvej" policajce su gađali čašama i kamenjem.

Nakon što ih je vlasnik lokala istjerao, premjestili su se u obližnji park iz kojeg su nastavili napade na policajce gađajući ih kantama za otpatke i bocama, izvijestile su crnogorske Vijesti.

Kad je povorka napokon krenula Donjom rivom uz marinu, bila je praćena pogrdnim povicima dok su ih ljudi iz čamaca polijevali vodom i gađali kamenjem, a gomila je urlala "Ubij, zakolji pedera!".

Napadnut je i kamerman TV Budve. Ozlijeđeno je nekoliko sudionika Povorke, a među njima su i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović.

Predsjednik LGBT Foruma progres, Zdravko Cimbaljević, kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana. "Ovo je prava slika Crne Gore", komentirao je i odbacio navode da su sudionici Povorke provocirali nošenjem crnogorske zastave. "I mi smo Crnogorci i imamo pravo nositi zastavu", kazao je.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.