Zabranjivanje i kriminalizacija homoseksualnosti izravno su povezani s mučenjem LGBT osoba u većini od 76 zemalja koje kažnjavaju istospolne veze, objavljeno je u novom izvještaju Ujedinjenih naroda.

Profesor Juan Mendez, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slučajeve torture, pozvao je prilikom podnošenja zadnjeg izvješća Vijeću za ljudska prava UN-a, na dekriminalizaciju homoseksualnosti, jer zabrane, koje u pojedinim slučajevima uključuju i smrtnu kaznu, ozakonjuju homofobiju i zločine iz mržnje.

U jednoj od najžešćih osuda zakona koji se provode u brojnim afričkim, azijskim i bliskoistočnim zemljama, Mendez, bivši argentinski politički zatvorenik, poziva njihove vlade da ih revidiraju, piše Guardian.  

"Postoji jasna poveznica između kriminalizacije lezbijki, gejeva, biseksualnih i trans* osoba sa zločinima iz mržnje i homofobijom, policijskim zlostavljanjem, nasiljem u obitelji i zajednici, te stigmatizacijom LGBT osoba", navodi Mendez u izvješću.

Države su zbog kriminalnih zakona suodgovorne za nasilje nad ženama i LGBT osobama

"U najmanje 76 država zakonski je zabranjena istospolna veza između dvije odrasle osobe uz obostrani pristanak, što je protivno pravu na zaštitu od diskriminacije i zaštiti privatnosti. U nekim zemljama se homoseksualne veze kažnjavaju i smrtnom kaznom. Takvim se zakonima potiče stvaranje okruženja u kojem se nasilje nad LGBT osobama, kako od strane države tako i od pojedinaca, oprašta i prolazi nekažnjeno".

U izvješću se navodi kako se u zemljama koje kažnjavaju istospolne veze "za to osumnjičeni muškarci prisiljavaju na analni pregled za koji se ne traži njihov pristanak a kako bi se pronašli fizički dokazi homoseksualnosti, iako je takav postupak s medicinskog stajališta nepotreban i bezvrijedan, te predstavlja mučenje ili zlostavljanje".

"Države su suodgovorne za nasilje nad ženama i LGBT osobama sve dok donose i provode diskriminatorne zakone koje takvo nasilje omogućuju", također se navodi u Mendezevom izvješću.

Jedan od njegovih zaključaka je i kako države "moraju ozakoniti istospolne veze između dvije odrasle osobe koju one sklapaju uz međusobni pristanak i ukinuti sve zakone koji kriminaliziraju osobu temeljem seksualne orijentacije ili rodnog identiteta".

Ovo izvješće posebnog izvjestitelja UN-a poslužit će kao pravna podrška udrugama poput londonske Human Dignity Trust koja se bori za dekriminalizaciju i pruža pomoć u tužbama diljem svijeta.

"Ne postoji način na koji bi države i dalje mogle braniti kriminalne zakone. Kriminalizacija homoseksualnosti već je zabranjena međunarodnim zakonom o zaštiti ljudskih prava. Ovo izvješće ne ostavlja mjesta bilo kakvim sumnjama. Kažnjavanje homoseksualnosti je ozbiljna povreda ljudskih prava i uzrokuje progone. To mora prestati", kazao je Jonathan Cooper, izvršni direktor Human Dignity Trusta.

Bisi Alimi, LGBT aktivist iz Nigerije, koji je bio prisiljen napustiti domovinu, nada se kako će ovo izvješće potaknuti promjenu:

"Ovo samo potvrđuje nešto što je iz osobnog iskustva poznato brojnim članovima LGBT zajednice. Nadam se i vjerujem kako će izvješće dati na težini glasovima aktivističke zajednice koji se svakog dana bore za ukidanje tih barbarskih zakona koji postoje i u mojoj Nigeriji kao i drugdje diljem svijeta, a čine nemjerljivu štetu LGBT osobama poput mene".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.