Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme u ponedjeljak je na konferenciji za novinare od ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Predraga Šustara zatražila očitovanje o radu na reformi, no ministar to nije napravio. Kako se to nije dogodilo, voditelj te skupine, Boris Jokić, zatražio je njezino razrješenje.

Razlog je, kako je naveo, nezadovoljstvo odlukom Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

"Uvijek smo bili spremni i htjeli proširiti ovu skupinu, no ne možemo pristati na političke utjecaje - slijeva, zdesna ili centra. Struka mora uvijek biti ispred politike. Ljudi moraju uvijek biti ispred dokumenata. Slijedom toga zahtijevamo razrješenje s mjesta voditelja i članova stručne radne skupine od strane ministra Šustara, i molimo ga da to prihvati", kazao je Jokić na presici u srijedu dodavši kako se nada da će ovo društvo nastaviti proces, te da su spremni pomoći.

"Naša vizija obrazovanja je bila - sustav odgoja i obrazovana treba podržati mlade osobe da razviju svoje potencijale, da su nakon 12 ili 18 godina spremni za rad i cjeloživotno učenje. U pozadini vizije nalaze se vrijednosti - znanje nasuprot neznanju, odgovornost, identitet da osoba zna da je iz Hrvatske, ali da je i dio Europe i svijeta, da su mlade osobe solidarne, da poštuju sebe i druge, te konačno - poduzetnost kao prepoznavanje prilika i preuzimanje razumnog rizika", naglasio je Jokić.

Politički pritisci i marginalne stranke

Prokomentirao je i političke pritiske:

"Politički pritisak je jednostavan, Saborski odbor je donio odluku da se proširi radna skupina, što ne bi bilo problematično, no ono što je upisano o tome da bi oni radili jest. Tamo piše što bi ta skupina trebala prihvatiti, a što ne, što govori o cenzuri i vraća nas u doba u kojem su podobni donosili odluke".

Kazao je i kako se Hrvatska nalazi u situaciji u kojoj marginalne stranke imaju utjecaj na vrlo važne procese, a na upit o kome je riječ, odgovorio je da misli na stranku Hrast. Inače, neslužbeno doznajemo kako bi jedan od novih članova radne skupine trebao biti upravo Ladislav Ilčić.

“Ukoliko Šustar ne potvrdi da se u reformu ide bez miješanja politike, i ukoliko se članovima radnih skupina ne isplate zaostali honorari”, kazao je Jokić, “voditelji reforme bit će prisiljeni odstupiti”.

Ocijenio je da nedavni saborski zaključci o reformi kurikuluma, koji bi zakonodavnoj i izvršnoj vlasti omogućili direktno miješanje u reformu, “podsjećaju na komunistički režim i takav način odlučivanja” te zaključio kako je evidentno da Sabor uopće nije upoznat s procesom reforme, koja bi morala biti iznad politike.

Ministar Šustar je konferenciju za novinare najavio za petak.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.