U danima kad se diljem SAD-a i svijeta odaje počast žrtvama tragedije u gej klubu u Orlandu, gdje je u divljačkom pohodu Omar Mateen ubio 49 ljudi, a brojni čelnici država i vlada najoštrije su osudili taj najgori masovni pokolj u novijoj američkoj povijesti, hrvatska Vlada ostala je nijema. No, zato su, upravo na taj dan, i premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, ipak našli vremena i poticaja za čestitku nogometnoj reprezentaciji zbog prve pobjede na Europskom prvenstvu. Što dovoljno govori samo za sebe.

Za razliku od svih svjetskih lidera koji su ubrzo nakon vijesti o tragediji u Orlandu, koja je potresla ne samo američku nego i svjetsku javnost, uputili poruke sućuti i osudili taj strašan zločin, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je tek u utorak , a iz ureda premijera Tihomira Oreškovića nismo čuli niti glasa, niti je objavljeno ikakvo priopćenje kojim bi osudo jednu od najvećih tragedija u novijoj američkoj povijesti ili izrazio sućut.

Osudu zločina i sućut obiteljima i prijateljima žrtava uputio je tek ministar vanjskih poslova Miro Kovač putem Twittera, koji je, kao takav, bez ikakve dodatne poruke, prenesen na službenom Twitter računu hrvatske Vlade.

Podsjetimo, zločin u gej baru Pulse, za koji je tzv. Islamska država (IS) u ponedjeljak preuzela odgovornost, u kojemu je živote izgubilo najmanje 50 ljudi koji su se samo došli zabaviti tijekom Pridea u Orlandu, najoštrije je osudio i, svojim homofobnim stavovima usprkos, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ocijenio da je riječ o "barbarskom zločinu" i izrazio sućut obiteljima žrtava.

I poglavar, hrvatskoj vlasti tako bliske, Katoličke crkve, papa Franjo rekao je kako je taj "strašni pokolj" potaknuo "duboki osjećaj gnušanja, osude, boli i uznemirenosti zbog još jedne pojave smrtonosnog ludila i bezumne mržnje".

Čestitka nogometnoj reprezentaciji hrvatskim liderima ipak bitnija od osude zločina u Orlandu

Francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, kao i engleska kraljica Elizabeta II, izraelski predsjednik Reuven Rivlin, palestinski premijer, Rami Hamdallah, australski premijer, Malcolm Turnbull, kineski predsjednik Xi Jinping, japanski premijer, Shinzo Abe, svi oni izrazili su svoju sućut obiteljima žrtava i američkom narodu.

Aktualna politička situacija očito je toliko dezorijentirala čelne osobe hrvatske vlasti koje su zatvorene u svom krugu političke trgovine i borbe za ostankom na vlasti ostale potpuno gluhe i nijeme na žrtve iz Orlanda.

No, zato su i premijer Orešković i prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, ipak nekako našli vremena i poticaja za čestitku Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na prvoj pobjedi na Europskom prvenstvu u Francuskoj. I to upravo u nedjelju, 12. lipnja, na dan kad je čitav svijet ostao u šoku zbog masakra u Orlandu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.