I tako prođe još jedan tjedan prepun nebuloznih događanja od kojih su nas neka nasmijala iako nisu ni najmanje smiješna, no valjda nam je to još jedino preostalo.

Tako smo napokon doznali da političke afere koje tresu Hrvatsku iz temelja nisu nešto na što bismo se trebali fokusirati. I mladi nam odlaze zato što zluradi mediji pišu o njima. I da je, kad Željka Markić prikuplja potpise za svoje referendume, to jako važno za Grad Zagreb...

Pa krenimo redom.

Prikupljanje potpisa bila je " manifestacija važna za Grad Zagreb"

bandic_sudac
Screenshot/Index.hr

Nakon četiri godine dočekali smo i presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za aferu štandovi koja nas nimalo nije iznenadila. U slučaju da ne znate – nepravomoćno je oslobođen. Ono što nas jest iznenadilo bilo je obrazloženje suca Zdravka Majerovića: "Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge." Kako je prikupljanje potpisa za referendum udruge Željke Markić "manifestacija važna za Grad Zagreb" u koju vrijedi ulupati (naših) 308 tisuća kuna, nama nije shvatljivo. Ali s druge strane nije shvatljivo ni funkcioniranje hrvatskog pravosuđa koje je (p)ostalo lakrdija i u koje malo tko više vjeruje.

Hrvati iseljavaju zbog afera, za što su krivi mediji jer o njima toliko pišu

kolinda_dnevnik
Foto: Screenshot/Dnevnik.hr

U intervjuu koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala za Dnevnik Nove TV po stoti se put potvrdilo da može izmjestiti svoj ured i u brodicu sred Piranskog zaljeva, i u kolibu u Gorskom kotaru, i u traktor na slavonskom žitnom polju, ali o svakodnevnom životu i problemima Hrvata i dalje neće znati ništa više. Predsjednica je, naime, izjavila kako se ne bismo trebali fokusirati na afere, već poboljšavati životne uvjete i podizati optimizam, jer afere tjeraju ljude na iseljavanje. Dakle, problem su napisi o aferama u medijima, a ne same afere koje potvrđuju dubinsku korumpiranost državnog aparata i koje sišu novac koji bi se trebao trošiti na unaprjeđenje standarda. Građani, zapravo, nisu siromašni zato što se zaposlenja namještaju preko veze, sustavno uništava proizvodnja i povećava broj prekarnih poslova, već zato što spavaju i ne uzimaju stvari u svoje ruke. Svi bismo trebali optimistično izroniti u novi dan i uživati na poslu s minimalnom plaćom koji ćemo obavljati do 90. godine starosti, sretni što se naši predstavnici voze u novim automobilima, zaneseno gledajući piruete izraelskih borbenih zrakoplova iznad glave. Trebamo se uhvatiti za ruke i optimistično gledati kako rastu makroekonomski pokazatelji koji nisu pokazatelj boljeg života, već samo gospodarske aktivnosti velikih igrača koje država podupire nauštrb upravo prosječnog optimističnog Hrvata. Retorika Kolinde Grabar-Kitarović u posljednje vrijeme opasno koketira s krajnje pogubnim strujama, zbog čega činjenica da je godinu i po dana prije izbora najpopularnija političarka podosta zabrinjava.

Još jedna lijeva stranka

mrsicdemokrati
Foto: Mirando Mrsić/Facebook

Jevnosti je predstavljena nova hrvatska stranka imena Demokrati. Na čelu joj je bivši SDP-ovac Mirando Mrsić, a potpredsjednici su joj Aleksandar Horvat i Matija Ladić. Mrsić je Demokrate definirao kao stranku lijevog centra, a zalagat će se, među ostalim, za besplatno obrazovanje, zdravstvo i ukidanje županija. Mrsić je ponajviše istaknuo kako želi Hrvatsku u kojoj je svatko plaćen za svoj rad i ima prikladnu mirovinu, no pomalo ga je teško shvatiti ozbiljno ako se prisjetimo da je Zakon o radu, donesen kad je bio ministar, uveo mnogo više nesigurnosti na tržište rada negoli što je doprinio razvoju radničkih prava i smanjenju nezaposlenosti. Mnogi su akteri na ljevici, poput Anke Mrak-Taritaš iz GLAS-a i Renata Peteka iz Naprijed Hrvatska, podržali osnivanje Demokrata. Nije sasvim jasno zašto su podržali nastanak još jedne sitne i nemoćne frakcije na ljevici koja ni pod kojim uvjetima samostalno neće preći izborni prag. Ako ih vide kao koalicijske partnere, postavlja se pitanje zašto je potrebno toliko sitnih stranki i što ih to uopće razlikuje, pogotovo ako se planiraju povezivati s već kompromitiranim strankama poput IDS-a, čiji je klijentelističko vođenje Istre doprinijelo krizi u Uljaniku. Sveukupno gledano, koliko je god dobro da se osnivaju lijeve alternative propalom SDP-u, izvjesno je da i nisu toliko lijeve koliko se predstavljaju i da su više plod osobne koristi negoli stvarne političke ideje.

Zombi apokalipsa na zagrebačkim ulicama

Dežurni čuvari čistoće i ćudoređa iz redova udruge Vigilare uredno su odšutjeli čitavu aferu s kiretažama bez anestezije o kojima su se ovih dana oglasile i oglašavaju se stotine žena sa svojim mučnim svjedočanstvima (a što očekivati od onih koji su bili u prvim redovima zagovarača neprihvaćanja Istanbulske konvencije), ali samo zato jer su imali težih briga. Kako su već poznati po fokusu na ono najbitnije, tako su se ovaj put okomili na roditelje koji su, zamislite, pustili svoju djecu da se zabave na prvom Zombie Walku Zagreb. To događanje koje se organizira u gradovima diljem svijeta već više od 10 godina zgrozilo ih je u toj mjeri da su zavapili za intervencijama, ni manje ni više, nego Pravobraniteljice za djecu i – DORH-a. Već smo navikli da Vice Batarelo i njegova klika iritiraju javnost svojim pokušajima vraćanja Hrvatske (a naročito žena) u srednji vijek, ali ovaj poziv za kažnjavanjem roditelja zbog zabave koju su odabrali za vlastitu djecu je apsurdan. Naime, upravo se Vigilare zalaže za to da djecu odgajaju roditelji (pogotovo kad je posrijedi spolni odgoj i slično), ali očito se to mora odvijati isključivo prema njihovim kriterijima. A kad smo već kod zombija, prisjetimo se tisuća ljudi koji su čekali u redovima samo da bi vidjeli i dodirnuli tijelo Sv. Leopolda Mandića koji je mrtav od – 1942. S tim da taj događaj nije bio zabavnog, već smrtno ozbiljnog karaktera. Samo kažemo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.