Kad su Paoli Ziritti bile 24 godine, njezini su je roditelji poslali u kliniku "zatvorenog tipa" u Quitu, glavnom gradu Ekvadora kako bi je "izliječili" od lezbijstva. Dvije godine tamo je svakodnevno bila izložena čudovišnome maltretiranju: "liječnici" i čuvari su je premlaćivali, silovali, polijevali vodom i urinom. U tom je razdoblju tri mjeseca neprekidno bila vezana lisicama.

U Ekvadoru takvih klinika ima zastrašujuće mnogo. Premda su vlasti ove godine zatvorili njih tridesetak, još ih je 180 ostalo otvoreno, a u njima su u najvećem broju zatvorene žene. Lokalne LGBT organizacije kažu kako ima i gej muškaraca te transrodnih osoba, premda daleko manje. Njih također ponižavaju i pokušavaju ih slomiti sličnim metodama mučenja, pa i izgladnjivanjem.

Roditeljsko kajanje

Paolini roditelji znali su kamo je šalju, ali nisu imali pojma kakvim će stravičnim "tretmanima" biti izložena njihova kćer. Kad je njezina majka saznala što se događa, pokušala ju je izvući, ali u klinici su to odbili. Proces Paolina oslobađanja trajao je čitavih godinu dana, a još šest mjeseci morala je posjećivati psihijatre kako bi se koliko-toliko oporavila od svega što je proživjela.

Ziritti je inače prva žena koja se usudila tužiti svoje mučitelje. Nakon nje to su učinile još dvije lezbijke koje su uspjele pobjeći iz sličnih klinika. Čitava je priča došla do međunarodne feminističke organizacije CLADEM koja je od ekvadorskih vlasti zatražila ozbiljnu istragu protuzakonitih i ponižavajućih aktivnosti u spomenutim klinikama te njihovo zatvaranje.

Hrabre žene Ekvadora pokreću peticiju

Još se nekoliko iznimno hrabrih ekvadorskih žena odlučilo suprotstaviti. One su se okupile u udruženje imenom Fundacion Causana i pokrenule su peticiju kojom od ekvadorskoga ministra zdravstva, Davida Chiriboge Allnuta, traže istragu i zatvaranje preostalih 180 klinika u kojima se žene "liječe" stravičnim torturama.

Premda pokušavaju spasiti nesretne žene, kažu kako to samo njihov angažman nije dovoljan. Potrebna im je potpora ekvadorske vlade koja jedina može zatvoriti sve klinike.

Možete im pomoći i vi, tako da i sami potpišete peticiju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.