Inicijativa za građanski odgoj i obrazovanje GOOD protivi se zaključcima saborskog Odbora za proširenjem sastava ekspertne skupine za izradu cjelovite kurikularne reforme, a ministru obrazovanja Predragu Šustaru poručuju kako je sada "posljednja prilika za spas kurikularne reforme". Pozivaju ga da spriječi "neprijateljsko preuzimanje" ekspertne skupine ili dade ostavku, a od saborskog Odbora očekuju da povuče zaključak te ne opstruira reformu "koja je oblikovana kao otvoren i transparentan proces".

Nakon što je voditelj ekspertne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić, u ponedjeljak najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja, u 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja, priopćenjem se javnosti obratila i Inicijativa za građanski odgoj i obrazovanje GOOD.

Gdje nestadoše premijerove najave kako bez nove kurikularne reforme nema budućnosti?

"Nasuprot političkom preuzimanju stručnog tijela zaduženog za Cjelovitu kurikularnu reformu, jedina nada za njen spas svodi se na prethodna obećanja nadležnog ministra Šustara, kao i premijera Tihomira Oreškovića koji je još u travnju tvrdio da 'bez nove kurikularne reforme nema budućnosti'.

Ukoliko oni ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja Ekspertne radne skupine, na čijih sedam članova bi saborski Odbor za znanost, obrazovanje i sport želio dodati svojih netransparentno izabranih 10 izaslanika, bit će to posljedica Vladinog vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti Hrvatske", poručuju iz GOOD inicijative.

Ističu kako je "apsurd da se pod krinkom navodnog povećanja kvalitete i dijaloga u provedbu reforme najznačajnijeg sektora uključuju ljudi prema političkoj liniji i političkim direktivama nasuprot 350 učiteljica i učitelja, stručnjakinja i stručnjaka koji su izabrani na temelju javnoga poziva".

Bahata politička elita nije spremna vjerovati stručnjacima

Navode i kako je stručna rasprava također pokazala "kako su se neki stručnjaci stavili u funkciju politike kroz sustavno i neargumentirano napadanje, brojanje krvnih zrnaca članica i članova radnih skupina te političko miješanje što je još jedan dokaz kronične antiintelektualne i antistručne klime u društvu.

K tome, posljednje politički intonirane izjave relativizirale su dosadašnji rad na kurikularnim dokumentima čime se još jednom pokazuje nespremnost i bahatost političke elite da ne vjeruje stručnjacima kako mogu odraditi posao od nacionalnog interesa za budućnost Hrvatske".

GOOD inicijativa stoga očekuju od ministra Šustara "da se odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku, te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere za sustavnu provedbu Cjelovite kurikularne reforme.

Konkretno, očekujemo da se uspostavi kvalitetna operativna podrška daljnjem procesu, da se ispune zahtjevi i obaveze prema svima onima koji su radili na dokumentima te da se napokon, u skladu s Nacionalnim planom reformi za 2016. godinu, osmisli proces i objavi poziva za izbora škola koje će u školskoj godini 2016./2017. ući u eksperimentalnu provedbu novih kurikuluma".

Od Odbora za znanost, obrazovanje i sport Hrvatskog sabora, GOOD inicijativa očekuje da povuče svoj zaključak te ne opstruira reformu koja je ionako oblikovana kao otvoren i transparentan proces.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.