Ako ne dopuštamo zlostavljanje LGBT mladih u školama, zašto to dopuštamo u njihovom vlastitom domu, zapitala se profesorica društveno-medicinskih znanosti sa Sveučilišta Columbia Jennifer S. Hirsch u kolumni za Washington Post.

Tolerancija javnosti prema zakonima i običajima kojima se pod krinkom religije diskriminiraju LGBT osobe drastično je smanjena. Predsjednik Obama javno je pozvao na prekid takozvanih konverzivnih terapija koje se koriste u pojedinim fundamentalnim kršćanskim krugovima kako bi se "popravile" mlade LGBT osobe. Javna podrška prema bračnoj jednakosti raste na dnevnoj bazi, a zbog neviđenog vala kritika koje su ih zahvatile zbog zakona o "religijskim slobodama", vladajući u Indiani su morali angažirati PR tvrtku za popravljanje imidža.

Odbačeni su osam puta skloniji samoubojstvu

Raste broj političara i aktivista koji javno govore o tome kako se kompanije, Crkva i državne institucije odnose prema LGBT osobama, pogotovo djeci i tinejdžerima. No kritika je zaobišla možda i najbitniju "arenu" – njihove vlastite domove i obitelji. Prijezir i diskriminacija koju mnogi gej ili trans* mladi doživljavaju od vlastitih roditelja mogu kudikamo više štetiti nego neprijateljsko ponašanje koje trpe od nekog drugog. Za to postoji obilje dokaza: djeca koja zbog seksualne orijentacije nemaju roditeljsku podršku su najsklonija problemima s mentalnim zdravljem, ovisnošću o drogama i nezaštićenim seksualnim odnosima. A rizik nije zanemariv – oni koji se osjećaju odbačenima od obitelji osam su puta skloniji samoubojstvu.

S tim je rizikom suočeno previše mladih ljudi: više od jedne među četiri mlade LGBT osobe kaže kako im je najveći problem u životu to što ih ne prihvaćaju obitelj i rodbina, pokazalo je istraživanje organizacije Human Rights Campaign. Posljedice toga su tragične. Trans* tinejdžerica Leelah Alcorn iz Ohia, početkom godine oduzela si je život zbog toga što ju je majka Carla odvela na konverzivnu terapiju jer "zbog religijskih razloga" nije prihvatila njezin rodni identitet.

Poguban utjecaj na živote

Diskriminacija koju trpe pripadnici seksualnih manjina ima poguban utjecaj na njihov život: jedno je istraživanje pokazalo kako oni koji žive u zajednicama s visokim stupnjem antigej predrasuda u prosjeku žive čak 12 godina kraće od onih koji žive u tolerantnijem okruženju punom podrške. Život u obitelji bez podrške također vodi do rastuće stope mladih LGBT beskućnika diljem SAD-a. U Los Angelesu i određenim gradskim područjima oni čine i do 35 posto ukupne populacije beskućnika.

Za poboljšanje obiteljskih uvjeta života LGBT djece nedostaje javna strategije i kampanja, a neke su zemlje sjajne po tom pitanju: Argentina, Brazil, Kolumbija i Meksiko. Sve one imaju državne kampanje za promjenu homofobnog ponašanja. I religijske institucije bi mogle biti ključni saveznici po tom pitanju.

Zaštita LGBT djece je sve bolja u školama, no sve dok žive u obiteljima u kojima ih roditelji mogu slobodno ismijavati i kritizirati ako nisu ispunili njihova očekivanja, pred nama je još puno posla, zaključuje profesorica Hirsch.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.