Dvadeset i drugu godinu zaredom održala se tradicionalna Povorka ponosa u Zagrebu.

Počeli smo se okupljati u 15 sati ispred Muzeja Mimara, a kao povorka smo krenuli sat vremena poslije putem Frankopanske preko Ilice i Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Draškovićevom te završili u Parku Ribnjak gdje je uslijedio aktivistički i zabavni program. Bilo nas je nekoliko tisuća, što ljudi, što kućnih ljubimaca, a možda i pokoja biljka, no od policije se tek čeka točnija brojka.

Dok sam čekao svoje društvo s frendicom, prišao nam je tip kojeg je zanimalo zašto se organizira povorka i zašto smo nas dvoje ovdje. Pa nakon što smo mu rekli da je ovo super prilika za podružiti se u pozitivnoj atmosferi i usput poslati snažnu društveno-političku poruku, rekao nam je da je on imao blaža prisilna homoseksualna iskustva u mlađim danima, završio je na teškim drogama, oporavio se i okrenuo Isusu.

Naglasio je kako je katolik koji voli žene i da je na kraju dana najbitnije da svatko živi svoj, a ne tuđi život.

Nema mržnje do katoličke ljubavi

Iako je on pokazao dobroćudnost, samo dan prije sam, kao i prošle godine, išao uživo na TikToku s namjerom da napravim dodatni marketing za Zagreb Pride. Nije trebalo dugo da se nakoti, ne lažem vas, sedam tisuća homofoba koji su mi velikim slovima pisali da se ubijem, da me treba spaliti na lomači, da prestanem jebati svog psa, da sam božja abominacija, da LGBT+ osobe ne zaslužuju živjeti, da ćemo gorjeti u paklu, neka se samo usudimo pojaviti na ulicama jer će biti prebijanja, molotovljevih i slične homofobne izjave koje smo čuli već milijardu puta.

Adam i Stevo također.

Apropo ove situacije… Ovogodišnju povorku ponosa u Zagrebu zajednički su organizirali Udruga kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb i Zbeletron uz podršku Grada Zagreba. U danima koji su prethodili povorci kažu da su primali prijetnje smrću.

Zbog povećane mržnje i transfobije u javnom prostoru i na društvenim mrežama odlučili su da više neće davati izjave. "U samo nekoliko dana tri osobe koje su medijski istupale primile su desetine prijetećih poruka, izravno ili neizravno na društvenim mrežama, i izložene su dosad neviđenoj transfobnoj kampanji mržnje i zlostavljanja na osobnoj razini zbog svojih trans identiteta i života“, objavili su iz organizacije.

Ipak, Zagreb Pride ove je godine imao jasan cilj. Traži se pravo na samoodređenje roda, sigurnost i zaštitu, obiteljski život, dostupno zdravstvo i sigurne javne prostore. Jednom jednostavnom riječju: ravnopravnost.

Novost na prajdu – šarmantni mladići s raspelima

No, mržnji se uživo moglo svjedočiti na glavnom zagrebačkom trgu gdje se okupila šačica homofobića, svi redom u dosadnim crnim majičicama, frizuricama kojima štede na šamponu i raspelčićima kojima su nam "salutirali".

Mrzilačka je grupica, iznenađujuće, šutke stajala pred specijalcima dok je jedan njihov svježe isfrizirani (zgodni!) kolega, koji ipak troši na šampon, na mikrofončić propovijedao… zijev, zijev… isprike, nismo čuli što jer je tisuće queer ljudi istog trena nadglasalo sve što je momčić imao za reći. Mi smo nastavili dalje sretni i nasmiješeni, a oni su valjda narogušeni i nezadovoljni dočekali tramvaj.

@leshotok Replying to @karenfromsoftware ♬ original sound - Renato

Srećom, nije bilo incidenata, ali prema prvim informacijama od policije, devet osoba privedeno je u policijsku postaju zbog protupravnog ponašanja tijekom održavanja prajda, što god to značilo u ovom trenutku. Čeka se više detalja.

Na Ribnjaku ugodno s popratnim programom

Oko 18 h povorka je stigla na Ribnjak gdje je započeo program tijekom kojeg se sloganom poslala poruka "Zajedno za trans prava". Mogla se popiti pivica, pojesti veganski obrok i đuskati uz popularnu muziku. Unatoč valjda najgorem meteorološkom proljeću u zagrebačkoj povijesti, vrijeme nas je poslužilo pa je i atmosfera u parku bila ugodna, vesela i puna ljubavi.

@leshotok ocijeni interventnog od 1 do TAKE ME DADDY 🌈 #zagrebpride #zagreb #pride #pridemonth #lgbt #gay ♬ original sound - Renato

Zadržali smo se kojih sat i pol-dva nakon čega smo se premjestili u privatne odaje, a oni koji su imali više energije za ispucati, otišli su na službeni after party "HeatRave" u klub Boogaloo na kojemu su, između ostalih, nastupali House of Flamingo s Jovankom Broz Titutkom koju ste imali prilike vidjeti s Letom 3 na Euroviziji.

I ove godine pokazali smo kako ne stajemo na putu ka jednakosti, kako nas neće pokolebati ranojutarnji klečavci, obiteljaši i prolajferaši – pa ni novi kombo oponenata s križevima – te kako stojimo na pravoj strani povijesti, sadašnjosti i budućnosti u kojima se ne kradu ljudska prava, ne mrzi i ne ugnjetava samo zato što je nešto drugačije od većine.

Sretan vam Mjesec ponosa!

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.