Građanska inicijativa, odnosno udruga "U ime obitelji" održala je u Zagrebu, u luksuznom hotelu Westin, izvanrednu konferenciju kako bi obznanili svoju reakciju na odluku Ustavnog suda o održavanju referenduma.

"Odluka Suda potvrdila je da je inicijativa 'U ime obitelji' učinila sve po zakonu, da se ovdje ne radi o diskriminaciji i da se ne krše ničija ljudska prava", izjavila je pred novinarima jedna od pokretačica inicijative, Željka Markić, i čestitala ustavnim sucima koji su se, kako kaže, "uspjeli oduprijeti pritisku medija".

Isto je kazao i pravni zastupnik "obiteljaša", Krešimir Planinić, koji je iskoristio priliku kako bi pozvao građane i građanke da izađu na referendum u što većem broju. Član inicijative, povjesničar Zlatko Hasanbegović, nije birao riječi i napao medije.

"U ime referendumske inicijative izražavam žaljenje i prosvjedujem zbog neviđenog medijskog terorizma i razbojništva, agitpropa, jer podmeću odvratne laži protiv nas, koje nemaju uporište ni u čemu. Bez obzira na različita zastrašivanja, hrvatski će narod pokazati što misli'', kazao je Hasanbegović.

Inicijativa ili udruga?

Konferencija se uzburkala u trenutku kad su novinari postavili pitanje vezano za financiranje inicijative. Markić je objasnila da sve piše na internetskoj stranici "U ime obitelji" te da su isključivo prikupljeni donacijama građana. Na to je jedan od novinara reagirao rekavši da prema zakonu građanske inicijative ne smiju prikupljati novac građana.

Markić i Planinić začuđeno su ga pogledali, odmahnuli rukom i rekli "Ma, vi niste dobro informirani". Nastavilo se u sličnom tonu sljedećim pitanjem usmjerenim na pravni status "U ime obitelji". Novinare je zanimalo i je li "inicijativa" udruga ili građanska inicijativa.

"Mi smo građanska inicijativa, a u međuvremenu smo osnovali udrugu radi zaštite imena, objasnio je Planinić koji se nije mogao sjetiti kada je točno udruga registrirana pa je rekao "prije tri, četiri mjeseca".

Izbjegavajući odgovoriti novinarima koliko su zapravo novaca prikupili, Markić je uzvratila izjavom da se istovremeno vodi "jedna antikampanja koja se financira iz državnog proračuna".

Kako bismo im osvježili pamćenje, podsjetimo kako je udruga "U ime obitelji" osnovana 15. svibnja 2013., a donedavno je primala donacije na žiro-račun udruge "Građani odlučuju", osnovane 3. travnja 2013. Dopredsjednik potonje udruge u to vrijeme bio je Krešimir Miletić, ujedno i jedan od dopredsjednika nacionalističko-kršćanske stranke HRAST. Broj žiro-računa za donacije na internetskoj stranici U ime obitelji promijenjen je u broj računa istoimene udruge.

Bez predstavnika u odborima za provedbu glasovanja

Uslijed jučerašnje izjave gospođe Markić, iz koje se dade naslutiti kako smatra da je "odrastanje sa samohranim roditeljem neprirodno okruženje", novinare je zanimao njezin komentar na reakciju udruge Roda.

"Samohrani roditelji jednako sudjeluju u našoj inicijativi kao i ostali i svi su svjesni koliko su djetetu važni i otac i majka", izjavila je Markić.

Inicijativa je ranije poslala prijedlog Državnom izbornom povjerenstvu za imenovanje svojih članova u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu. No, kazao je Planinić, to ipak neće biti izvedivo jer su iz DIP-a dobili odgovor da "nije praksa da pokretači referenduma budu u Odborima", ali će zato iskoristiti pravo da budu promatrači.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.