Foto: Naprijed Hrvatska - Progresivni savez/Ruža Tomašić | Facebook

Niti dvanaest dana nije bilo dovoljno strankama Naprijed Hrvatska! Progresivni savez bivšeg predsjednika Ive Josipovića i Konzervativnoj stranci Ruže Tomašić da odgovore na ukupno pet konkretnih pitanja o stavovima svojih stranaka o LGBT pravima.

Stranke koje pretendiraju voditi državu nemaju ili ne žele otkriti svoje stavove o LGBT pravima uoči izbora... ili ignoriraju javnost. Pitanja su se odnosila na stav stranke prema LGBT roditeljstvu, o pravu na MPO za lezbijke i samice, o Zakonu o životnom partnerstvu, te o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju.

Uoči predsjedničkih izbora afirmativno o LGBT pravima

Pitanja smo e-mailom poslali prije gotovo dva tjedna, a na gotovo svakodnevne telefonske upite kad će odgovori dobili bismo isti odgovor: "gužva je, predaju se liste, sve činimo da odgovorimo na vaš upit". I obećanje: "sutra".

Nakon gotovo dva tjedna strpljivog čekanja odgovora, preostalo nam je pronaći njihove dosadašnje stavove koje su iznosili u medijima, a na temu LGBT prava.

"U svom sljedećem mandatu nastavit ću se snažno zalagati da prava koja su deklarativno zagarantirana Ustavom i ostalim pozitivnim zakonskim aktima zažive i u stvarnosti. Ovdje bih neskromno želio istaknuti i mali doprinos mog ureda sklapanju prvog životnog partnerstva između dvojice partnera, od kojih je jedan iz Zagreba, a drugi iz Beograda. Obratili su nam se, a mi smo im pomogli u komunikaciji s nadležnim institucijama. I za to dobili zahvalu…", pohvalio se tada aktualni predsjednik crol.hr-u uoči predsjedničkih izbora

"Zastupat ćemo stavove ljevice. Tu smo da poštujemo razlike, manjine", govorio je Josipović na osnivačkoj skupštini svoje stranke prije pet mjeseci. Zastupao je prava LGBT zajednice i lani u kampanji za predsjedničke izbore, a tada je isticao da je glasao protiv Referenduma o definiciji braka kao zajednici muškarca i žene, između ostalog i zbog "činjenice da takva definicija ne treba biti u Ustavu".

"U svom sljedećem mandatu nastavit ću se snažno zalagati da prava koja su deklarativno zagarantirana Ustavom i ostalim pozitivnim zakonskim aktima zažive i u stvarnosti. Ovdje bih neskromno želio istaknuti i mali doprinos mog ureda sklapanju prvog životnog partnerstva između dvojice partnera, od kojih je jedan iz Zagreba, a drugi iz Beograda. Obratili su nam se, a mi smo im pomogli u komunikaciji s nadležnim institucijama. I za to dobili zahvalu…", pohvalio se tada aktualni predsjednik crol.hr-u uoči predsjedničkih izbora.

Na pitanje treba li dozvoliti istospolnim parovima posvajanje djece, Josipović je odgovorio da je za posvajanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva. "Što se tiče posvajanja djece, iz pisama koja sam primao i razgovora koje sam vodio u ovih pet godina uvjerio sam se da, nažalost, taj sustav još uvijek ne funkcionira ni u sadašnjim uvjetima. Osobno ne mislim da su heteroseksualni parovi predodređeni da budu bolji roditelji ili da pruže sretniji dom od istospolne obitelji. Zato jesam za posvajanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva", rekao je tada Josipović, a je li u međuvremenu promijenio mišljenje – ne znamo.

"Ustavna definicija braka nije izraz homofobije ili diskriminacije"

Ni u Konzervativnoj stranci Ruže Tomašić nisu pronašli vremena da u dva tjedna odgovore na konkretna pitanja o pravima LGBT zajednice. Na svakodnevno telefonsko "požurivanje", odgovor je uvijek bio isti, a glasio je otprilike "evo, samo što nismo".

No i bez tih odgovora, jasno je da Konzervativci Ruže Tomašić ne zastupaju prava LGBT zajednice.

Ustavna definicija braka u Hrvatskoj ni na koji način nije naškodila pravima LGBT zajednice. Dapače, poslužila je kao katalizator za donošenje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. kojim je istospolna zajednica stavljena unutar zakona kako i priliči društvu koje brine o svim svojim pripadnicima. Želja velike većine hrvatskih građana da brak ostane zajednica jednog žene i jednog muškarca nije izraz homofobije ili diskriminacije... riječ je o pozivu na zaštitu tradicionalnih vrijednosti

Zastupnica HKS-a u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici EP-a održanoj u ožujku ove godine reagirala je na dio izvješća talijanskog zastupnika iz grupacije socijaldemokrata Piera Antonia Panzerija, koji je izrazio žaljenje zbog ishoda hrvatskog referenduma o ustavnoj definiciji braka:

"Smatram da ne postoji razlog za žaljenje jer ustavna definicija braka u Hrvatskoj ni na koji način nije naškodila pravima LGBT zajednice. Dapače, poslužila je kao katalizator za donošenje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. kojim je istospolna zajednica stavljena unutar zakona kako i priliči društvu koje brine o svim svojim pripadnicima. Želja velike većine hrvatskih građana da brak ostane zajednica jednog žene i jednog muškarca nije izraz homofobije ili diskriminacije... riječ je o pozivu na zaštitu tradicionalnih vrijednosti koje su naše društvo održale homogenim unatoč čestim povijesnim nedaćama koje su zahvaćale Hrvatsku’, rekla je Tomašić u EU parlamentu.

Tomašićkini Konzervativci na ove izbore izlaze u koaliciji "Spremni". Predsjednici hrvatskih desnih i konzervativnih stranaka Hrvatske stranke prava (HSP), Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i Obiteljske stranke Daniel Srb, Ruža Tomašić i Mate Knezović potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Istakli su kako stranke koalicije "Spremni" dijele isti svjetonazor.

"Po tome se razlikujemo od drugih stranaka koje izlaze na izbore. To uključuje i borbu protiv nametanja rodne ideologije koja razara hrvatsko društvo i hrvatsku obitelj", rekao je predsjednik Obiteljske stranke Knezović na potpisivanju koalicijskog sporazuma.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.