Više desetaka tisuća Talijana okupilo se prošle subote na starorimskom stadionu Circus Maximus tražeći od vlade da odustane od ozakonjenja istospolnih zajednica i mogućnosti ograničenih prava na posvajanja djece. Na pojedinim transparentima prosvjednici su gejeve usporedili i s nacistima.

Nakon tjedan dana od masovnih prosvjeda u gotovo 100 gradova diljem Italije s kojih je upućena snažna poruka vladi i zatraženo brzo ozakonjenje istospolnih zajednica i pravno priznanje njihovih obitelji, proteklog vikenda uslijedio je protuprosvjed u zemlji koja je jedna od rijetkih država u Europi koja istospolne veze nema ni u kojem obliku u svom zakonodavstvu.

Prosvjednici su brojnim vlakovima i autobusima pristigli u Rim iz čitave Italije kako bi se pridružili prosvjednom skupu na slavnom hipodromu drevnog Rima, piše Reuters.

"Želimo da se cijeli prijedlog zakona povuče, bez brojnih 'ako' i 'ali'", kazao je Simone Pillon, jedan od organizatora.

Usporedili gejeve s nacistima: "No to the Gaystapo"

Pillon se posebice obrušio na odredbu zakona koja bi istospolnim parovima omogućila usvajanje biološke djece njihovih partnera. Naime, kako tvrde, time bi se potaknulo surogat majčinstvo koje je u Italiji zabranjeno.

"Ne možemo dopustiti da djeca plaćaju zbog želja ili hirova odraslih. Djeca trebaju majku i oca", rekao je Pillon.

Podršku im je dao i talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, čelnik manje stranke Novi desni centar, rekavši: "U potpunosti se slažem s ciljevima ovog okupljanja". Na prosvjedu su sudjelovali i brojni katolički svećenici, potvrđujući protivljenje Crkve LGBT pravima.

Pojedini prosvjednici su na skupu pod nazivom "Obiteljski dan" nosili transparente na kojima su usporedili gejeve s nacistima, poput natpisa: "No to the Gaystapo", piše Pink News.

Organizatori su se hvalili kako je na prosvjedu bilo čak dva milijuna ljudi, no pojedini izvjestitelji su to komentirali riječima "kako toliki broj ljudi ne bi fizički stao na stadion", piše L.A. Times.

Premijer Matteo Renzi obećao je donošenje zakona do kraja 2015., ali je naišao na oštro protivljenje i u koalicijskim redovima.

70 posto Talijana podržava pravnu zaštitu istospolnih parova

Iako je utjecaj Katoličke crkve u Italiji tijekom godina jenjao, ona još uvijek predstavlja značajnu društvenu snagu. Talijanska biskupska konferencija odlučno se izjasnila protiv prijedloga zakona, a prije tjedan dana papa Franjo je poručio kako je tradicionalna obitelj "obitelj koju Bog želi".

Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, 70 posto Talijana smatra da istospolni parovi zaslužuju pravnu zaštitu, poput prava o nasljeđivanju, no samo 24 posto smatra da bi im se trebalo omogućiti i pravo na posvajanje djece.

Osporavani prijedlog zakona predstavljen je u parlamentu prošli tjedan i o njemu bi se trebalo glasovati ovog mjeseca, no i sama je vlada duboko podijeljena oko tog pitanja. Protivnici prijedloga zakona izražavaju nadu da će uspjeti spriječiti njegovo usvajanje, kao što su to uspjeli i ranije u nekoliko navrata.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.