Italija ovih dana ima veliki problem s kradljivcima. Dok TikTokom žari i pali Talijanka koja na ulici besramno proziva sitne džeparoše u Veneciji, na zakonodavnim instancama pokušavaju se pokrasti prava istospolnih parova i njihove djece.

U Hrvatskoj smo možda navikli da za potrebe naporne birokracije u svakom trenutku moramo imati rodni list ne stariji od šest mjeseci, ali što kad vam legalno pokušavaju proglasiti vaše rođenje ništavnim? Upravo se to događa nekim talijanskim duginim obiteljima.

Zakonska siročad u tren homofobnog oka

Do žestoke rasprave i kršenja ljudskih prava došlo je kad je premijerka Giorgia Meloni iznijela primjedbe na izdavanje rodnih listova djeci lezbijskih parova. Tvrdi kako bi samo heteroseksualni parovi trebali imati pravo na priznanje roditeljstva na rodnim listovima.

Žustra protivnica "rodne ideologije" i "gej lobija" na trenutačnu je političku dužnost došla prošle godine i odmah zauzela prolajferski i homofobni stav pa tako sad poziva na poništavanje 33 rodna lista djece lezbijskih parova i brisanje imena nebioloških majki s njih. Razlog? Nema očeva.

Majka čije bi ime bilo izbrisano s rodnog lista više ne bi mogla (legalno) preuzeti dijete iz vrtića ili škole bez pismenog dopuštenja partnerice. Nadalje, ako zakonski priznata majka umre, djeci prijeti prisilni odlazak iz obiteljskog doma kako bi bila pod državnom skrbi.

Neki rodni listovi potječu čak iz 2017. godine, a kontroverzni stav krajnje desnice samo naglašava borbu za priznavanje i prihvaćanje LGBT+ roditeljstva u Italiji te pokazuje kako djeca ne bi trebala i ne smiju biti diskriminirana na temelju seksualnog identiteta svojih roditelja.

Gej brakovi u Italiji - kad?

Italija je posljednja velika zapadnoeuropska država koja nije ozakonila istospolne brakove. No, u svibnju 2016. godine ozakonila je istospolne građanske zajednice (civilno partnerstvo), dajući zakonsko priznanje istospolnim parovima i pružajući im određena prava, uključujući pravo na zajedničko prezime, nasljeđe i pristup zajedničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Talijanski parlament ubrzo je odobrio zakon koji omogućuje jednoj od partnerica posvajanje biološke ili posvojene djece druge partnerice. Međutim, parovi su ostali zakinuti za pravo na zajedničko posvajanje i potpomognutu oplodnju.

Upravo je potonje problematično za zakonodavce jer misle da bi se punom legalizacijom istospolnih brakova potaknule surogatske trudnoće koje su u Italiji ilegalne. Čak se razmišlja da se kriminalizira odlazak u inozemstvo radi surogatskog roditeljstva i to kaznom zatvora do dvije godine.

LGBT+ parovi oduvijek su se suočavali s brojnim izazovima prilikom zasnivanja obitelji. Mnoge zemlje, uključujući Italiju, pokušavaju svim silama onemogućiti LGBT+ osobama da se ostvare kao roditelji. Domaći primjer je višegodišnja bitka Ive Šegote i Mladena Kožića.

Ipak, posljednjih godina osjete se pomaci u javnom mnijenju i širenju prava za istospolne parove odnosno roditelje te se time pokazuje kako postoji struja koja njeguje važnost uključivog društva, prihvaća različite obitelji i poštuje dostojanstvo svih građana bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.