Italija je još jedan korak bliže pridruživanju zajednici svih velikih zapadnoeuropskih zemalja po pitanju prava LGBT osoba nakon što je Senat podržao zakon o civilnim zajednicama za istospolne parove, što je povijesna odluka za tu zemlju. LGBT udruge su nezadovoljne zbog izbacivanja odredbi o posvajanju djece.

Velika većina zastupnika u talijanskom Senatu podržala je u četvrtak 'ublaženi' zakon kojim se dopušta sklapanje civilne zajednice za istospolne parove, piše BBC. Kako bi osigurao potrebnu podršku, premijer Matteo Renzi'ublažio' je prijedlog zakona pa je uklonjena odredba koja bi istospolnim parovima omogućila posvajanje djece.

Prijedlog zakona podržala su 173 zastupnika u Senatu, dok je 71 bio protiv, a sada slijedi i glasovanje u Donjem domu parlamenta.

Ovim su zakonom sada, između ostalog, uređena prava na korištenje mirovine partnera, dozvole boravka za stranog partnera, pravo posjeta u bolnicu, mogućnost uzimanja partnerovog prezimena.

Premijer zadovoljan, LGBT udruge najavljuju daljnje prosvjede zbog 'zakona bez srca'

Premijer Renzi je glasovanje o ovom zakonu nazvao 'povijesnim', dok su udruge za LGBT prava ovakav tekst zakona proglasile - izdajom.

 

"Ovakav zakon pokazuje kako se ponovno ne uzimaju u obzir djeca koja trebaju definiranu pravnu zaštitu. Nakon svih izmjena ovo je zakon kojem nedostaje srca", izjavio je Flavio Romani, predsjednik udruge za LGBT prava Arcigay.

Ipak, mogućnost posvajanja partnerske djece nije potpuno onemogućena za istospolne parove, zbog toga što je uz izglasani prijedlog zakona priložen i tzv. "super amandman" pa će se molbe za posvajanjem razmatrati za svaki slučaj zasebno, od kojih su neke već odobrene na sudu u ime viših interesa djeteta na afektivnu stabilnost.

Tridesetak udruga za zaštitu LGBT prava istaknulo je u zajedničkom priopćenju kako "nisu takav tekst čekali 30 godina" i najavili da će izraziti svoje nezadovoljstvo na ulicama, pred sudovima i na biralištima. Velika manifestacija predviđena je 5. ožujka u Rimu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.