Pred zastupnicima Donjeg doma talijanskog parlamenta povijesna je odluka - premijer Matteo Renzi očekuje kako će se danas, bez daljnjeg odgađanja, i u toj zemlji konačno prihvatiti zakon o civilnim zajednicama za istospolne parove.

Talijanski premijer Matteo Renzi poručio je, braneći u Donjem domu prijedlog zakona o civilnim zajednicama, koji uključuje i one za istospolne parove, kako od zastupnika očekuje da ga prihvate "jer bi svako daljnje odgađanje nakon višegodišnjih propalih pokušaja bilo neprihvatljivo", piše talijanska agencija ANSA.

Tako bi i istospolni parovi konačno dobili mogućnost uživanja pojedinih prava koja imaju bračni parovi, poput prava na nasljeđivanje mirovine, a Italija više ne bi bila jedina od zapadnoeuropskih zemalja bez pravne zaštite istospolnih parova.

Italija se više ne može skrivati iza vjere i tradicije

"Parlament služi vladi kao podmetač na kojem može obrisati svoje prljave cipele", rekao je Alfonso Bonafede, iz stranke Five Star Movement (Movimento Cinque Stelle, M5S), koja je "zaslužna" za to što je iz zakona uklonjena odredba koja bi omogućila posvajanje djece od strane partnera koji im nije biološki roditelj. Senat je prihvatio takav modificirani prijedlog zakona, a zastupnici Donjeg doma parlamenta raspravljaju o čak 300 uloženih amandmana.

Upravo objavljeni izvještaj Rainbow Europe smješta Italiju na 35. mjesto zbog slabašnih 20 posto ostvarenih LGBTI prava, a u "crvenoj zoni" se našla zbog "teškog kršenja ljudskih prava i diskriminacije".

Vjera i tradicija ne mogu više proći kao razlozi zbog kojih u toj zemlji nisu ozakonjeni bračna jednakost i mogućnost posvajanja, kazala je Katrin Hugendubel iz ILGA-Europe za The Local.


"Italija se više ne može skrivati iza tih argumenata kako su oni izrazito konzervativna i katolička nacija, jer imamo primjere Malte i Irske koje su također izrazito tradicionalne i katoličke zemlje što ih nije spriječilo u napretku. Opozicija i utjecaj Vatikana su izuzetno jaki u Italiji, no vrijeme je da političari preuzmu inicijativu", poručuje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.