Zagrebački spomenici Zdenac života i onaj Tinu Ujeviću, kao i ograda na Pravnom fakultetu i zagrebački semafori osvanuli su jutros ukrašeni krunicama s porukom "Sloboda Trećima" i onom koja upućuje na članak 41. Ustava "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države", čime s nastavlja aktivistička akcija za zaštitu autonomije HRT3 i čitavog javnog medijskog prostora.

"Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera.

Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: 'Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države'", poručili su iz Inicijative Sloboda Trećima nakon nove akcije koja je uslijedila nakon one ispisivanja grafita "Free HRT3" diljem Zagreba.

Na naprasno ukidanje najslušanijih emisija nagrađivanih autora i autorica reagirali su i iz inicijative Kulturnjaci 2016 otvorenim pismom v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija Nevenki Dujmović od koje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine "ideološku instrumentalizaciju medija".

Poručuju kako je Treći program HR-a "hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radionica u službi politike" i najavljuju kako će o ukidanjima emisija obavijestiti kolege iz European Broadcasting Uniona, čiji je HRT član, International Feature Conference (Savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu, na kojemu HRT redovito nastupa, te podržati sve prosvjedne akcije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.