Lijevo orijentirane mađarske dnevne novine Népszabadság naprasno su ugašene i u tiskanom i u online izdanju. Vlasnik je austrijska investicijska tvrtka Vienna Capital Partners (VCP), hrvatskoj javnosti poznata kao suvlasnica nekadašnjeg Nacionala Ive Pukanića, koja je u ljeto 2012. odlučila ugasiti taj tjednik, koji će kasnije ponovno nastaviti izlaziti pod vodstvom Berislava Jelinića. Svjetski mediji javljaju i da se VCP se odlučio povući iz vlasništva nad najtiražnijim mađarskim opozicijskim dnevnikom Népszabadság.

Mađarski mediji spekuliraju da je još početkom ove godine VCP izišao iz vlasništva ugašenog dnevnika, koji postoji 60 godina, te da su ga preuzeli ljudi povezani s vladajućim Fideszom i premijerom Viktorom Orbanom.

Kako piše portal Politico, u subotu su izdavači objavili da novine Népszabadság više nisu ekonomski održive te da novi menadžment ima zadatak izraditi novi poslovni model. Tiraža najjačeg ugašenog mađarskog oporbenog dnevnika u posljednjih 10 godina pala je za 74 posto. Mađarski socijalisti kažu kako je gašenje Népszabadsága "crni dan za novinarstvo" i pozivaju na prosvjede pred redakcijom.

Neposredno prije gašenja objavili niz tekstova o korupciji u političkom vrhu

Népszabadság je bio izrazito kritičan prema Orbanovoj vladavini, a prije samoga gašenja objavili su niz članaka o korupciji koja uključuje vladine dužnosnike i dužnosnike Narodne banke Mađarske.

Jedan od neimenovanih urednika ugašenog dnevnika izjavio je za agenciju AFP da su novinari koji su pripremali tekstove za ponedjeljak obaviješteni da ne dolaze na posao. U objavi na Facebook stranici Népszabadsága navodi se kako su zaposlenici obaviješteni o gašenju dnevnika istodobno kad i javnost.

Tvrtka koja je izdavala ugašeni dnevnik, Mediaworks (u vlasništvu VCP-a), kontrolira velik dio mađarskog medijskog tržišta, među ostalima i poslovni dnevnik Vilaggazdasag te sportske novine Nezmeti Sport.

Népszabadság je osnovan 1956. i bio je pod kontrolom mađarske Komunističke partije do pada režima 1989. godine. U trenutku gašenja tiraža je bila 40.000 primjeraka dnevno.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.