Glasoviti Julijin balkon u Veroni, poznat kao jedno od najromantičnijih mjesta za vjenčanja, odsad će biti otvoren i za istospolne parove.

To su najavile gradske vlasti, a gradonačelnik Verone, Flavio Tosi, kazao je kako je to "dakako, i ekonomska odluka, ali je značajna jer je Julijina kuća simbol, kao i sâm grad", piše Guardian. Odluka se odnosi na sve palače u Veroni koje parovi tradicionalno biraju za ulaske u bračne luke.

Julijina kuća (Casa di Giulietta) srednjevjekovna je palača obnovljena u 20. stoljeću, a nekoć je pripadala obitelji Capello za koju lokalno stanovništvo vjeruje da je nadahnula Williama Shakespearea za fikcijsku obitelj Capuletti iz "Romea i Julije". Upravo se na balkonu te palače Romeo zavjetovao Juliji na vječnu ljubav.

Uz Julijin kip vezan je i ritual za sreću – ako niste pronašli ljubav svog života, dotaknite je i pronaći ćete je.

O tome zašto je odluka donesena tek sad, a Zakon o civilnom partnerstvu izglasan je u svibnju, gradske su vlasti kazale da su, kao i sve općine, čekali upute o načinu evidentiranja istospolnih zajednica, no u tijeku su pripreme za prve proslave. Verona je dosad zaprimila oko 20 zahtjeva.

Cijena vjenčanja u Julijinoj kući iznosi između 500 i 800 eura, ovisno o tome jesu li parovi ili samo jedan od partnera i partnerica stanovnici Verone, njezinog šireg područja ili pak dolaze iz drugih dijelova Italije ili inozemstva.

Inače, rimske su vlasti najavile su da sklapanja prvih životnih partnerstava mogu početi sredinom kolovoza, tijekom Ferragosta, a senatorica Demokratske stranke, Monica Cirinnà, obećala je konfete u duginim bojama za sve.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.