Pater Ivan Mandurić poznat i pod pseudonimom Ike izazvao je salvu komentara svojom nedavnom objavom na Facebooku u kojoj muškarce poziva da povrate svoju ukradenu muževnost. Tragikomično je, pritom, što su komentari mahom pozitivni, i što mahom dolaze od žena.

Pater Ike, koji i inače ima afinitet prema grupnim aktivnostima na otvorenom, jer često je logorovao s braniteljima u Savskoj, tako je pozvao dvadesetprvostoljetne papučare u kamp na Kupresu, gdje se mogu okušati u "tradicionalnim vještinama kupreških junaka poput korištenja ručne kose na visoravni Kupreškog polja”.

Pater Ike zabrinut je zbog pogubnih zahtjeva s kojima se moderni muškarac susreće, poput kupovine namirnica, usisavanja i brige za djecu. Na tragu desnih čitanja Istanbulske konvencije, on rodnu ravnopravnost izjednačava s izopačenim hermafroditizmom koji smanjuje razinu testosterona i stvara seksualno devijantne osobe: "To nije cjeloviti muškarac. Gdje je tu briga za Domovinu, zavičaj, selo, grad, državu, svijet? Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena.“ Pravi muškarac, upozorava pater, mora biti "ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta.”

Užasavajuć prizor muškarca koji ženi peče pitu

Unatoč očekivanjima da će internet eksplodirati od sarkastičnih komentara na ovu rustikalnu mizoginiju, pokazalo se da bi paterov kromanjonac na bijelom konju pokosio zavidan broj Hrvatica. (Prave) Hrvatice, naime, vjeruju da žena koja nosi Krista u srcu treba upravo ovakvog frajera, a jedna od njih čak bi valjkom za tijesto opalila muža po glavi ako bi ga uhvatila za usisavačem.

Štoviše, pravoj ženi ni globalno zatopljenje, ni genocid Palestinaca, ni Dnevnik HRT-a nisu u toj mjeri užasavajući kao prizor muškarca koji ženi peče pitu! Nejasno je, doduše, zašto si ova gospođa uzima za pravo dići ruku na muškarca kad je jedino prirodno da upravo on udara ženu, kao u svakom smislu podređenu i slabiju od njega.

Zdrava logika ionako nije osobito korisna kad se sjetimo da se u njihove redove ubrajaju i oni koji vjeruju da je Zemlja ploča, da djecu ne treba cijepiti i da ravnopravnost spolova uzrokuje homoseksualnost

Osobito smo oduševljeni jednim pokušajem argumentiranog objašnjavanja krize muževnosti koji je nastojao genealoški utvrditi sve krivce za žensku svjetsku dominaciju.

Nepoznati gospodin kaže: "Najprije su pokušali ubiti Boga (Nietzche), pa oca (Freud), pa državu (Marx), pa djecu (Sagner), a onda i Zapad o kojem piše Buchanan, a zajedno sa smrću zapada i rod i spol te naposljetku samo ime (ostat će samo oib ili redni broj čipa).“

podnoplanine.jpg

Osim što najpoznatija Nietzscheova tvrdnja kaže Bog je mrtav, MI smo ga ubili, osim što Freudova psihoanaliza sanktificira primat oca u obiteljskim odnosima, zbog čega feministkinje do danas nisu izašle na zelenu granu s tom teorijskom pozicijom, osim što je jedna od glavnih lijevih zamjerki na Marxovo pisanje upravo to što NE ubija državu, osim što Margaret Sagner nije ubila nijedno dijete, već zagovarala kontracepciju kako se ne bi rađalo više nesretne djece, osim što Pat Buchanan promovira ksenofobnu retoriku o imigrantima koji ugrožavaju zapadne vrijednosti, završetak je rečenice logički slippery slope kojim autor iz nekog razloga postavlja rod i spol u samu srž zapadne civilizacije i dolazi do apokaliptične vizije kraja svijeta u masovnom pokolju pobunjenih kiborga.

Apsolutne istine o pravom muškarcu, Hrvatu, katoliku

Ni pater Ike ni njegovi sljedbenici nisu nimalo originalni – oni reiteriraju kršćansko-imperijalističku, a ujedno i antropocentričnu poziciju prisutnu još od Adama, prvog kolonijalista kojem je čitav svijet dan na korištenje i uživanje, koji je svaku pojavu sâm imenovao, koji s prirodom, i ženom, ne treba surađivati, nego ih treba iskoristiti, posjedovati i podrediti. Nemaju ni perfidnu retoriku jednog alt righta koji pod krinkom borbe protiv političke korektnosti gura upravo patrijarhalnu agendu.

Oni se bestidno razmeću apsolutnim istinama o pravom muškarcu, Hrvatu, katoliku, za koje je svakom iole promućurnijem jasno da su uvijek fikcija oblikovana prema potrebama onog tko ih nameće. No, zdrava logika ionako nije osobito korisna kad se sjetimo da se u njihove redove ubrajaju i oni koji vjeruju da je Zemlja ploča, da djecu ne treba cijepiti i da ravnopravnost spolova uzrokuje homoseksualnost.

Pravoj ženi ni globalno zatopljenje, ni genocid Palestinaca, ni Dnevnik HRT-a nisu u toj mjeri užasavajući kao prizor muškarca koji ženi peče pitu!

Dokaz je to da nam, tri stoljeća nakon prosvjetiteljstva, ponovno treba prevođenje znanosti na narodni jezik i njezino približavanje širokim masama. Dok desnica ima svoje doajene za širenje "alternativnih činjenica“ svih usmjerenja i intelektualnih provenijencija, u rasponu od ulickanog Jordana Petersona, preko najvećeg konzervativnog mislioca u Hrvata Nina Raspudića, do fenomena poput don Damira Stojića ili Elvisa Duspare, za koje je nejasno kako ih itko uvažava, postaje jasno da analogni spektar ljevice koji bi kontrirao tim činjenicama ne postoji.

Ona nema nikakve karizmatične vođe, jedino pokojeg okazionalnog redikula koji samo dodatno potvrđuje stav o njezinoj degeneričnosti. Potreban je, očito, tucet dosljednih i retorički vještih ljevičara koji bi znali adresirati pitanja od interesa za sve, izbjegavajući, pritom, sektaštvo, velike riječi, populizam, ali i pogubnu zamku koketerije s desničarskim diskursom, što su sve instance na kojima su se raniji kandidati za lijevoliberalne govornike nasukali.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.