Foto: jrwoodward.netPosljednjih je godina vidljivo porastao broj LGBT likova na malim i velikim ekranima. Ipak, ovaj pozitivni trend nije spriječio diskriminatorno ponašanje "stanovnika Hollywooda" prema LGBT glumcima i glumicama.

Najnovije istraživanje SAG-AFTRA-e, organizacije koja okuplja preko 165.000 umjetnika iz SAD-a, pokazalo je da diskriminacija prema gej, lezbijskim, biseksualnim i transrodnim glumcima i glumicama i dalje postoji, unatoč unaprijeđenim uvjetima i mogućnostima rada.

Istraživanje je obuhvatilo više od 5600 članova organizacije, a čak polovica ispitanih lezbijki i gejeva te 27 posto biseksualnih ispitanika "izrazito se složilo" da producenti i izvršni direktori vjeruju da su "lezbijski i gej umjetnici manje profitabilni". Oko 16 posto LGBT ispitanika izjavilo je da je doživjelo diskriminaciju.

S ovime se slaže i glumac Rupert Everett koji je jednom prilikom izjavio da je Hollywood "izuzetno konzervativno mjesto koje se samo pretvara da je liberalno". Nakon što se outao, glumac nije dobio niti jednu ulogu pa je odlučio odseliti u Europu.

U rezultatima se navodi i podatak da je preko trećine LGBT i heteroseksualnih umjetnika svjedočilo ponižavajućem odnosu prema LGBT glumcima i glumicama. Za razliku od biseksualnih glumaca, koji su rjeđe doživljavali diskriminaciju, svaki peti gej ispitanik odgovorio je kako je doživio neki oblik diskriminacije.

Trećina ispitanika izjavila je kako vjeruje da redatelji, izvršni direktori i producenti nisu skloni suradnji s LGBT glumcima i glumicama. Rezultati također pokazuju da je preko polovice LGBT ispitanika doživjelo antigej komentare na setu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.