Foto: YouTubeU kolovozu ove godine, Županijski sud u Varaždinu potvrdio je presudu prema kojoj je Dario Krešić s tamošnjeg Fakulteta organizacije i informatike bio žrtva diskriminacije zbog spolne orijentacije. Ipak, diskriminacija od strane kolega i kolegica se nastavila te je Krešić podnio izvanredni otkaz.

Kako javljaju udruge Kontra i Iskorak, Dario Krešić je podnio otkaz jer su zaposlenici varaždinskog Fakulteta informatike i organizacije nastavili s diskriminatornim radnjama unatoč presudi kojom je utvrđena diskriminacija na radnom mjestu na osnovu spolne orijentacije te kojom je Fakultetu zabranjeno daljnje poduzimanje takvih ili sličnih radnji.

„Zaposlenici fakulteta su nastavili s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime čime je moj daljnji rad postao u potpunosti nemoguć. Nažalost, niti zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI-u“, objasnio je Krešić.

Slučaj je izašao u medije nakon što se Krešić 2009. obratio udrugama Kontra i Iskorak zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog. Potom je pred Općinskim sudom u Varaždinu podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, koja je za Krešića imala pozitivan ishod.

"Nažalost, čak ni nakon dobivene presude, diskriminacija i šikaniranje na Fakultetu za g. Krešića nisu prestali i još jedan mladi znanstvenik je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije“, ističu iz udruga Kontra i Iskorak.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.