Foto: Forum.tmAustrijska teologinja i povjesničarka Anna Maria Gruenfelder prognozirala je da će građani na referendum izaći kako bi dali oduška svojem nezadovoljstvu Vladom, gospodarstvom, vlastitim socijalnim i financijskim stanjem i inim razlozima gnjeva.

U opsežnom razgovoru za portal Forum.tm, Gruenfelder je govorila o referendumu koji će se održati u nedjelju, njegovim inicijatorima i financijerima, ponašanju zainteresirane javnosti i vladajućih te o ulozi Opusa Dei i Crkve u cijeloj priči.

"Usuđujem se prognozirati da će na referendum izaći i ljudi koji inače prstom ne maknu za javno dobro, a kamoli da bi sudjelovali u demonstracijama. Izaći će oni kojima je do braka kao do lanjskoga snijega, ali sudjelovat će u referendumu zato da bi na ovaj način dali oduška svojem nezadovoljstvu Vladom, gospodarstvom, vlastitim socijalnim i financijskim stanjem i inim razlozima gnjeva", smatra ova austrijska teologinja i povjesničarka.

Kazala je i kako sljedbenicima "ne samo da nije stalo do prava homoseksualaca, nego vjeruju da bi ih se država obespravljivanjem uspješno 'otarasila'".

"Nije brak taj koji uživa status temeljnoga ljudskog prava, nego je to sloboda za brak"

Međutim, morala je naglasiti nešto što se često čuje i od strane "U ime obitelji" i LGBT aktivista, a to je da je "pravo na brak temeljno ljudsko pravo", što zapravo nije istina. "Proučavala sam, ne jednom, Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, te moram podsjetiti kako ni prvi ni drugi dokument ne govore o tome da je brak jedno od temeljnih ljudskih prava", kaže ona.

Nastavlja s činjenicom da "Opća deklaracija UN-a propisuje u članku 16 da 'brak sklapaju muškarac i žena u potpunoj slobodi'. Oni moraju biti lišeni svake prisile i svakoga pritiska. Nitko im ne može zabraniti brak niti ih iz bilo kojeg razloga, na primjer, zbog tradicije, prisiliti na nj. Nije brak taj koji uživa status temeljnoga ljudskog prava, nego je to sloboda za brak", ukazala je.

Izrazila je i nezadovoljstvo inicijativama koje se protive referendumu te ih nazvala "glupima". "Nesretna sam zbog količine glupih inicijativa protivnika referenduma. I zbog pomanjkanja ijednog suvislog protuargumenta 'referendumcima'. Zar netko ozbiljno misli da će priglupi spot i lezbijski bend ikoga uvjeriti ili pokolebati presude protivnika homoseksualaca?!", upitala se pomalo ljuta Gruenfelder.

Zakazala i struka i LGBT aktivisti

Prozvala je i sve pravnike, politologe i psihologe "koji bi mogli i morali osmisliti argumente i javljati se u novinama i drugim medijima". Psiholozi su to učinili danas, tri dana uoči referenduma, dok je među politolozima i pravnicima u javnost istupila tek nekolicina.

Foto: Crol

"Ta šest mjeseci se zna kakva se inicijativa sprema i s kakvim rezultatom. Svi oni koji se busaju u prsa da sudjeluju u Prideu zakazali su ovdje gdje treba argumentirati i obrazložiti zašto su sudjelovali (ako to nisu učinili radi vlastite promocije) i zašto su za ravnopravnost. Novine koje ocrnjuju predsjednicu inicijative neće joj odmoći. Štoviše, one će pridonijeti tome da crkveni pobornici i tradicionalni vjernici u sprezi sa svim izvancrkvenim i izvaninstitucionalnim reakcionarima zbiju redove obrane. Na taj se način proizvode mučenici/ce", zaključila je priču o aktivistima i stručnjacima.

Uslijedit će nove inicijative

Financiranje udruge "U ime obitelji" Gruenfelder nije htjela komentirati, ali je zato rekla ponešto o njihovoj povezanosti s organizacijom Opus Dei.

"Vjerujem da je Opus Dei Hrvatskoj namijenio ulogu katoličke i reformacijske sile u EU. Obistinjuju se moje špekulacije, vjerujem da se neće stati na ovom jednom i jedinom referendumu, nego da će slijediti nove inicijative u pravcu moralnog rigidizma i konfesionalnog jednoumlja", prognozirala je ona.

Utvrdila je i da je cijela inicijativa potpomognuta "prekograničnim utjecajem". "Vaši su emigranti prilično aktivni i u tom pogledu. Pa i gostovanje Judith Reisman početkom ove godine plod je međunarodne umreženosti konzervativaca. Oni se bore protiv mnogo toga – ove godine protiv gender-teorije", kazala je ona.

Mišljenja je i da pokušaji učvršćivanja tradicionalnih vrijednosti ne bi trebali čuditi građane jer je poznato da "tradicionalna vjerska praksa isključuje, ne uključuje, štiti se i ograđuje od 'stranih' utjecaja".

"Vjernici razlučuju između 'mi i drugi', boje se da će drugačiji utjecaji pokolebati vjeru, boje se posumnjati u svoje vjerovanje. Kad postaju svjesni da vjerovanje ne ide ukorak sa znanstvenim spoznajama, tradicionalni se vjernici osjećaju poljuljanima, da su u iskušenju, strahuju da bi mogli griješiti", objasnila je.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.