Foto: Screenshot

Iako predsjednička kampanja u Hrvatskoj još nije službeno započela, to naravno nije nikakva zapreka glavnim kandidatima, Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović, da se strateški pojavljuju u javnosti i odašilju poruke i stavove o nizu aktualnih tema.

Posebice je to vidljivo u slučaju HDZ-ove kandidatkinje Grabar Kitarović koja o mnogim domaćim temama po prvi puta javno progovara. Tako se u intervjuima za Hinu i Novu TV osvrnula, među ostalim, i na uvođenje životnog partnerstva u Hrvatskoj.

Naime, nju se i dalje nominalno smatra predstavnicom liberalne struje unutar HDZ-a, a prve izjave na tu temu odaju za početak jedan dekompleksirani stav spram LGBT manjine: "Na osobe koje su homoseksualci gledam kao na naše susjede, na naše prijatelje. Uvjerena sam da većina njih ne želi da ih se obilježava na takav način. Treba prestati manipulirati bilo kime za političke svrhe i političke bodove", poručila je tijekom posjeta Rijeci.

Kako prenosi Hina, dodatno je izjavila: "Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac, čovjek koji će biti u središtu moje kampanje i programa".

Zapravo, u većini osjetljivih pitanja, kao što je, primjerice, uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovaru, prebacila je fokus na egzistencijalne probleme koji mnogo više zaokupljaju građane Hrvatske no ovi ili oni ideološki prijepori. Koliko će takav stav, teško spojiv s dnevnopolitičkom realnošću Hrvatske, uistinu zaživjeti i u kampanji, ostaje za vidjeti.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.