Foto: Wikimedia Commons/World Economic ForumZa razliku od hrvatskoj premijera Zorana Milanovića koji je još uvijek neodlučan oko referenduma i nema jasan stav o bračnoj jednakosti u Hrvatskoj, irski premijer Enda Kenny bez zadrške se zauzeo za bračnu jednakost svih svojih građana i građanki.

U utorak navečer, irski premijer poslao je u javnost vrlo važnu poruku: "Snažno podržavam bračnu jednakost i kada dođe vrijeme za to, stat ću na stranu LGBT zajednice", prenosi Pink News.

Potpredsjednik vlade, Eamon Gilmore, već je ranije izjavio da vlada "mora pobijediti na referendumu o braku", ali i da je svjestan da pobjedu neće biti lako osigurati. "Vrlo je važno da pobjedimo na ovom referendumu. Pitanje bračne jednakosti od velike je važnosti, a iz prijašnih referenduma o društvenim pitanjima znamo da je najbitnija dobra priprema uoči održavanja samog referenduma", kazao je vođa Laburista.

Još uvijek nije poznat točan datum referenduma, ali se nagađa da bi se mogao održati krajem 2014. ili najkasnije početkom 2015.

U Irskoj je 2011. stupio na snagu Zakon o civilnom partnerstvu i odmah je proglašen jednim od najvažnijih zakona u povijesti ove države

Irci umorni od referenduma

Tijekom proteklog vikenda, irski mediji prenijeli su upozorenje premijerove stranke Fine Gael da bi referendum o braku mogao 'propasti' jer je narod, kako kažu, zasićen od referenduma.

U listopadu je u Irskoj održano nekoliko referenduma, a posljednji se odnosio na ukidanje Gornjeg doma u parlamentu i uspostave novog Prizivnog suda, za što je odaziv bio tek 39 posto. Stoga je predsjednik Ustavne konvencije, Tom Arnold, pozvao na veću javnu svijest o referendumu, nakon što je premijer Kenny najavio da će vlada uskoro iznijeti stav o bračnoj jednakosti.

Dosadašnje ankete pokazuju da bi svaki treći Irac i Irkinja glasovali u korist bračne jednakosti, dok s druge strane politički analitičari predviđaju da bi se glasovi građana do održavanja samog referenduma mogli znatno približiti. Razlog tome vide u naporima protivnika bračne jednakosti koji uživaju ogromnu podršku Katoličke crkve. Zvuči poznato?

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.