Foto: Wikimedia Commons/World Economic ForumI dok su oči LGBT zajednice posljednjih mjeseci uperene u homofobnu Rusiju, nešto južnije događaji su još ružniji. Nigerija je posljednja među zemljama u svijetu koja je kriminalizirala sve što ima LGBT predznak.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u ponedjeljak je potpisao zakon koji je po svom sadržaju još represivniji od onog ruskog. Ne samo da je uvedena zabrana sklapanja istospolnih brakova, već je zabranjeno sve što se odnosi na temeljna ljudska prava LGBT osoba – međusobni odnosi, druženja, udruživanje u organizacije i mediji. U slučaju da ih se otkrije, LGBT osobama prijeti kazna i do 14 godina zatvora.

Ako u ovoj afričkoj državi posjedujete gej klub ili samo podržavate neku LGBT akciju, slobodno možete spakirati torbe i očekivati policiju na vratima. Imajte i na umu da su šanse da po uhićenju zaista završite u zatvoru ravne nuli. Razotkrivanje nečije homoseksualne orijentacije, koja se od jučer i zakonom kažnjava, ili podržavanje LGBT aktivnosti znači gotovo sigurnu smrt.

Ovakav scenarij mogao bi vrlo brzo zahvatiti i ugandansku LGBT zajednicu koja s nestrpljenjem čeka odluku parlamenta o zakonu prigodnog naziva "Ubij gejeve". Ovim bi se zakonom sve homoseksualno kažnjavalo doživotnom kaznom zatvora, odnosno smrću.

Nigerijska vlada je u svibnju 2013. usvojila zakon kojim je zabranila istospolne brakove

Očekivano, svijet osuđuje ove događaje i šalje prosvjedna pisma afričkim vođama zbog "narušavanja temeljnih ljudskih sloboda". Imali smo priliku vidjeti koliko njihova pisma i govori podrške prema LGBT zajednici utječu na stvarno stanje na terenu.

Dokle god će taj isti moralni vođa zvan Zapad istovremeno propovijedati o važnosti ljudskih prava i financirati prekooceanske ekonomije koje promiču mržnju prema različitostima, nije realno očekivati značajnije društvene promjene.

Foto: Washington Post

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.