Foto: YoutubeFrancuska Nacionalna agencija za statistiku, Insee, objavila je prve podatke o broju vjenčanih istospolnih parova nakon izglasavanja bračne jednakosti.

Ima ih oko 7000, a čine otprilike tri posto svih brakova sklopljenih u Francuskoj tijekom 2013. godine. U tri od pet sklopljenih brakova riječ je o muškim parovima, a muškarci su pred matičare odlazili u prosječnoj dobi od 50, a žene od 43 godine. Kod heteroseksualnih parova taj je prosjek za muškarce 37, a za žene 34 godine, javlja France 24.

Podsjetimo, Francuska je izglasala bračnu jednakost u veljači prošle godine, nakon mjeseci žestokih, a katkad i nasilnih uličnih protesta oporbe te snažnih osuda Crkve. No predsjednik François Hollande održao je svoje predizborno obećanje, da će građanima Francuske u roku od godine dana od preuzimanja mandata donijeti bračnu jednakost.

Protivnici najavili nove prosvjede

Premda je otad prošlo gotovo 12 mjeseci, oponenti bračne jednakosti ne miruju. Neki se gradonačelnici bune jer nemaju pravo odbiti vjenčati istospolne parove i smatraju da je to kršenje njihovih temeljnih ljudskih prava, primjerice onog na priziv savjesti.

Osim toga, organizacija Manif Pour Tous koja i stoji iza masovnih prosvjeda, došla je na ideju da bi i oni, kao i Hrvatska, mogli na referendumu odlučivati o braku. Konkretnije, zahtijevali bi da se ukine tek postignuta bračna jednakost.

Za 2. veljače najavili su novi masovni prosvjed u Parizu i drugim europskim glavnim gradovima jer ne žele da "EU nastavi s LGBT agendom". Poručuju da nikad neće odustati u svojim nastojanjima da zaštite ugrožene obitelji.

Zanimljiv je podatak kako broj sklopljenih brakova u Francuskoj i dalje pada, unatoč činjenici da je ta institucija otvorena i istospolnim parovima. Lagan porast zabilježen je 2012. kad ih je bilo 246.000, ali godinu poslije ta je brojka pala na 238.000.

Vincent Autin i Bruno Boileau prvi su francuski gej par koji se vjenčao nakon izglasavanja bračne jednakosti, a svečanost su izravno prenosile ugledne svjetske TV-kuće, među kojima i britanski BBC

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.