Točno u ponoć, prvi istospolni parovi u Engleskoj i Walesu stali su pred matičare i izgovorili dugo iščekivano sudbonosno "da". Povijesni i veličanstveni događaj za ove dvije države proslavio je i britanski premijer koji je svojim sugrađanima poslao snažnu poruku ohrabrenja.

David Cameron u petak je uputio neuobičajeno pismo redakciji LGBT portala Pink News, u kojem s ponosom slavi ostvarivanje bračne jednakosti u Engleskoj i Walesu i ukazuje na posao koji se nalazi pred svim stanovnicima otoka.

"Ovog vikenda obilježava se poseban trenutak za našu zemlju. Prvi put u povijesti, brak će moći sklopiti ne samo muškarac i žena već i muškarac i muškarac te žena i žena. Nakon dugotrajne kampanje, konačno imamo bračnu jednakost. U Britaniji više neće biti važno jeste li gej ili strejt. Država će se potpuno jednako odnositi prema vašoj vezi.

To je nešto što je za mene osobno vrlo važno. Imao sam tu sreću da sam pronašao predivnu životnu partnericu, Sam, a naš je brak iznimno bitan dio naše uzajamne vjernosti i odanosti. Naravno da svaki brak zahtijeva ulaganje i trud, strpljenje, razumijevanje, primanje i davanje – ali se sve to vraća kroz ljubav, podršku, stabilnost i sreću koji su neprocjenjivi. I to je nešto što država nikad ne bi trebala uskratiti pojedincu zbog njegove spolnosti. Ako zakon razdvaja ljubav između dvije osobe, tada takav zakon treba mijenjati.

Ozakonjenje istospolnih brakova govori mnogo o našoj zemlji. Ono govori da smo mi zemlja koja će nastaviti njegovati svoju ponosnu tradiciju poštivanja različitosti, tolerancije i jednakosti. Ono šalje snažnu poruku mladim osobama koje ovdje odrastaju i koje nisu sigurne u svoju spolnost. Jasno poručuje da su jednaki, neovisno o tome jesu li strejt ili gej. Iznimno je važno stvoriti okruženje u kojem se ljude ne zlostavlja zbog njihove spolnosti i gdje mogu u potpunosti ostvariti sovje potencijale, bilo da će krenuti stopama matematičara Alana Turinga, glumca Sir Iana McKellena ili predivne novinarke Clare Balding.

Kampanja za bračnu jednakost ujedinila je mnoge – gej i strejt osobe, zastupnike u parlamentu i ljude izvan njega. Ljudi poput Mikea Freera, Guyja Blacka, Petera Tatchella, Benjamina Cohena i Tine Stowell; kampanje poput Freedom to Marry, Coalition for Equal Marriage, Out4Marriage i Lobby-a-Lord; kolege iz različitih područja društva; visoki dužnosnici i državni službenici koji su učinili izvanredan posao.

Zajedno bismo trebali biti ponosni na našu državu koja slovi kao najbolje mjesto za život u Europi, ako ste lezbijka, gej, biseksualna ili trans osoba. Međutim, daleko smo od jednakosti i još je mnogo izazova pred nama, a ja sam jednako posvećen suzbijanju zločina iz mržnje i homofobije kao i do sada.


Foto: Screenshot

Mi smo nacija koja je gospodarski sve snažnija jer imamo dugogodišnji gospodarski plan razvoja. Nadam se da ćemo jednako tako biti zemlja koja se razvija i društveno jer njegujemo vrijednosti ljubavi i jednakosti. I stoga, nazdravimo tome i svim onim parovima koji će se vjenčati ovog vikenda!"

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.