Hrvatska pošta krajem je lipnja u javnost pustila pet tisuća primjeraka queer dopisnice kako bi obilježila jubilarnih dvadeset godina Queer Zagreba. Moguće ih je nabaviti u poštanskim uredima diljem Hrvatske ili kupiti online po cijeni od 3,30 kn.

Prema riječima umjetničkog direktora Queer Zagreba Zvonimira Dobrovića, u Hrvatskoj pošti odmah su bili zainteresirani za ovaj oblik suradnje te smatraju da bi dopisnica mogla postati veliki hit. Moramo priznati da nam je ta izjava pomalo neobična jer se Hrvatska pošta (do trenutka objave ovog članka) na svojim društvenim mrežama nije pohvalila da je queer dopisnica dostupna javnosti.

Normalizacija uz dozu humora

Dopisnica, za one koji ne znaju, funkcionira kao razglednica, ali bez slike koja se inače nalazi na prednjoj strani. Ipak, uz logo Queer Zagreba, dopisnica ima ilustraciju pod nazivom "Oni idu na Queer" koju potpisuje splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić, a za oblikovanje je zaslužan Bruno Isaković.

"Svjesna sam određene delikatnosti teme, stoga sam joj prišla u više slojeva, nastojeći ukomponirati i obljetničku atmosferu Queer Zagreb festivala i jedan običan, ljudski, a opet duhovit pristup tematici", objasnila je umjetnica.

Ilustracija prikazuje dvije čovjekolike figure od kojih je jedna u majici duginih boja. Stereotipno se poigrava modnim izričajem gejeva pa je iznad figure postavljeno pitanje "Koje ću postole na ovo?"

"Queer je dvadeset godina radio upravo na stvaranju okolnosti za baš ovakve prodore kreativnih veza i normaliziranja ideje različitosti. Htjeli smo normalizirati cijelu stvar, ali da ostane humor koji Tisja ima“, izjavio je Dobrović i dodao: "Normalno je da idemo na queer, a pitanje je samo kako izgledamo."

Na Redditu misle da LGBT+ zajednica dobiva "previše pozornosti"

Često svjedočimo homofobnim apsurdima, a da jedan komad papira može uznemiriti konzervativni dio Hrvata, pokazuje i rasprava na Redditu u kojoj se izražava nezadovoljstvo da se duga pojavljuje posvuda, a sad i na dopisnici. Evo što kažu neki od komentara (kopirani su točno kako su i napisani):

"Neki sociolog/antropolog bi trebao napraviti istraživanje i objasniti kako jedna minorna manjina kao LGBTQ dobiva ovoliko pozornosti i prostora u današnjem svijetu. Koliko god problematika LGBTQ prava/problema bila u EU (problemi su minorni) ima prečih stvari na koje se treba fokusirat."

"Rade to jer žele zaradit novce, mislim da ne treba istraživanje jer je dosta prozirno."

"Koji to lobisti stoje iza njih i koji su im krajnji ciljevi?“

"Opet neko gay sranje… Ni jadna Ukrajina nije dobila, a gayevi jesu, pametnom dosta"

"Vaši problemi s obzirom na statistiku i brojeve apropos ukupne populacije nisu problemi. Možete kaj hoćete a serete iz dana u dan. A za takvo sranje bi brojčano trebali biti malo jači."

"Zašto nije dopisnica za down sindrom ljude kojih ima daleko više? Zakaj nije dopisnica za samohrane roditelje koji se itekako bore svaki dan da to dijete dignu sami? Zato kaj nemaju lobi i narativ. To su boje i razmjeri koji nemaju veze sa razumom."

Žalosna realnost

Rasprava je vrlo brzo otišla u tematiziranje "duginog kapitalizma", whataboutizam i impliciranje da gej ljudi uopće nema mnogo. Tužno je još jednom vidjeti da se LGBT+ zajednicu i njezinu borbu za ravnopravan život u društvu karakterizira kao sredstvo za mlaćenje love te pokušava gurnuti pod tepih jer, eto, tamo negdje postoje drugi problemi.

Hetero zajednica s doslovno nula problema vezanih za njihovu seksualnu orijentaciju nikad neće znati koje breme nosi prosječna LGBT osoba samo zato što je rođena drugačija.

Taman posla da nam se na svu homofobiju kojoj svjedočimo iz dana u dan još spočitava zbog - dopisnice..

U svakom slučaju, lijepo je vidjeti da je jedna državna tvrtka poput Hrvatske pošte spremno pristala dati podršku LGBT+ zajednici. Nadamo se da će ovakvi oblici suradnje postati češći kako bi se svima dalo do znanja da želimo živjeti u tolerantnom društvu u kojem bismo svi trebali biti jednaki.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.