Lezbijska ljubavna priča Carol ugrabila je ove godine šest nominacija za nagradu Oscar, uključujući i onu Cate Blanchett za glavnu ulogu. Međutim, ispalo je kako je taj hit film svojevrsna anomalija u klimavoj godini za queer teme na velikom platnu, navodi se u novom izvještaju organizacije GLAAD Studio Responsibility Index (indeks odgovornosti filmskih studija).

U samo 17,5 posto od ukupno 126 velikih filmova prikazanih u 2015. vidjeli smo LGBT likove, što je jednako rezultatu prošlogodišnjeg izvješća, međutim očigledan je pad u kvaliteti prikaza tih likova ocjenjuje se u izvještaju.

GLAAD objavljuje ovaj godišnji izvještaj od 2012. kako bi prikazao "brojnost, kvalitetu i različitost" LGBT osoba u filmovima iz produkcije sedam najvećih holivudskih studija (Disney, Fox, Lionsgate, Paramount, Sony, Universal i Warner Brothers) koji su prikazani u kinima tijekom jedne kalendarske godine.

Filmovi se procjenjuju prema kriterijima tzv. testa Vito Russo, ne samo prema uključivosti LGBT likova već i prema općoj zastupljenosti LGBT sadržaja, kao i prema prisutnosti uvredljivog govora i "humora" spram LGBT osoba.

Prolaznu ocjenu tako je dobilo samo osam od ukupno 22 glavna filma iz studijske produkcije, što je do sada najniži zabilježeni rezultat.

Čak i u filmovima koji su ocijenjeni kao inkluzivni zabilježen je nejednak prikaz LGBT likova. U njima je 77 posto likova koji su gej muškarci, 22 posto likova su lezbijke, a njih devet posto su biseksualni likovi. Samo je jedan film ocijenjen kao trans*-inkluzivan, a to je Vruća potjera (Hot Pursuit) s Reese Witherspoon i Sofijom Vergara.

Međutim ni taj film nije pomogao Warner Brothersu u dobivanju prolazne ocjene, a negativno su još ocijenjeni Paramount i Disney. Lionsgate, Fox, Sony i Universal ocijenjeni su kao "adekvatni", a nijedan filmski studio nije zaslužio dobru ocjenu, piše Huffington Post.

Predsjednica GLAAD-a, Sarah Kate Ellis, kaže kako je televizija donijela promjenu prikazivanjem LGBT inkluzivnih sadržaja poput serija Orange Is the New Black i Transparent. Stoga ono što se ranije smatralo "adekvatnim" prikazom LGBT likova na velikom platnu "više nije nimalo adekvatno", kazala je.

"Filmska industrija mora uvrstiti nove priče koje svoje uporište imaju u stvarnom svijetu ako želi ostati konkurentna i relevantna. Dobra vijest za njih je to što je još puno takvih priča koje trebaju biti ispričane", navodi Ellis u izvještaju.

"Izostavljati LGBT osobe ili ih uključiti samo kao neku sporednu stvar znači održavati na životu stare predrasude čime se stvara okruženje nesigurnosti i to ne samo u SAD-u već i diljem svijeta", stoga zaključuje kako se "Hollywood mora više potruditi kako bi se ispravila poruka koju šalje".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.