Pedeset i prvu godišnjicu pobune u Stonewallu brojni su spomenici i biste Franje Tuđmana i Josipa Broza Tita diljem Hrvatske dočekali prigodno zaogrnuti u LGBTIQ+ zastave.

Riječ je o akciji inicijative Ponosni Zagreb koja se noćas odvijala u Bjelovaru, Kaštel Lukšiću, Klanjcu, Labinu, Osijeku, Puli, Splitu, Sutivanu na Braču, Velikoj Gorici, Velikom Trgovišću, Zadru (Diklo) i Zagrebu, a u kojoj je simbolično sudjelovao i Ikar.

Labin_Tito

"Moramo priznati da predsjednicima odlično stoje naše šarene boje, a vjerujemo da ćemo i ostale predsjednice, predsjednike i vladajuće također vidjeti u njima. Ne inzistiramo nužno na odjeći (iako navijamo i za to), zadovoljit ćemo se s podržavanjem i stvaranjem zakona koji bi bili uključivi za LGBTIQ+ osobe", napisali su, između ostalog, iz Ponosnog Zagreba u objavi na Facebooku.

Noćna je akcija u svim gradovima prošla bez problema, samo su u Diklu aktivistkinje i aktiviste upozorili da "pripaze, jer je to malo mjesto i da nisu svi tolerantni poput njih".

tudjman_gq

U Zagrebu se dogodio manji incident kad je jedan muškarac pokušao oteti zastavu, no odustao je kad su aktivistkinje i aktivisti krenuli zvati policiju. Kratko poslije toga prišao im je drugi muškarac u vidno alkoholiziranom stanju koji im je uspio istrgnuti zastavu i baciti je u smeće. Kako god, to ih nije spriječilo da je vrate i njome "okite" kip prvog hrvatskog predsjednika.

images/stories/noveslike/Zagreb_Tudjman.jpg

Podsjetimo, u noći s 27. na 28. lipnja 1969. u New Yorku započela je pobuna u Stonewallu, višednevni ulični neredi i bitka protiv homofobnog policijskog zlostavljanja, koji su predstavljali početak suvremenog pokreta za LGBT ravnopravnost i postali legendarni događaj LGBT povijesti.

Više o stonvolškoj pobuni saznajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.