Zbog homofobnog izgreda do kojeg je došlo u srpnju u autobusu koji je vozio iz Rijeke u Zagreb, počinitelj je proveo dva dana u pritvoru, a Prekršajni sud u Zagrebu osudio ga je na na novčanu kaznu.

Podsjetimo, incident se dogodio u autobusu Rijeka-Zagreb, kad je jedan od putnika verbalno maltretirao i vrijeđao suputnike, a na meti njegova homofobnog iživljavanja našla se i jedna osoba zbog nenormativnog rodnog izražavanja.

Svjedokinja je incident snimila, a što se događalo, možete pogledati i poslušati ovdje.

Povodom presude, udruga Zagreb Pride poslala je priopćenje u kojem navodi da je počinitelj za verbalni i fizički nasrtaj na lezbijku na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu osuđen na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije "za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju (…) spolne orijentacije" (čl. 25.).

"Jesi li ti isto lezbača?"

Kako navode iz Zagreb Pridea, taj je 31-godišnjak iz Zagreba nasrnuo na osobu dok je davala iskaz tako što ju je "vrijeđao pogrdnim riječima 'Jesi li ti isto lezbača'?" pa je još i pljunuo na nju. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, "povrijedio njezino dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj spolnoj orijentaciji". Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je jedino prisutnost policije.

Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5000 kuna. Nažalost, za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice u autobusu osuđen je samo za obični prekršaj protiv javnog reda i mira, na tek petstotinjak kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravomoćna.

Zagreb Pride ističe kako je "ovakav, ipak dijelom pravedan ishod, bio moguć zahvaljujući postupku mlade lezbijke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb Prideu koji joj je omogućio žurno pravno savjetovanje te uputio da napad valja prijaviti kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije".

Podsjećaju da su u priopćenju neposredno nakon događaja jasno naveli da nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već zornom svjedočanstvu o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj.

Evo gdje i kako prijaviti homofobno nasilje

"Dobro nam je poznato, na temelju desetina prijava koje smo zaprimile samo u posljednjih godinu dana na Rozi megafon, da su slični fizički i verbalni nasrtaji vrlo učestali u Hrvatskoj. Znamo da se LGBTIQ osobe često na ulici vrijeđa pogrdnim riječima, prijeti im se pa i fizički na njih nasrće. Nažalost, zbog nepovjerenja u policiju i državno odvjetništvo, svjesne smo da su mnoge LGBTIQ osobe takva iskustva prihvatile kao dio brutalne stvarnosti, zbog čega je neprijavljivanje zločina iz mržnje u Hrvatskoj među najvišima u Europi. No posljednji slučaj iz autobusa pokazuje da je važno i potrebno svaki napad i svaku uvredu prijaviti", ističu.

Dodaju i kako su antidiskriminacijske, kaznene i prekršajne zabrane i sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za koje smo se toliko zalagale i borili u posljednjih dvadeset godina, sad tu da ih koristimo.

Zato potiču svakoga tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Zagreb Prideu na broj telefona 091 784 6278 koji je dostupan od 0 do 24. Zagreb Pride već 10 godina ima razvijen sustav stručne podrške i savjetovanje, a prijava nasilja ili drugog oblika diskriminacije može biti i anonimna na rozimegafon.org.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.